Αποκαλυπτικό για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ την περίοδο του 2009, αλλά και της υποκρισίας των ισχυρισμών της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, είναι το απόρρητο έγγραφο ντοκουμέντο της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, το οποίο μάλιστα είχε διαρρεύσει στην εφημερίδα «Έθνος» στις 06/12/2009.

Ads

Έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι, τον Σεπτέμβριο του 2008, οι επαφές είχαν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και για αυτό το έγγραφο προέρχεται από την ελληνική πρεσβεία του Παρισιού, η οποία είχε απόλυτη γνώση των διαπραγματεύσεων.

Για τη χρήση του ονόματος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, η Ντόρα Μπακογιάννη διαβεβαίωνε τον ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι πως «η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το Σκοπιανό Σύνταγμα». Σημειώνεται πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί απαράβατη εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης «erga omnes».

Για την ταυτότητα και τη γλώσσα, τα οποία σήμερα η ΝΔ προβάλει ως «στοιχεία αλυτρωτισμού», η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα πάντα με το απόρρητο έγγραφο, πρότεινε η ίδια τον όρο «Μακεντόνσκι στην Κυριλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο της γλώσσας και της εθνότητας του λαού των Σκοπίων», σφραγίζοντας και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ads

Επιπλέον η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας στον Μιλοσόσκι για το ζήτημα της Ιστορίας, είπε πως αυτή «ανήκει στο παρελθόν». Ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο: Η συζήτηση εκ μέρους του (σ.σ. του κ. Μιλοσόσκι) έτεινε να εκφυλιστεί στην προέλευση της πληθυσμιακής σύνθεσης της ελληνικής Μακεδονίας (πρόσφυγες και όχι αυτόχθονες κλπ) αλλά εκ μέρους της κ. Υπουργού επανετέθη η ουσία της υπόθεσης: Η Ιστορία της Μακεδονίας είναι θέμα που ανήκει στο παρελθόν…».

Ενδεικτικό των διαπραγματεύσεων εκείνης της περιόδου είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με το VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφερόμενος στη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, την χαρακτήρισε «πολύ χειρότερη από εκείνη που είχε απορρίψει το 2009». «Απερρίφθη το 2009 – και έγινε αποδεκτή σήμερα σε μία πολύ χειρότερη εκδοχή της. Όχι μόνο για εξωτερική αλλά και για πλήρη εσωτερική χρήση, μαζί με αλλαγή στο σύνταγμα, την αποκήρυξη της διασποράς, της ιστορίας μας, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας, της εξέγερσης του Ίλιντεν και την ίδιας της ταυτότητάς μας» σημείωσε ο Γκρούεφσκι.

Αναλυτικά το δημοσίευμα