Η προχθεσινή δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν ίσως η πιο εύγλωττη αποτύπωση των τριγμών που φέρνει στην κεντροαριστερά η υπόθεση του Μακεδονικού: «Πασχίζουμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «να κρατήσουμε ενωμένο το Κίνημα Αλλαγής».

Ads

Η μάχη αυτή, δε, και η προσπάθεια διατήρησης της ενότητας γίνεται πολύ πιο δύσκολη μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και τις σημερινές, διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις ΘεοδωράκηΓεννηματά στη Βουλή επί της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Μόνη εναντίον όλων χθες το βράδυ στο Πολιτικό Συμβούλιο, η Φώφη Γεννηματά είπε το «όχι» στη συμφωνία – ένα «όχι», που κάποιοι μεταφράζουν ήδη και σε μήνυμα ως προς την συνέχιση της σύμπλευσης της ΔΗΣΥ με το Ποτάμι. Το εάν αυτό ισχύει θα φανεί ενδεχομένως σύντομα, προσώρας όμως το βέβαιο είναι πως η «συγκατοίκηση» αγγίζει οριακά σημεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα στην νυχτερινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά φορτισμένο, με τη Φώφη Γεννηματά να λέει ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί μια συμφωνία που εκχωρεί τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. Αντιθέτως, ο Σταύρος Θεοδωράκης – πιο θερμά από όλους -, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ και ο Γιώργος Καμίνης τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. Θετικός με επιφυλάξεις φέρεται να ήταν επίσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ads

Με αυτούς τους συσχετισμούς κοινή θέση δεν μπορούσε να υπάρξει σε καμία περίπτωση, η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου δεν απέδωσε, και η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε τελικά την προσωπική – πολιτική δήλωση με την οποία απορρίπτει την συμφωνία. Ακολούθησαν η ανοιχτή διαφοροποίηση Γεννηματά – Θεοδωράκη σήμερα στη Βουλή και το ερώτημα πλέον είναι εάν, και έως που, μπορεί να προχωρήσει η κοινή πολιτική πορεία των δύο κομμάτων και όχι μόνον.

Επ’ αυτού του ερωτήματος και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να δώσουν εν θερμώ απαντήσεις, αλλά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Με αυτό το δεδομένο, σε πρώτο χρόνο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθούν τα δύο κόμματα στη συζήτηση και την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Οι πρώτες πληροφορίες από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι πως η κυβέρνηση θα καταψηφιστεί. Την ίδια ώρα, και από στελέχη του Ποταμιού διαμηνύεται πως η στήριξη στην συμφωνία για το Μακεδονικό δεν σημαίνει και στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένο, παραμένει όμως ακόμη θολό το ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του Σταύρου Θεοδωράκη στην πρόταση μομφής, καθώς πηγές κάνουν λόγο για υπερψήφιση, αλλά υπάρχουν και εισηγήσεις βουλευτών, όπως του Σπύρου Δανέλλη, για «παρών». 

Τα ρήγματα όμως εκτείνονται και πέραν των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων του ΚΙΝΑΛ, με ενδεικτική και τη σημερινή δημόσια τοποθέτηση Καμίνη – μια τοποθέτηση υπέρ της συμφωνίας και με αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά.

«Η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν είναι πιο πατριώτης ή πιο ορθολογιστής από τον άλλο» και τονίζοντας: «Αντί λοιπόν να κραδαίνουμε τη μεζούρα του πατριωτισμού, ας γίνει η συζήτηση του τι επιπλέον θέλουμε στη συμφωνία και πως θα το πετύχουμε. Υπάρχει ο χρόνος υπάρχουν και οι τρόποι».

‘Εντονη ήταν και η παρέμβαση του Νίκου Μπίστη ο οποίος δήλωσε ότι η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει «να αλλάξει στάση και να προσαρμοστεί στη θέση των άλλων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου», ενώ η εξαιρετικά σκληρή κριτική κατά της στάσης της ΝΔ άσκησε ο Γιάννης Ραγκούσης: «Η εθνολαϊκιστική ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι αδίστακτη κι εθνικά επικίνδυνη», είπε καταγγέλοντας «εθνική και πολιτική αλητεία» και προσθέτοντας: Επιχειρούν αδίστακτα να προκαλέσουν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Στοχεύουν σε έναν νέο εθνικό διχασμό. Πρέπει να απομονωθούν».

Επιπλέον, ζήτημα έχει προκύψει και εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για μια συμφωνία η οποία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα. Το κόμμα σημειώνει ότι η πρόταση ουσιαστικά ταυτίζεται με την εθνική γραμμή που ακολουθήθηκε από το 1995 και έπειτα», υπογραμμίζοντας τέλος ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει ρητά να δεσμευθεί σε εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ.