To 2019 έφυγε και το 2020 έρχεται με πολλές προκλήσεις και ανοιχτά ζητήματα.

Ads

Το Tvxs.gr παρουσιάζει τα 20 θέματα που διαβάστηκαν περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε και τα οποία αντικατοπτρίζουν και ένα σημαντικό μέρος των γεγονότων που απασχόλησαν τους πολίτες και την επικαιρότητα… 

ΔΝΤ: Τα κάναμε όλα λάθος

Ένα χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος μιας καταστροφικής περιόδου για τη χώρα, ο αρχιτέκτονας των εγκληματικών προγραμμάτων προχώρησε σε μια κυνική παραδοχή. Το ΔΝΤ σε έκθεσή του παραδέχτηκε πως στην περίπτωση της Ελλάδας έγιναν όλα λάθος, συμπληρώνοντας πως η χώρα θυσιάστηκε για να σωθούν οι τράπεζες.

Ads

Μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Οι βουλευτές της ΝΔ (μαζί με κάποιους ακόμη που μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί) κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος απέρριψαν την αναθεώρηση τoυ Άρθρου 5, παρ. 2, σχετικά με την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Συγκεκριμένα 170 βoυλευτές ψήφισαν κατά της τρoπoπoίησης, 120 υπέρ ενώ 7 δήλωσαν «παρών». Το εν λόγω άρθρο είχε περάσει για τροποποίηση τον περασμένο Ιανουάριο με ψήφους των βουλευτών της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Γιώργου Μαυρωτά, από το Ποτάμι. Την τροποποίησή του είχε καταψηφίσει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Χρ. Στελακάτος: «Η βιομηχανία ψαριών μάς ταΐζει καρκίνο, δεν θα σταματήσω να το λέω»

«Ονομάζομαι Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος. Είμαι ο άνθρωπος που ανέδειξε με άλλους, τον καρκίνο που σκορπάει η βιομηχανία παραγωγής ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες». Έτσι μας συστήθηκε ο ιχθυολόγος μέσα από βίντεο του στα social media, από τα οποία μας ενημέρωνε για την δικαστική οδύσσεια με τον Όμιλο εταιριών της Μεσογειακής Ιχθυοτροφικής βιομηχανίας, Ανδρομέδα. Με αφορμή τη νέα δίκη στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, μίλησε στο Tvxs.gr για όλα, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα να συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα του.

Ένας, δύο, πολλοί Τζόκερ…

Η ταινία Τζόκερ μονοπώλησε το κινηματογραφικό ενδιαφέρον, ενώ στην Ελλάδα εξελίχθηκε και σε πολιτικό ζήτημα, εξαιτίας της εισβολής αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες ώστε να συλλάβουν όσους θεατές ήταν κάτω των 18 ετών. Μια υπόθεση που ανέδειξε πρώτο Tvxs.gr το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου. Η πρωτοφανής κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ θύμισε τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, προκαλώντας σάλο και σφοδρές αντιδράσεις. Ήταν ένα προμήνυμα του «νόμος και τάξη» που θα ακολουθούσε και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα όμως ενίσχυσε το ενδιαφέρον και για την ίδια την ταινία και την υπόθεσή της με πλήθος άρθρων και αναλύσεων. Από αυτά ξεχώρισε το άρθρο στο Tvxs.gr του Στέλιου Στυλιανίδη, καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου με τίτλο: «Μια ψυχιατρική παρέμβαση: Ένας, δύο, πολλοί τζόκερ»

Αστυνομική βία και εισβολή αστυνομικών στο σπίτι του Ινδαρέ

Επαναλαμβανόμενα τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης ΝΔ. Από τις «δυνάμεις κατοχής» στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη, την επίθεση σε δημοσιογράφο, την έφοδο στην Ευελπίδων, τα βασανιστήρια στον Λάμπρο Γούλα ή την Ειρήνη και τον Ζήση, τα ντοκουμέντα από τον άγριο ξυλοδαρμό πολιτών την 6η Δεκέμβρη, την κοπέλα στην Πατησίων που της ζητήθηκε να κατεβάσει το παντελόνι της, τον βασανισμό ΑμΕΑ στο ΑΤ Ομόνοιας και πόσα άλλα περιστατικά…  Το τελευταίο όμως υπήρξε και αυτό που έλαβε μεγαλύτερη δημοσιότητα, καθώς αυτή τη φορά θύμα ήταν ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές. Το Tvxs.gr αποκάλυψε πρώτο το όνομα του σκηνοθέτη, όταν τα περισσότερα μέσα μιλούσαν για σύνδεση του ίδιου και των γιων του με τη γειτονική κατάληψη. Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια επιχείρησης εισέβαλαν στο σπίτι τους, τους ξυλοκόπησαν στην ταράτσα τους και τους συνέλαβαν. Τελικά οι δύο γιοι του κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην κατάληψη και ο Δημήτρης Ινδαρές πως επιχείρησε να πάρει το όπλο από τους αστυνομικούς και να τους επιτεθεί. Το Tvxs.gr επικοινώνησε με τη σύζυγο του Ινδαρέ, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη της αστυνομίας αλλά και των μίντια που επιχείρησαν να κατασκευάσουν ενόχους και οι καταγγελίες της επιβεβαιώθηκαν από τα ντοκουμέντα (ηχητικά και βίντεο)που ήρθαν στο φως τις επόμενες ημέρες , μαζί με ένα κύμα συμπαράστασης προς τον σκηνοθέτη από ένα πλήθος καλλιτεχνών και πολιτών. Γιατί για την επιχείρηση στο Κουκάκι δεν ειπώθηκε ούτε μια αλήθεια και όπως έγραψε ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου: «Σήμερα ήταν ο Δημήτρης Ινδαρες… Και το παιδί του…. Αύριο θα είσαι εσύ και εγώ… Και τα παιδιά μας…».

Η δημόσια παιδεία στο στόχαστρο

Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στο απόσπασμα, οι νέοι στους δρόμους. Το Tvxs.gr κάλυψε εκτενώς με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις τα θέματα της Παιδείας. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις από μαθητές – φοιτητές και καθηγητές και σε συνδυασμό με την ακραία καταστολή (βλέπε εισβολή στην ΑΣΟΕΕ, ξύλο έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι,  και συλλήψεις φοιτητών) έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στον τομέα της Παιδείας. Οι ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία είναι μεγάλα, ενώ οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το νέο τρόπο πρόσβασης «ξύπνησαν» τους χειρότερους εφιάλτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας, καθώς «κόβονται» πολλοί νέοι από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενισχύει την ιδιωτική παιδεία και την παραπαιδεία, προς όφελος προφανώς των «εχόντων». Γιατί όποιος – κατά την κυβέρνηση – είναι ακατάλληλος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, είναι ιδανικός για το ιδιωτικό.

Εκτός φυλακής ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου

Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη η απόφαση του δικαστηρίου να μειώσει την ποινή του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, αναγνωρίζοντάς του τον «πρότερο έντιμο βίο» και οδηγώντας τον εκτός φυλακής. «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου; Ο Κορκονέας. Μην το ξεχάσεις ποτέ», έγραψε ο καθηγητής του Αλέξη, υπογράφοντας ένα συγκλονιστικό κείμενο. Το Tvxs.gr είχε αποκαλύψει από τις αρχές του χρόνου την «υπόγεια» προσπάθεια να πέσει στα μαλακά ο Κορκονέας και το αποτέλεσμα ήρθε να μας επιβεβαιώσει. Για άλλη μια φορά η Δικαιοσύνη φόρτισε ιδεολογικά μια της απόφαση, πλήττοντας το κύρος της και δηλητηριάζοντας την αίσθηση δικαίου που αποτελεί θεμέλιο της κοινωνικής ειρήνης. Αντιμετώπισε με επιείκεια τους αστυνομικούς ακόμη και όταν αυτοί σκοτώνουν εν ψυχρώ, όπως συνέβη και με τη δολοφονία Καλτεζά από τον Μελίστα το 1985.

Τα δύο γεγονότα που σημάδεψαν τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ο φετινός εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν η συμβολική κίνηση των νεαρών κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια να παρελάσουν αλά Monty Python και «Silly Walks», στέλνοντας το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα το οποίο συνόδευσαν και με ένα μανιφέστο. Αρκετοί βέβαια από τον συντηρητικό χώρο δήλωσαν «προσβεβλημένοι», ενώ ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννης Βούρος, τις χαρακτήρισε «γελοία υποκείμενα», που θα ταυτοποιηθούν και θα τιμωρηθούν. Η «παντομίμα των κοριτσιών» και κυρίως τα μηνύματά τους, η φαντασία τους και το θάρρος τους ενόχλησαν πολλούς. Βέβαια κανείς δεν προσβλήθηκε από την παρέλαση παιδιών με στολές του Ολυμπιακού, που κρατούσαν τη σημαία της ομάδας μαζί με την ελληνική. Το δεύτερο γεγονός ήταν η καθηγήτρια, στη Χρυσούπολη Καβάλας, που από το βήμα των εορτασμών τόλμησε να πει την πραγματική ιστορία της 28ης Οκτωβρίου, χωρίς τους ηρωικούς εθνικούς μύθους. Το Tvxs.gr ανέδειξε την ομιλία της που εξόργισε τους ακροδεξιούς και τη στοχοποίησαν.

Γυναικοκτονίες…

To Tvxs.gr ήταν ένα από τα πρώτα μέσα που ανέδειξε το θέμα των γυναικοκτονιών. Ο όρος χλευάστηκε αρχικά από ακραίους κύκλους, ωστόσο αποδείχθηκε η σημασία του, καθώς οι δολοφονίες, αλλά και η βία, κατά γυναικών από συζύγους και το οικογενειακό τους περιβάλλον (εγκλήματα «πάθους» ή «τιμής», όπως συχνά παρουσιάζονται) έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, η οποία συνοδεύεται από τη μιντιακή υποκρισία και την κοινωνική εθελοτυφλία. Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σύνθημα: «Ο βιαστής είσαι εσύ».

Η παραγραφή παιδεραστίας του Ν. Γεωργιάδη

Σάλος από την απόφαση του Δικαστηρίου να απαλλάξει λόγω «παραγραφής» τον Νίκο Γεωργιάδη, στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υπόθεση της παιδεραστίας. Πρωτόδικα ο Νίκος Γεωργιάδης είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 28 μηνών και χρηματική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ. Πολλά φιλοκυβερνητικά μέσα έσπευσαν να μιλήσουν για «αθώωση», όμως πρόκειται για «παραγραφή», ενώ η ίδια η ηγεσία της ΝΔ είχε φροντίσει καιρό πριν να «θάψει» το σκάνδαλο, που είχε διεθνείς διαστάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει τον συνεργάτη του να μείνει λίγο στο «παρασκήνιο» μέχρι να περάσει ο θόρυβος από την υπόθεση.

Η «κωλοτούμπα» των Πρεσπών

Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε προεκλογικά ένα από τα βασικά «εργαλεία» της αντιπολίτευσης της ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της μίλησαν για «εθνική ήττα» και «εθνικά επιζήμια» συμφωνία, σηκώνοντας το «λάβαρο» των μακεδονομάχων. Το θέμα σύμφωνα με τους αναλυτές έπαιξε ρόλο και στο εκλογικό αποτέλεσμα με τη ΝΔ να εκμεταλλεύεται ακόμη και να ενορχυστρώνει τις αντιδράσεις. Αυτά μέχρι το βράδυ των εκλογών γιατί στη συνέχεια οι μάσκες της υποκρισίας έπεσαν. Αρχικά αρμόδιοι υπουργοί και σύμβουλοι του πρωθυπουργού δήλωσαν πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί. Απαίτησαν δε και από τα Σκόπια να την εφαρμόσουν κατά γράμμα. Στη συνέχεια παραδέχτηκαν πως έχει θετικά αποτελέσματα και πως αν εφαρμοστεί μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Στη συνέχεια ήρθε και η επίσημη επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για πλήρη στήριξη της Συμφωνίας, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε πιστή τήρηση ώστε να προχωρήσει η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενταφιάζοντας τον «προεκλογικό ανένδοτο», δήλωσε στον Ζόραν Ζάεφ πως σέβεται απόλυτα τη Συμφωνία και πως πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο η «κωλοτούμπα» σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, προκαλώντας όμως και εσωκομματικές εντάσεις.

Το «ντου» στο κλαμπ στο Γκάζι: «Σκάσε και γδύσου»

Με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας η αστυνομία «ξεσαλώνει». Πρωτοφανές περιστατικό με «ντου» αστυνομικών σε κλαμπ στο Γκάζι. «Τριακόσια άτομα γονατιστά με τα χέρια στο κεφάλι σαν έτοιμα για εκτέλεση», έγραψε ο γνωστός dj του μαγαζιού, ενώ η επιχείρηση της αστυνομίας που είχε ως στόχο τον εντοπισμό ποσότητας ναρκωτικών κατέληξε σε ένα φιάσκο. Το μόνο που «εντοπίστηκε» ήταν τα περιστατικά αυθαιρεσίας. «Σκάσε και γδύσου. Κάνεις μεγάλο λάθος αν νομίζεις ότι έχουμε Δημοκρατία» ήταν η απάντηση αστυνομικού στην αντίδραση μιας νεαρής που επικαλέστηκε τα δικαιώματά της

Αποκαλύψεις για τη Novartis από Ελβετία και προανακριτική

Αφού τα ελληνικά μίντια έχουν «θάψει» το σκάνδαλο Novartis, αποφάσισε η Ελβετική τηλεόραση, με ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, να παρουσιάσει τις «βρώμικες» πρακτικές της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας πως η υπόθεση της Novartis αναδεικνύει πρωτίστως το πρόβλημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όσα ήρθαν στη δημοσιότητα κατέρριψαν πλήρως τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας, όπως εξάλλου συνέβη και στην προανακριτική επιτροπή που στήθηκε σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά γύρισε μπούμερανγκ με ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Τελικά «σκευωρία» στη Novartis βλέπουν μόνο οι εμπλεκόμενοι και μάλιστα – όχι όλοι – καθώς κατά την ψήφιση για την προανακριτική υπήρξαν και διαρροές από τα δύο κόμματα. Το Tvxs.gr διοργάνωσε μεγάλη εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, κατά την οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ και μίλησε η Μαρία Ροζέλι, δημοσιογράφος – ερευνήτρια και συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ, αλλά και ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων, Παύλος Σαράκης.

Προσφυγικό: Έκρηξη και τραγωδία

Καταστροφικές αποδείχθηκαν οι πολιτικές της ΝΔ για το προσφυγικό με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται πως αδυνατούν πλέον να το διαχειριστούν. Η προχειρότητα, οι παλινωδίες, οι ιδεοληψίες στο προσφυγικό και η ανοχή στους εκβιασμούς της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντωθεί και να καταγράφεται ρεκόρ αιτούντων άσυλο στα νησιά τους τελευταίους μήνες. Τα δε μέτρα ακροδεξιάς λογικής της κυβέρνησης, παραβιάζουν βασικά δικαιώματα και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Πρόσφατα ήρθε στο φως και βίντεο ντοκουμέντο από τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ ενίσχυσε τις αντιπροσφυγικές φωνές, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ίδιο της το δημιούργημα, καθώς «γαλάζιοι» τοπικοί αξιωματούχοι αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στις περιοχές τους. Η πιο δραματική εικόνα καταγράφεται στη Μόρια, όπου πλέον η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ. «Αν ζούσαν Έλληνες σε συνθήκες Μόριας, θα έκαιγαν τον καταυλισμό», δηλώνουν στο Tvxs.gr άνθρωποι από το κέντρο. Το «σύνδρομο της παραίτησης» χτυπά τα παιδιά, την πιο ευαίσθητη ομάδα της προσφυγικής τραγωδίας. Τα παιδιά στη Μόρια έχουν ξεχάσει πως είναι άνθρωποι.

Από τον Αϊλάν στην Άντζι το ίδιο έγκλημα

Η πιο σκληρή φωτογραφία του 2019 ήρθε από τις ΗΠΑ, στα σύνορα με το Μεξικό. Ένας πατέρας και η δίχρονη κόρη έχασαν τη ζωή τους αγκαλιασμένοι στα νερά του ποταμού Ρίο Γκράντε, προσπαθώντας να περάσουν στην απέναντι όχθη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η μικρή Άντζι είχε χωθεί στην μπλούζα του πατέρα της κρατώντας τον από το σβέρκο μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι τους βρήκαν και στην όχθη του ποταμού. Από τον Αϊλάν στην Άντζι το ίδιο έγκλημα. 

«Η ημιτελής νίκη του συστήματος»

Από τη λίστα δεν μπορούσαν να λείπουν και οι εκλογικές μάχες που σημάδεψαν τη χρονιά που μας πέρασε και έφεραν τη ΝΔ και πάλι στην εξουσία. «Η ημιτελής νίκη του συστήματος», έγραψε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο άρθρο – ανάλυση για το αποτέλεσμα των εκλογών και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το βαθύ σύστημα νίκησε, αλλά εν μέρει […] Απέτυχε στο δεύτερο στόχο που είχε βάλει: την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ […] Όσο ευχάριστο και αν είναι, το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει μια μεγάλη παγίδα: να μην εκτιμηθεί σωστά», ανέφερε, αναλύοντας τις επιδιώξεις του συστήματος που επέστρεψε στην εξουσία, αλλά και τα προβλήματα που θα πρέπει να υπερβεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα άρθρο που διαβάστηκε όσο λίγα.

Διορισμοί ημετέρων και Fake Αριστεία

Το προεκλογικό αφήγημα της «αριστείας» κάηκε πολύ νωρίς για την κυβέρνηση. Ο συγκεντρωτισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε υπό τον έλεγχό του ακόμη και την ΕΥΠ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο και την ΕΡΤ, η αύξηση των μετακλητών, η στελέχωση της κυβέρνησης με πρόσωπα που διαπλέκονται με επιχειρήσεις, η αλλαγή του νόμου για να τοποθετηθεί επικεφαλής στην ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων που σε καμία περίπτωση δεν πληρούσε τα κριτήρια, οι διορισμοί και οι τακτοποιήσεις ημετέρων και οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων κ.α. Η λίστα είναι μεγάλη και για το λόγο αυτό το Tvxs.gr σε συνεργασία με τον Στέλιο Κούλογλου καθιέρωσαν και μια στήλη – παρατηρητήριο για το έργο και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ. Το ρουσφέτι που κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας – αν και δεν ήταν το μοναδικό – ήταν αυτό του Κ. Πατέρα στο νοσοκομείο Καρδίτσας, ο οποίος μάλιστα σε συνέντευξή του, όχι μόνο αποκάλυψε το αλισβερίσι, αλλά κάρφωσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκαλύπτοντας πως μαζί του είχε συμφωνήσει να πάρει τη θέση του διοικητή νοσοκομείο και ο ίδιος ως αντάλλαγμα θα έφερνε ψηφοφόρους στο κόμμα. Παρά τις προσπάθειες των φιλικών ΜΜΕ να αφαιρέσουν από το κάδρο του σκανδάλου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η λίστα των διοικητών των νοσοκομείων έχει την υπογραφή του.  Όσο για τις περιπτώσεις της Fake αριστείας, πιο χαρακτηριστική ήταν αυτή του Αντώνη Διαματάρη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, όπως αποδείχθηκε δεν διέθετε τα πτυχία που παρουσίαζε στο βιογραφικό του στην επίσημη σελίδα τόσο του υπουργείου όσο και της κυβέρνησης. Ενώ στην αρχή υπήρξε κάλυψη, καθώς οπως μας ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ο κ. Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του», τελικά απομακρύνθηκε όταν αποδείχθηκε πως κατά παράβαση του Συντάγματος συνέχιζε και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενώ ήταν ήδη μέλος της κυβέρνησης. 

