Πρώτο τεστ για την εμβέλεια των μετασχηματισμών που προκαλεί στο πολιτικό σύστημα η συμφωνία για το Μακεδονικό σηματοδοτεί η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ – μιας συζήτησης που ήδη εξελίσσεται σε κλίμα σκληρού διπολισμού και διακομματικής υπερθέρμανσης.
Στην κυβέρνηση η συμφωνία έχει ανεβάσει την πολιτική αυτοπεποίθηση, η εκτίμηση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι πως η πρόταση μομφής θα ενισχύσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, και το Μαξίμου μπαίνει στη μάχη της Βουλής με διπλή γραμμή: Την ανάδειξη αφ΄ενός των πλεονεκτημάτων της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ σε σχέση με όλες τις πιθανές λύσεις που είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις και, αφ’ ετέρου, της ταύτισης Μητσοτάκη – Σαμαρά και της ακραίας δεξιάς και εθνικολαϊκιστικής στροφής της ΝΔ.
«Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας»
«Εάν δεν υπήρχε η πρόταση μομφής θα έπρεπε να την εφεύρουμε» ήταν η ενδεικτική δήλωση Τσίπρα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ χθες χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».
Στο ίδιο κλίμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος χθες το βράδυ στη Βουλή έκανε λόγο για «πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας» ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε και τον τόνο της τριήμερης, θερμής συζήτησης: «Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξή σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» είπε, προσθέτοντας: «Στα ζητήματα πολιτικής παράδοσης δικαιούται να είναι πατροκτόνος. Είναι όμως δικές του αυτές οι ιδέες;»
Ο Σαμαράς και ο Καραμανλής
Στην άλλη όχθη, το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ δείχνει πεπεισμένο ότι η «μακεδονική αντίσταση» έχει ισχυρές πιθανότητες να γίνει το κλειδί της αυτοδυναμίας. Εξ ου και ποντάρει ολοκληρωτικά πλέον στην γραμμή του λαϊκού πατριωτισμού και τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, ρίχνει το εκλογικό βάρος της στη βόρεια Ελλάδα και κάνει αιχμή της τακτικής της την ανάδειξη της «υποκρισίας» του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ.
Στο πλαίσιο αυτό, η γραμμή στην οποία θα κινηθεί σήμερα και αύριο στη Βουλή είναι πως όποιοι πουν «όχι» στην πρόταση μομφής ουσιαστικά λένε «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης θα πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτή την μάχη του υπερπατριωτισμού, ενώ οι πληροφορίες από την Πειραιώς λένε πως αύριο θα μιλήσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, πιθανώς και με γραπτή του δήλωση, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός θα υποστηρίζει ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν ανταποκρίνεται στην εθνική γραμμή της δικής του κυβέρνησης και του 2008.
Πολιτικός ίλιγγος στο Κίνημα Αλλαγής
Για το Κίνημα Αλλαγής το τρέχον κοινοβουλευτικό διήμερο δεν συγκαταλέγεται στις πιο ευτυχείς του στιγμές. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βρίσκονται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά το «όχι» της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία και την ανοιχτή διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη, και η εύθραυστη ενότητα του Κινήματος διασώζεται , επί του παρόντος, αποκλειστικά και μόνον από το γεγονός ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν θα έρθει άμεσα προς ψήφιση.
Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την πρόταση μομφής η Δημοκρατική Συμπαράταξη ετοιμάζεται να υπερψηφίσει, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται – μάλλον μετά βίας – και το Ποτάμι. Από την Σεβαστουπόλεως διαμηνύεται πως το Ποτάμι στηρίζει μεν τη συμφωνία για το Μακεδονικό αλλά όχι και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, βουλευτές όμως όπως ο Σπύρος Δανέλλης δηλώνουν ανοιχτά ότι η καλύτερη επιλογή για το κόμμα θα ήταν να δηλώσει παρών. Ανάλογη θέση φέρεται να είχε και ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ στην εντελώς αντίθετη πλευρά βρίσκεται ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Οι αποχές
Στην αποχή φαίνεται να προσανατολίζεται το ΚΚΕ, όπως άφησε να διαφανεί χθες στη Βουλή και ο Νίκος Καραθανασόπουλος: «Δεν θα γίνουμε ουρά εμείς στις υποκριτικές σας επιδιώξεις. Δεν θα σας διευκολύνουμε σε αυτό το επικίνδυνο και αδιέξοδο παιχνίδι για το λαό», είπε ο βουλευτής του κόμματος, η τελική απόφαση ωστόσο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Δημήτρη Κουτσούμπα κατά την ομιλία του.
Η Ένωση Κεντρώων στριμώχνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη του ζήτησε για να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής να δεσμευτεί στη Βουλή πως ποτέ δεν θα δεχτεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα και ότι ξεκινά τη συζήτηση για το Μακεδονικό από μηδενική βάση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε προαναγγέλοντας και τη στάση του κόμματος, η Ένωση Κεντρώων θα απέχει από την ψηφοφορία. Από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών επίσης, η διαγραφείσα από την ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε ήδη ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των υπόλοιπων ανεξάρτητων βουλευτών.
Ζωντανή Μετάδοση από τη Βουλή
Διαβάστε αναλυτικά:
- Κουμουτσάκος: Ο Μητσοτάκης έπεσε επειδή ήταν απομονωμένος, όχι από τον Σαμαρά!
- Handelsblatt: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώνεται διεθνώς
- Υπ. Εξωτερικών ΠΓΔΜ: Είναι άλλο η χώρα μας και άλλο η ελληνική Μακεδονία
- Η Ένωση Κεντρώων στριμώχνει Μητσοτάκη
- Φώφη απειλεί Ποτάμι: Υπερψηφίστε την πρόταση μομφής, είναι η τελευταία ευκαιρία
- Ποτάμι κατά Φώφης: Καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός
- Διχασμός και μέλλον αβέβαιο στο Κίνημα Αλλαγής
- Και ο Καμίνης υπέρ της συμφωνίας για το Μακεδονικό
- «Όχι» στη συμφωνία για το Μακεδονικό, «όχι» και στην πρόταση μομφής από τους ΑΝΕΛ
- Δεν θα συμμετάσχει στην διαδικασία της πρότασης μομφής η Παπακώστα – Καρφιά κατά Μητσοτάκη
- Τα «μακεδονικά» υπόγεια ρήγματα της ΝΔ
- Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας θα ταχθεί το Ποτάμι
- Γεννηματά σε Θεοδωράκη: «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση»
- Βενιζέλος: Δεν λέω «όχι» στη συμφωνία, δεν είμαι τυχοδιώκτης
- Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας που υποβάλλει η ΝΔ
- Τσίπρας για Μακεδονικό: Επί δυο ημέρες θα δούμε ποιος τα έδωσε όλα και ποιος τα παίρνει πίσω
- Παππάς: Ο Μητσοτάκης αναιρεί την πολιτική που έχει υπηρετήσει και ο πατέρας του
- Φώφη Γεννηματά για Μακεδονικό: Η συμφωνία είναι ένα βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση
- Ο Μητσοτάκης μίλησε για τον Καραμανλή χωρίς τον Καραμανλή
- «Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Μεϊμαράκη – Γεωργιάδη στους διαδρόμους της Βουλής
- Θεοδωράκης: Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο σωστό βήμα
- Πρόταση μομφής από Μητσοτάκη [ΒΙΝΤΕΟ]
- Το «Βήμα» κατά Μητσοτάκη για το Μακεδονικό
- Τσίπρας: Γιατί δεν επιλέξαμε το αμετάφραστο «Severna Makedonija»
- Αισιοδοξία Μαξίμου για προοδευτικές συγκλίσεις παρά τις επιφυλάξεις Γεννηματά
- Δύο αλλαγές ζητά η Γεννηματά για τη συμφωνία στο Μακεδονικό
- Κατρούγκαλος: Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας της ΝΔ και κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της
- Σία Αναγνωστοπούλου: Η ελληνική ιστορία έχει πληρώσει τον διχασμό ανάμεσα σε εθνικούς προδότες και εθνικόφρονες
- Η Ένωση Κεντρώων στριμώχνει Μητσοτάκη
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >