Ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής εμφανίστηκε στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρχικά ως Δρ Τζέκυλ αλλά στη συνέχεια, ως κύριος Χάιντ. Τελικά ανέτρεψε όλο το αφήγημα της ΝΔ για την υπόθεση Νοvartis, φέρνοντας τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. 

Ads

Η εμφάνισή του και η εν γένει παρουσία του προκάλεσε πάρα πολλά σχόλια και τρομακτικές αντιφάσεις σε σχέση με όσα επένδυε η Νέα Δημοκρατία στις «αποκαλύψεις» του για την υπόθεση που γύρισε «μπούμερανγκ». Η βασική αρχή, έως και απωθημένο, με την οποία προσήλθε στην Προανακριτική Επιτροπή ήταν πως ο ίδιος και όχι η Ελένη Τουλουπάκη θα έπρεπε να προΐσταται στην Εισαγγελία Διαφθοράς και μετέφερε πλήθος συζητήσεων που είχε με διάφορους θεσμικούς φορείς της προηγούμενης περιόδου, προκειμένου να πείσει για αυτή του την άποψη.  

Όταν εξαντλήθηκε όμως η εμπάθεια προς την Τουλουπάκη και η κατηγορία για τις 7 υποθέσεις που κακώς, όπως είπε, τέθηκαν στο αρχείο, πέρασε στην άλλη πλευρά και «έδωσε» το Δημήτρη Αβραμόπουλο ως κάτοχο του λογαριασμού πολιτικού προσώπου στις ΗΠΑ. Παραδέχτηκε μάλιστα, ότι στη «συνάντηση της Βιέννης» όπου συμμετείχε, υπήρχαν στοιχεία που έδινε το FBI αλλά δεν έφτασαν ποτέ στις διωκτικές αρχές γιατί ο ίδιος δεν τα παρέλαβε. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις αρνήθηκε να κατονομάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», που υπενθυμίζεται πως αποτελεί και το επίδικο της Προανακριτικής και, μάλιστα, έκανε λόγο για το 10% του σκανδάλου που έχει αποκαλυφθεί ενώ το υπόλοιπο μένει στην αφάνεια. Προηγουμένως είχε μιλήσει και για ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του αναφορικά με το Μανιαδάκη, η οποία συνοδεύτηκε με μια πολύ γνωστή χειρονομία που σε φυσιολογικές συνθήκες εκλαμβάνεται ως χρηματισμός αλλά σύμφωνα με τον Αγγελή οφείλεται σε… αμηχανία για τη θέση των δαχτύλων του! 

Ads

Αν λοιπόν αυτά αναφέρει στην Επιτροπή της Βουλής ο μάρτυρας που η ΝΔ είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για να υποστηρίξει το αφήγημά της «σκευωρίας», εξυπακούεται ότι αυτό έχει συντριβεί και είναι λογική η αναστάτωση που επακολούθησε στους διαδρόμους της Βουλής. Ο Αγγελής, συνολικά, εξέθεσε όλους όσους στηρίχθηκαν πάνω του, τώρα ή στο παρελθόν. 

Είναι άγνωστο τι προθέσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επέλεγε τη λύση της προανακριτικής με αντικείμενο την υποτιθέμενη «σκευωρία» της Novartis, πιεζόμενος από το Σαμαρά, όμως αυτό που προκύπτει είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο με πολιτικές ευθύνες και κανένα στοιχείο «σκευωρίας». Είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον αν μετά την απρόσμενη εξέλιξη που λαμβάνουν οι καταθέσεις με αποκορύφωμα αυτή του Αγγελή, ο Πρωθυπουργός γελάει ή κλαίει.