«Όσοι δεν έχουν να πληρώσουν, δεν θα πλησιάζουν καν τα νοσοκομεία»

Τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας έρχονται σταδιακά στο φως έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε και η πρόταση της «γαλάζιας» ηγεσίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Πρόκειται για «ξεπατίκωμα» των προτάσεων που είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, αλλά ταυτόχρονα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από αυτές. Μιλώντας στο tvxs.gr ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών στο Δ.Σ. του ΠΙΣ και πρώην πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, εκτιμά ότι «αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τη απόπειρα ιδιωτικοποίησης, ένα θέμα το οποίο θα επιχειρήσουν να ανοίξουν με διάφορους τρόπους και διάφορα προσχήματα. Κυρίως -όπως βλέπουμε τώρα- βάζουν τα δουλικά τους, του υπηρέτες τους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Θέλουν δηλαδή να εμφανίσουν πως κατόπιν απαίτησης του κοινού μας το κάνουμε. Μας το ζήτησαν οι γιατροί, άρα τι να κάναμε; Το υλοποιούμε».

Η ανομία των λευκών κολάρων και των «αρίστων»

Οι Financial Times με ένα άρθρο-κόλαφο επέκριναν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πλυντήριο βρώμικου χρήματος. Το άρθρο αναφερόταν στη διάταξη που «ξεπαγώνει» τους λογαριασμούς των υπόδικων επιχειρηματιών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να πάρουν τα χρήματα που τους έχουν κατασχεθεί λόγω εμπλοκής τους σε υποθέσεις εγκληματικής απάτης και νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος. Παράλληλα η κυβέρνηση με ρύθμιση έδωσε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη «θάβοντας» τις υποθέσεις θαλασσοδανείων σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για την ανομία των λευκών κολάρων και των «αρίστων».

Ο «βόθρος» είναι η «κανονικότητα» της ελληνικής τηλεόρασης

Μέρος της περιβόητης «κανονικότητας» φαίνεται να είναι και το πνεύμα και η αντίληψη που εκπέμπει πλέον σχεδόν το σύνολο της ελληνικής τηλεόρασης. Το μέτρο έχει χαθεί εδώ και καιρό αναπαράγοντας τις πλέον περιθωριακές συμπεριφορές. Όμως το τελευταίο διάστημα, το χειρότερο όλων είναι ότι εκπομπές και περσόνες που ειδικεύονται σε κοσμικο κουτσομπολιό, προσεγγίζουν σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, με καταστροφικά αποτελέσματα. Ενδεικτική ήταν η  η χυδαία και σεξιστική «πλακίτσα» της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα στον Σκάι σε βάρος της κοπέλας που έπεσε θύμα ασέλγειας στο αναγνωστήριο του ΑΠΘ. Η ελληνική τηλεόραση, καναλάρχες και παρατρεχάμενοι, επηρμένη εμφανώς από την επιστροφή στην πολιτική «κανονικότητα», παραδίδει τα διαπιστευτήριά της. Ούτε η χυδαιότητα, ούτε η φτήνια είναι καινούριες αξίες για την ελληνική τηλεόραση. Είναι όμως καινούρια η απόπειρα να κανονικοποιηθεί ο σεξισμός και ο ρατσισμός των τηλεπερσόνων.