Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Ads

«Είναι υποχρέωσή μου να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα [….] Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται, αν τολμά, να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία για το Μακεδονικό: «Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας…» Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα».

Ads

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Sverna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;».

«Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Για την οικονομία

Συνεχίζοντας την κριτική του υποστήριξε: «Η κυβέρνηση τσάκισε τη μεσαία τάξη, επιτέθηκε στο εισόδημά της για να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα και να μοιράσει ένα μέρος της με κριτήρια ιδιοτελή… Ένας στους δύο Έλληνες χρωστούν, περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν χρέη των 500 ευρώ. Προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες κάνουν πολιτική με ψέματα… Ένας στους δύο συνταξιούχους θα χάσει μία έως δύο συντάξεις. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο πολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ. Μειώνεται κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα γιατρών δικηγόρων, αγροτών… Θα επιβαρυνθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. μέσω του υπερταμείου που επίσης συστάθηκε με υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου. Οι άνθρωποι που το 2014 αποκαλούσαν αιματοβαμμένα τα πλεονάσματα, τώρα αλυσοδένουν την χώρα με πλεονάσματα 3,5% έως 5,2% για πέντε χρόνια».

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι ακολουθεί μια «βαθιά ανήθικη και ανέντιμη πολιτική για να δημιουργήσετε το υπερπλεόνασμα και να μοιράσετε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για εκλογική σας πελατεία…Ένας πρωθυπουργός που θα έσκιζε τα μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια έφερε δύο μνημόνια και ένας υπουργός Οικονομικών που θα υπέβαλε την παραίτησή του αν μειωνόταν το αφορολόγητο έμεινε στη θέση του για να είναι εκείνος που μειώνει το αφορολόγητο». «Ντροπή σας κ. Τσακαλώτο», είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, καταθέτοντας στα πρακτικά δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα οικονομικά ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα αποφύγετε τις εκλογές, είμαι εδώ για να αποδείξω ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, με ανάπτυξη, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Δικαιωθήκαμε απόλυτα όταν πριν από δύο χρόνια ζητήσαμε εκλογές. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήλθαν στην εξουσία με ψέματα και τώρα δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους».