Συνεχίζεται σήμερα για 2η ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης. Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Ads

Χθες οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι λένε «όχι» στην συμφωνία για το Μακεδονικό και θα την καταψηφίσουν όταν αυτή έρθει στη Βουλή, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα καταψηφίσουν και την πρόταση μομφής της ΝΔ καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα». Το ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρίσει από τη διαδικασία και να μην συμμετέχει στην ψηφοφορία. Τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ. Όχι όμως αναίμακτα. 

Για το Κίνημα Αλλαγής το τρέχον κοινοβουλευτικό διήμερο δεν συγκαταλέγεται στις πιο ευτυχείς του στιγμές. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βρίσκονται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά το «όχι» της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία και την ανοιχτή διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη, και η εύθραυστη ενότητα του Κινήματος διασώζεται , επί του παρόντος, αποκλειστικά και μόνον από το γεγονός ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν θα έρθει άμεσα προς ψήφιση.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την πρόταση μομφής η Δημοκρατική Συμπαράταξη ετοιμάζεται να υπερψηφίσει, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται – μάλλον μετά βίας – και το Ποτάμι. Από την Σεβαστουπόλεως διαμηνύεται πως το Ποτάμι στηρίζει μεν τη συμφωνία για το Μακεδονικό αλλά όχι και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, βουλευτές όμως όπως ο Σπύρος Δανέλλης δηλώνουν ανοιχτά ότι η καλύτερη επιλογή για το κόμμα θα ήταν να δηλώσει παρών. Ανάλογη θέση φέρεται να είχε και ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ στην εντελώς αντίθετη πλευρά βρίσκεται ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Ads

Η Ένωση Κεντρώων στριμώχνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη του ζήτησε για να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής να δεσμευτεί στη Βουλή πως ποτέ δεν θα δεχτεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα και ότι ξεκινά τη συζήτηση για το Μακεδονικό από μηδενική βάση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε προαναγγέλοντας και τη στάση του κόμματος, η Ένωση Κεντρώων θα απέχει από την ψηφοφορία. Από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών επίσης, η διαγραφείσα από την ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε ήδη ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των υπόλοιπων ανεξάρτητων βουλευτών. 

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της δεύτερης ημέρας:

LIVE από τη Βουλή: 

Η «μακεδονική μάχη» 

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό – μιας συζήτησης που ήδη εξελίσσεται σε κλίμα σκληρού διπολισμού και διακομματικής υπερθέρμανσης, αποτελεί ένα πρώτο τεστ για την εμβέλεια των μετασχηματισμών που προκαλεί στο πολιτικό σύστημα. 

Στην κυβέρνηση η συμφωνία έχει ανεβάσει την πολιτική αυτοπεποίθηση, η εκτίμηση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι πως η πρόταση μομφής θα ενισχύσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, και το Μαξίμου έχει μπει στη μάχη της Βουλής με διπλή γραμμή:

Την ανάδειξη αφ’ ενός των πλεονεκτημάτων της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ σε σχέση με όλες τις πιθανές λύσεις που είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις και, αφ’ ετέρου, της ταύτισης Μητσοτάκη – Σαμαρά και της ακραίας δεξιάς και εθνικολαϊκιστικής στροφής της ΝΔ.

«Εάν δεν υπήρχε η πρόταση μομφής θα έπρεπε να την εφεύρουμε» ήταν η ενδεικτική δήλωση Τσίπρα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ χθες χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της πρώτης ημέρας: