«Κύριε Μητσοτάκη, η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Την καλωσορίζω. Είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτή την κρίσιμη στιγμή» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ads

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε επί δυο ημέρες «να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις», για το ποιος έδωσε τι και πότε και ποιος τα παίρνει πίσω. «Θα τα πούμε όλα, για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και αποκάλεσε «θλιβερό φερέφωνο» του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, δηλαδή του Αντώνη Σαμαρά. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε στη συνέχεια τον Αντώνη Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ.

Είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και να παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου, σημείωσε. 

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς «έχτισε καριέρα, πουλώντας υπερπατριωτισμό, σε ένα θέμα που εδώ και 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό, αλλά παρατήρησε πως αυτό το θέμα το «ξέχασε» όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός.

«Το θέμα αυτό το είχε ξεχάσει όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός, διότι η κυβέρνηση του- και ορθώς τότε- διά του εκπροσώπου της, του υπουργού Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίασε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, προφανώς με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

Από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν διαμαρτυρίες και τότε ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Κάντε υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα τα πούμε. Δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες».
 
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη χρέωσε «θεσμικές ακροβασίες», αναφερόμενος στα ζητήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για το θέμα της συμφωνίας για το Μακεδονικό. 

«Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Για το πολυνομοσχέδιο 

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, σημείωσε ότι «η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική αξία γιατί μετά από 8 χρόνια είναι η τελευταία φορά που θα ψηφιστούν τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος». «Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το ελληνικό χρέος ανέφερε: «είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό χρέος γιατί είναι κοινή βούληση όλων να βρεθεί η λύση». «Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής και η επιτυχία της Ελλάδας δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά συνιστά και μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ευχαρίστησε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες γιατί, όπως είπε, σε αυτούς οφείλεται.