Στην διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση από την κοινοβουλευτική ομάδα και μάλιστα άρον άρον αναγκάστηκε να προχωρήσει ο γραμματέας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος μετά τις προτροπές του πρώτου σε πραξικόπημα από το βήμα της Βουλής. 

Ads

Οι εν λόγω προτροπές του χρυσαυγίτη βουλευτή για πραξικόπημα και αποκεφαλισμούς της πολιτικής ηγεσίας της χώρας στοιχειοθετούν απόλυτα τις κατηγορίες σε βάρος της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο της δίκης για τη δράση της. 

Γι’ αυτό και ο αρχηγός της οργάνωσης έσπευσε άμεσα να αποποιηθεί τη θέση του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση σε μια προσπάθεια να προστατεύσει εαυτόν ενώπιον του δικαστηρίου. Εκτός από την επιστολή διαγραφής, στο ίδιο πλαίσιο, προχώρησε και σε δήλωση στο περιστύλιο όπου είπε ότι καταδικάζει την δήλωση Μπαρμπαρούση, «η οποία είναι εκτός γραμμής της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ένα πολιτικό Κίνημα». 

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης έχουν προχωρήσει σε ανάλογες αναφορές κατά τη διάρκεια ομιλιών τους σε συγκεντρώσεις. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέγραψε τον Μπαρμπαρούση για να μην «καεί» αποδεικνύει το γεγονός ότι οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες χειροκροτούσαν τον βουλευτή την ώρα που μιλούσε. Η διαγραφή ήρθε αφού κινήθηκαν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες. 

Ads

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αναφέρει:  «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, λόγω της δηλώσεως του βουλευτού Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, δηλώσεως η οποία βρίσκεται εκτός γραμμής της ΧΑ, αποφάσισα, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της ΚΟ του κόμματος το εξής: Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης τίθεται εκτός ΚΟ του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή». 

Λίγη ώρα αργότερα και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, αντιμέτωπος πλέον με βαριές κατηγορίες, έσπευσε να ισχυριστεί πως «δεν εννοούσε» αυτά που είπε και πως «δόλια παρερμηνεύτηκαν»

Τι είπε ο Μπαρμπαρούσης στη Βουλή 

Ο Μπαρμπαρούσης κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να συλλάβουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο χαρακτηρίζοντάς τους απάτριδες. Μάλιστα ζήτησε τα κεφάλια Τσίπρα και Παυλόπουλου στις Πρέσπες.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη από τα κόμματα. Μετά την πρόταση του Νίκου Βούτση οι χρυσαυγίτες αποβλήθηκαν από τη Βουλή. 

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος από το βήμα της Βουλής ζήτησε κατόπιν την ποινική δίωξη των χρυσαυγιτών βουλευτών. Επίσης ζήτησε από τη βουλή να εγκρίνει την «άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή για να μπορέσει να εφαρμόσει η δικαιοσύνη τους νόμους».

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της ομιλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση, δίνοντας παράλληλα εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Τέλος εντολή για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση έδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.