Τρίτη και τελευταία ημέρα της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης και η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή σχετικά με τη συμφωνία για το Μακεδονικό κορυφώνεται με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η ψηφοφορία, επί της προτάσεως δυσπιστίας, να ξεκινήσει γύρω στις 18:30 και αφού προηγουμένως μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη έχουν λάβει τον λόγο περισσότεροι από 115 βουλευτές. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν την πρόταση. Ωστόσο το Ποτάμι, όπως και η ΔΗΜΑΡ, έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία γεγονός που έχει προκαλέσει ρήξη στο ΚΙΝΑΛ. Σημειώνεται πως υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί και οι Παπανδρέου και Καμίνης, αν και δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. 

Η Ένωση Κεντρώων στριμώχνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να υπερψηφίσει ζήτησε δέσμευση από τον ίδιο πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί σε καμία συμφωνία τον όρο Μακεδονία στο όνομα. Από την ψηφοφορία θα απέχει οριστικά το ΚΚΕ, όπως ανακοίνωσε, κάνοντας λόγο για «παρωδία», ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσή Αυγής αποβλήθηκε την Παρασκευή μετά τις πρωτοφανείς προτροπές Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα. Οι ΑΝΕΛ έχουν ανακοινώσει πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή, καθώς διαφωνούν με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, ωστόσο επισημαίνουν πως καταψηφίζουν την πρόταση μομφής της ΝΔ τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα». 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση περίπου 30 αποχαρακτηρισμένων εγγράφων σχετικά με τα όσα πρότειναν και αποδέχονταν οι παλαιότερες κυβερνήσεις για το ονοματολογικό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Νίκος Κοτζιάς, είχαν προειδοποιήσει τη ΝΔ για τη διγλωσσία της, καλώντας την να είναι πιο προσεκτική σε όσα λέει, και ο πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει νέο μήνυμα την Παρασκευή με ανάρτησή του στο Twitter προαναγγέλλοντας αποκαλύψεις και στοιχεία: 

Ads

«Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε κ. Μητσοτάκη. Θα τα πούμε όλα. Θα μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε και ποιος κέρδισε. Για τις παραχωρήσεις και τα λάθη που έγιναν από τη δεκαετία του ’70 για να βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Θα πούμε ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμη και το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση».

Διαβάστες όλες τις σημερινές εξελίξεις:

Ζωντανή Μετάδοση

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της δεύτερης ημέρας:

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της πρώτης ημέρας: