«Πρόταση πολιτικής αυτοκτονίας» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την ότι «σύρεται σε ακροδεξιές ατραπούς».

Ads

Καλώντας το Σώμα της Ολομέλειας να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, ο Γ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «προφανώς είναι πολύ καλύτερη από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995» ενώ έκανε λόγο για «κίνηση εκκρεμούς του αρχηγού της από την αρχική θέση της παράταξης».

«Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξή σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς» επεσήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας τη στάση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Στα ζητήματα πολιτικής παράδοσης δικαιούται να είναι πατροκτόνος. Είναι όμως δικές του αυτές οι ιδέες; Αυτή η ταύτισή του με ότι πιο αντιδραστικό έχει να επιδείξει η νομιμοφροσύνη..» σημείωσε και πρόσθεσε:

Ads

«Αρχικά η ΝΔ προσπάθησε να θέσει τον πήχη ψηλά, και όταν τα καταφέραμε και κερδίσαμε πιο ψηλά στάνταρ, έκανε το μαύρο άσπρο. Ταυτίζεται με τις εθνικιστικές γραμμές. Σαν να θέλει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ. Πλήρης υπονόμευση της θέσης της».

Ο Γ. Κατρούγκαλος κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ακόμα τη λύση σύνθετης ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον εισηγητή της για το «erga omnes».

«Το άρθρο 1 παράγραφος 9 της συμφωνίας λέει ότι οποιοδήποτε έγγραφο εκδοθεί θα λέει “Βόρεια Μακεδονία”. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος» τόνισε.

Ακόμα, χαρακτήρισε της αιτιάσεις της ΝΔ για την ταυτότητα, την εθνότητα και τη γλώσσα «προφάσεις εν αμαρτίαις», τονίζοντας ότι τα συνταγματικά θέματα τίθενται σε ισχύ μόνο μετά την κύρωση.

«Ο ισχυρισμός ότι δεσμεύεται ένα κράτος με την υπογραφή της συμφωνίας και υπάρχουν τετελεσμένα, είναι αναληθής. Εμείς θα φέρουμε προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή μόνο όταν η άλλη πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία» τόνισε.

Τέλος ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «καμία αναφορά σε εθνότητα ή εθνικότητα δεν υπάρχει στη συνθήκη αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα». Και αυτό, όπως είπε, είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος.

«Αυτό που πετύχαμε είναι να αποσυνδεθεί η ταυτότητα του κράτους από κάθε επιχείρημα αλυτρωτισμού της Μακεδονίας. Ξεχωρίζει η γεωγραφία από την ιστορία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική. Θέλαμε να άρουμε οτιδήποτε ενέχει αλυτρωτισμό και αυτό το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο», επεσήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος.