Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «όταν η Ν.Δ. μιλά για προδοσία η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για πραξικόπημα», σημειώνοντας ότι αυτό είναι «η πιο επικίνδυνη συνέπεια» της τεράστιας πολιτικής παραχώρησης που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «ακροδεξιά ηγετική ομάδα που ελέγχει ο Αντ. Σαμαράς» και καταλογίζοντάς της «ακέραια κι ολοκληρωτική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει».

Ads

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε «έχετε στρώσει το χαλί στον εθνικισμό», ενώ σχολιάζοντας την ομιλία Σαμαρά είπε ότι είχε ένα «ύφος απολογίας».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς Σαμαρά ότι, η κυβέρνηση επιδιώκει την διάσπαση της Ν.Δ. μέσω του Μακεδονικού, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «αυτός που έχει ταλέντο στην διάσπαση της Ν.Δ. είναι ο ίδιος, το έχει ξανακάνει».

Ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι ο Σαμαράς δεν είπε αν ο ίδιος στηρίζει ή όχι λύση με σύνθετη ονομασίας, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο περιλαμβάνονταν στις πραγματικές του δηλώσεις όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Ads

Τα τέσσερα παράδοξα της θέσης της Ν.Δ.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε τέσσερα «παράδοξα» στην θέση της Ν.Δ. για το Μακεδονικό: Το «Συνταγματικό παράδοξο» περί δήθεν ανάγκης της κυβέρνησης να ζητήσει την έγκριση της Βουλής για την υπογραφή της συμφωνίας, δηλαδή να ζητήσει «άδεια για να ασκήσει την νόμιμη συνταγματική της δυνατότητα». Το «οικογενειακό παράδοξο», καθώς ο Κ. Μητσοτάκης δικαίωσε τον Αντ. Σαμαρά που ανέτρεψε τον πατέρα του αποδεικνύοντας την «πολιτική ομηρία» του από την ακροδεξιά ομάδα.
Και το «ευρωπαϊκό παράδοξο», καθώς η Ν.Δ. από φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα μέσα σε λίγες μέρες μετατράπηκε σε ένα κόμμα που αποδοκιμάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο κι από αρθρογράφους συντηρητικών ΜΜΕ και στο «Εθνικιστικό παράδοξο», καθώς οι δηλώσεις της Ν.Δ. είναι «ακριβώς οι ίδιες» με αυτές του εθνικιστικού VMRO στην ΠΓΔΜ.