Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για το Μακεδονικό, επισήμανε τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Ads

Σημειώνεται πως το προηγούμενο 24ωρο, ο Κώστας Καραμανλής δεχόταν πιέσεις από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει θέση για το Μακεδονικό. Μάλιστα υπήρξαν από την ίδια πλευρά και ορισμένες διαρροές που ανέφεραν πως ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει σημαντική παρέμβαση. Πηγές υπογράμμιζαν πως οι πληροφορίες περί δήλωσης Καραμανλή διοχετεύτηκαν ακριβώς ως μορφή πίεσης προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται, οι πιέσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα, εκθέτοντας όσους διέρρεαν τα εν λόγω σενάρια και καταδεικνύοντας τα υπόγεια ρήγματα στη ΝΔ και το γαλάζιο αδιέξοδο Μακεδονικό. Ο Κώστας Καραμανλής δεν προχώρησε σε καμία δήλωση και αρκέστηκε να παραπέμψει μέσω του γραφείου του στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ συνεργάτες του επισήμαναν, νωρίτερα, την ενόχλησή του για τον τρόπο που χρησιμοποιείται το όνομά του.

Μάλιστα η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, στην οποία παρέπεμψε ο Κώστας Καραμανλής, είναι ενδεικτική των εσωκομματικών συγκρούσεων για το Μακεδονικό. Η πρώην υπουργός εξωτερικών επιτέθηκε κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τους – χωρίς να τους κατονομάσει – «τυχοδιώκτη» και «ακραίο» αντίστοιχα.

Ads

Ειδικότερα  είπε πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης που διαπραγματεύτηκε για το καλό της πατρίδας». Με «μέτρο και λόγική υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα», σημείωσε. «Όλοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, συμφωνούμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε, αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να είχαμε βρει λύση. Όμως, τότε, δυστυχώς, μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός. Κέρδισε ο καιροσκοπισμός», τόνισε καρφώνοντας τον Αντώνη Σαμαρά για την στάση του.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο 2008 καρφώνοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη, που τότε ήταν ανώτερο στέλεχος του ΛΑΟΣ, όπως και ο Μάκης Βορίδης: «στόχος της στρατηγικής μας το 2007 – 2008 ήταν να μην γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Για αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Για αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Για αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνεία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ».

Σχετικά με τους στόχους της διαπραγμάτευσης του 2008, την οποία έκανε η ίδια ως υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Καρμαναλή, η Ντόρα Μπακογιάννη είπως πως ήταν να υπάρξει «μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική τού Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με το VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος συμμετείχε στις τότε διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό με την ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για «πολύ χειρότερη συμφωνία από εκείνη που απορρίψαμε το 2009», με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. «Απερρίφθη το 2009 – και έγινε αποδεκτή σήμερα σε μία πολύ χειρότερη εκδοχή της. Όχι μόνο για εξωτερική αλλά και για πλήρη εσωτερική χρήση, μαζί με αλλαγή στο σύνταγμα, την αποκήρυξη της διασποράς, της ιστορίας μας, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας, της εξέγερσης του Ίλιντεν και την ίδιας της ταυτότητάς μας» ανέφερε ο Γκρούεφσκι.