Σε πραξικόπημα κάλεσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, δια του Κ. Μπαρμπαρούση, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κοινοβουλίου, το οποίο, αποδεχόμενο ομόφωνα σχετική πρόταση του Νίκου Βούτση, αποφάσισε να αποβληθούν οι βουλετές του ναζιστικού μορφώματος από την αίθουσα. 

Ads

Νωρίτερα και σε άμεση αντίδραση των προκλήσεων Μπαρμπαρούση, ο Νίκος Βούτσης είχε προαναγγείλει έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ώστε να αποκλειστούν οι νεοναζί από τις συνεδριάσεις του σώματος.

Ο Μπαρμπαρούσης κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να συλλάβουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο χαρακτηρίζοντάς τους απάτριδες. Μάλιστα ζήτησε τα κεφάλια Τσίπρα και Παυλόπουλου στις Πρέσπες.

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή συνιστά ανοιχτή προτροπή για πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και για επεισόδια σε θυλάκους – αν υπάρχουν – μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ads

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη από τα κόμματα. «Ο λαός θα τους στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» τόνισε, αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Διαβάστε ακόμα: «Τα “καθαρά χέρια” της Χρυσής Αυγής: εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας» του Κωστή Παπαϊωάννου

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε την ποινική δίωξη των χρυσαυγιτών. Επίσης ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει την «άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή για να μπορέσει να εφαρμόσει η δικαιοσύνη τους νόμους».