Έναν απολογισμό – με αντιφάσεις – για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις στο Μακεδονικό αλλά και ένα «άνοιγμα» προς τον Κώστα Καραμανλή και την οικογένεια Μητσοτάκη, έκανε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. 

Ads

Μίλησε για διαφορετικές μεν θέσεις εντός της ΝΔ ως προς τη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα, αλλά για μια συμφωνία στο ζήτημα της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «με τη συμφωνία αποδέχεται τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων». 

Όπως ισχυρίστηκε, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τη συμφωνία για να διασπάσει τη ΝΔ. «Αποτύχατε να διασπάσετε τη ΝΔ και κατηγορείται εμένα και τον Μητσοτάκη για την αποτυχία σας. Θα παραμείνουμε ενωμένοι. Μια γροθιά και να το βάλετε στο μυαλό σας. Σεβάστηκα απολύτως τον Καραμανλή και στηρίζω τον Μητσοτάκη», είπε.

Μιλώντας για το Μακεδονικό ζήτημα, και παραβλέποντας τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πως «τα έκαμε μούσκεμα» στη διαπραγμάτευση, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως δεν ήταν αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα το ’92, αλλά ο Τίτο και ο Στάλιν. «Με συκοφαντείται διαρκώς», είπε και συνέχισε σημειώνοντας πως ο ίδιος εφάρμοσε αποφάσεις υπουργικών συμβουλίων. Είπε ακόμη πως οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του πως η Ελλάδα αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, ήταν προσωπικές. Ωστόσο ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουργός εξωτερικών στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 που από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει πως η Ελλάδα αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. 

Ads

Παράλληλα τόνισε πως δεν έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις από εκείνη την εποχή και πως παρά τις όποιες διαφωνίες για χρήση ή όχι του όρου «Μακεδονία», όλος ο πολιτικός κόσμος συνέπιπτε επί 26 χρόνια σε ένα πράγμα: «Όχι στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων».

«Εσείς τα δώσατε όλα χωρίς ενημέρωση, χωρίς νομιμοποίηση και εθνική συναίνεση», είπε υποστηρίζοντας πως «ψέματα είναι και το erga omnes». Παράλληλα άσκησε εκ νέου κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Με κατηγορείται γιατί έκανα κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κακώς πήρε θέση υπέρ της συμφωνίας, δεν το δικαιούται. Ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική».

«Δεν έχετε πάρει χαμπάρι. τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια. Είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν όλοι οι βαλκανικές συγκρούσεις. Αναγνωρίζεται ένα έκτρωμα, που θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. Η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Παράλληλα αποσταθεροποιείτε και την Ελλάδα στο εσωτερικό. Αποσταθεροποιείτε και τη χώρα και τη Δημοκρατία. Δημιουργείτε την αίσθηση εθνικής ταπείνωσης. Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα». 

«Κύριε Τσίπρα για την καρέκλα και την εξουσία δεν γίνατε απλά φιλοδυτικός, ένας απλώς “yes man” καταντήσατε», είπε και καταλήγοντας σημείωσε πως δεν είναι «πατριδοκάπηλος, αλλά πατριώτης και είναι απέναντι στους εθνομηδενιστές. Θα λογοδοτήσετε για την υπογραφή της συμφωνίας».