Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε τον βασικό κορμό της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά είχε αποδομήσει πλήρως το νέο Ποινικό Κώδικα. Όπως αποδείχθηκε προχώρησε σε μικρές – φωτογραφικές αλλαγές, όπως η παροχή ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη για το σκάνδαλο των «θαλασσοδανείων» και η επαναφορά της «διατάραξης της ειρήνης» που βάζει στο στόχαστρο κινητοποιήσεις και διαδηλωτές.  

Ads

«Εκείνοι που κρατούν τη ρομφαία της ηθικής, πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επί των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κυρίως για το φωτογραφικό – άρθρο που δίνει ασυλία στους τραπεζικούς και θάβει τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, την αποδέσμευση εντός 18 μηνών των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί για υποθέσεις ξέπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για το ζήτημα της διατάρξης κοινής ειρήνης που επί της ουσίας βάζει στο στόχαστρο διαδηλώσεις και διαδηλωτές. 

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα των τραπεζικών στελεχών και των περιουσιακών στοιχείων. Και οι δύο διατάξεις πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, το άρθρο 9 υπερψήφισαν 156 βουλευτές (σε σύνολο 251 ψηφισάντων), καταψήφισαν 87 βουλευτές, ενώ 8 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν 154 βουλευτές (σε σύνολο 249 ψηφισάντων) και κατά ψήφισαν 95 βουλευτές. 

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά με τη διατάρξη της κοινής ειρήνης, που μπορεί να τιμωρείται στο πλαίσιο των τρομοκρατικών πράξεων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ανέφερε πως «πρόκειται για μία διάταξη η οποία αφορά όλους τους διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενους». «Όποιος διαδηλώνει και διαταράσσει την κοινή τάξη και διαπιστώνεται ταξίδι ή προπαρασκευή ή “κατέβασμα” από ένα site κ.λπ., θα μπορεί να διώκεται για τρομοκρατία με εξοντωτικότατες ποινές οριζόντια», τόνισε. Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε πως το «αδίκημα κατά της κοινής ειρήνης, χρησιμοποιείται διαχρονικά για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων». «Επανέρχεται η ποινικοποίηση των αγώνων κατά των πλειστηριασμών, την ίδια ώρα, που τραπεζικά στελέχη θα απολαμβάνουν ασυλίας». Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις διατάξεις για την τρομοκρατία επισημαίνοντας ότι επεκτείνεται το αξιόποινο για όλα τα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης» και των στρεφόμενων κατά της «δημόσιας τάξης». 

Ads

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο αυτό θα το έφερνε κάποιος που θέλει να σπείρει τη διχόνοια σε ένα λαό». «Θα προχωρούσε σε μια σειρά από ρυθμίσεις που θα έδιναν ασυλία στους τραπεζίτες, αν κάποιος διαμαρτυρόταν για έναν πλειστηριασμό θα νομοθετούσε ότι θα μπορούσε να πάει στη φυλακή, θα εισήγαγε ένα ιδιότυπο, ιδιώνυμο στα συμβολαιογραφεία την ώρα που τα δάνεια του ελληνικού λαού πωλούνται στα αρπακτικά και θα χρησιμοποιούσε το βήμα της Βουλής για να πει στον λαό ότι τον διαπαιδαγωγούμε για το τί είναι ευνομούμενη πολιτεία αυστηροποιώντας έναν Ποινικό Κώδικα του οποίου το βασικό πρόβλημα δεν ήταν ότι είναι αυστηρός, ήταν πως δεν εφαρμοζόταν. Αυτά θα έκανε κάποιος αν ήθελε να σπείρει την αίσθηση του θυμού που γεννάει την βία και την ανομία» τόνισε για να συμπληρώσει πως σήμερα βλέπουμε την ανομία να μπαίνει σε νέα δίνη και να εξελίσσεται με τρόπους που πρέπει όλοι να καταδικάζουμε και ανέφερε ότι στελέχη του κόμματός του, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά όταν ο πρόεδρος της Κίνας ήταν στην Αθήνα, πριν ακόμη ανοίξουν το πανώ προσήχθησαν στο τμήμα της Ακρόπολης. «Εισάγετε την έννοια του νόμου και της τάξης μέσω ενός τέτοιου εμφυλιοπολεμικού κλίματος;» είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα. 

Για τις άλλες δύο επίμαχες διατάξεις, όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία ώστε να καταδειχθεί η ψήφιση της «εκτρωματικής διάταξης – δώρο στους τραπεζίτες» από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. «Με την διάταξη αυτή οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Η ΝΔ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, προκειμένου να συγκαλυφθούν όλες οι εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζικών στελεχών και διοικήσεων τραπεζών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: 

«Η κυβέρνηση με την αλλαγή στον ποινικό κώδικα αμνηστεύει, εκ προοιμίου ή εκ των υστέρων, τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν. Κάνει δώρο στους τραπεζίτες και ξεπλένει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς. Στην ουσία, αφαιρείται από τους εισαγγελικούς λειτουργούς η αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών. Την ίδια στιγμή δεν τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις “κόκκινων δανείων” οφειλόμενη στο ισχύον –ιδίως μετά και το ν. 4472/2017- νομοθετικό πλαίσιο και όχι στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους των τραπεζών. Το αίτημα ανώτατων τραπεζικών στελεχών για χορήγηση ασυλίας μέσω τροποποίησης του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα ήταν γνωστό και στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, όπως ήταν  γνωστός και ο λόγος που το ζητούσαν. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν το ικανοποιήσαμε. Αυτό αποδεικνύεται από την ψήφιση του άρθρου 65, από την μη μεταγενέστερη τροποποίησή του και από τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσαμε στη Βουλή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές».

Σχετικά με την δεύτερη επίμαχη διάταξη για την οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως «σε σχέση με την αποδέσμευση χρημάτων μετά την παρέλευση 18μήνου από την εντολή της αρχής για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, δηλαδή σε σχέση με το άρθρο 8, παράγραφος 2, υπάρχει κίνδυνος να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη το αίσθημα της ατιμωρησίας και της προνομιακής μεταχείρισης για το πολιτικό προσωπικό. Το πάγωμα και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων προερχόμενων από το έγκλημα πρέπει να αξιοποιούνται ως εργαλείο αποτελεσματικής αντι-εγκληματικής πολιτικής, που συμβάλλει στην κοινή απαίτηση “να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα”». Η εν λόγω διάταξη προκάλεσε αίσθηση και στο εξωτερικό με τους Financial Times, σε άρθρο – κόλαφο, να αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος.

«Κάνουν τα στραβά μάτια στους εγκληματίες του χρήματος, στους τραπεζίτες που υπέγραψαν τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έσπευσε με τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα να τους δώσει τη δυνατότητά του να πάρουν τα πίσω τα χρήματά τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχουμε την παλινόρθωση ενός συστήματος εξουσίας που είχε και έχει τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Σήμερα το εν λόγω πολιτικό προσωπικό είναι πιο ασύδοτο καθώς έχει και μια πρωτοφανή συσσώρευση μέσων ενημέρωσης έτοιμα να μετατρέψουν την ομίχλη σε λιακάδα».