Επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τους – χωρίς να τους κατονομάσει – «τυχοδιώκτη» και «ακραίο» αντίστοιχα, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της για τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων επί του Μακεδονικού, στο πλαίσιο της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Ads

Ειδικότερα η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «κακή», δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και τον πρώην πρωθυπουργό. Ειδικότερα είπε πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης που διαπραγματεύτηκε για το καλό της πατρίδας». Με «μέτρο και λόγική είπε υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα», είπε.

«Όλοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, συμφωνούμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε, αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να είχαμε βρει λύση. Όμως, τότε, δυστυχώς, μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός. Κέρδισε ο καιροσκοπισμός», τόνισε καρφώνοντας τον Αντώνη Σαμαρά για την στάση του.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο 2008 καρφώνοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη, που τότε ήταν ανώτερο στέλεχος του ΛΑΟΣ: «στόχος της στρατηγικής μας το 2007 – 2008 ήταν να μην γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Για αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Για αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Για αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνεία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ».

Ads

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συμφωνία και το θέμα της ιθαγένειας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως «η πάγια ελληνική θέση (όπως διαμορφώθηκε το 2008) ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως “πολίτες της τάδε χώρας,” με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες». Σημειώνεται πως η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων προβλέπει την αλλαγή της ιθαγένειας από «Μακεδόνες», όπως αναφερόταν μέχρι σήμερα, σε «Μακεδόνες/ Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «Πανηγυρίζετε για μια κακή συμφωνία. Παρουσιάζετε τα εύκολα για δύσκολα. Ας μην γελιόμαστε. Αν εμείς είχαμε κάνει αυτές τις παραχωρήσεις, αυτές τις εκπτώσεις, θα είχαμε φτάσει σε συμφωνία πριν δέκα χρόνια. Και τζάμπα. Χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες, όπως κάνατε εσείς».

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με το VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος συμμετείχε στις τότε διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό με την ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για «πολύ χειρότερη συμφωνία από εκείνη που απορρίψαμε το 2009», με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

«Απερρίφθη το 2009 – και έγινε αποδεκτή σήμερα σε μία πολύ χειρότερη εκδοχή της. Όχι μόνο για εξωτερική αλλά και για πλήρη εσωτερική χρήση, μαζί με αλλαγή στο σύνταγμα, την αποκήρυξη της διασποράς, της ιστορίας μας, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας, της εξέγερσης του Ίλιντεν και την ίδιας της ταυτότητάς μας» αναφέρει ο Ν. Γκρούεφσκι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται, ότι αποκαλυπτικό για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ την περίοδο του 2009, είναι το απόρρητο έγγραφο ντοκουμέντο της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, όταν η ΝΔ και η Ντόρα Μπακογιάννη στις προτάσεις τους από την ελληνική μεριά για το Μακεδονικό αποδέχτηκαν μη «erga omnes», «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.