«Τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία, που μόνο την Αγγλία ξέρουν; Είναι ένας στίχος του Γουίλιαμ Μπλέικ που σημαίνει ότι για να ξέρεις τη χώρα σου πρέπει να ξέρεις και άλλες χώρες και άλλες κουλτούρες και άλλες ιστορίες» ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Τί ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουν;»

Ads

«Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει και καμιά χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν μπαίνει τα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ξέρουμε κάτι για την FYROM και τη βόρεια Μακεδονία, έχουμε μελετήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα τους; Είναι 4.600 όταν το δικό μας είναι 17.400. Το ΑΕΠ της FYROM είναι 10 δισ. πολύ λιγότερο από το μαξιλάρι που θα προσπαθήσουμε να έχουμε στις 21 Ιουνίου. Για αυτή τη χώρα μιλάμε, όχι για άλλη χώρα», ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στη μακεδονική γλώσσα, όπως είπε, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας που γεωγραφικά υπάρχει στην εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη από το 1920. «Εγώ ξέρω από την εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη του παππού μου που είναι από το 1920 ότι υπήρχε ένας χάρτης και εκεί υπήρχε μια μεγάλη λέξη Μακεδονία που αρχίζει από την Ελλάδα και πάει μέχρι πάνω. Πώς γίνεται η μακεδονική γλώσσα που προέρχεται από τη σλαβική οικογένεια των γλωσσών τη δεκαετία του 50 να υπάρχει, μετά να μην υπάρχει, τη δεκαετία του 70 να υπάρχει ξανά και τώρα η συγκυρία να λέει ότι δεν υπάρχει αυτή η γλώσσα; Στα διαλείμματα που δεν υπάρχει γιατί η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν  σε ένα μοναστήρι όπου έχουν πάρει όρκο σιωπής μέχρι να ξαναγίνουν οι συγκυρίες και να μπορούν να ξαναμιλήσουν».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος» και αναρωτήθηκε αν ο κίνδυνος για «νέα Βαϊμάρη» στην Ευρώπη και οι συζητήσεις για το προσφυγικό και την κατάρρευση της ευρωζώνης δεν φοβίζουν την αντιπολίτευση που αντιδρά στην λύση του Μακεδονικού. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη για συνεργασία και συνανάπτυξη με την ΠΓΔΜ.