Θυμωμένος και προσβεβλημένος ως εκπαιδευτικός αλλά και ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ, δηλώνει στο Τvxs.gr o Θεόδωρος Τσούχλος με την επιστροφή στη συζήτηση περί «αξιολόγησης των εκπαιδευτικών» και «αριστείας» που επανήλθε με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Αντώνιου ο οποίος από χθες κατέχει τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ads

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μιλώντας στο Tvxs.gr ασπάζεται επίσης το ερώτημα που θέτει η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος) «γιατί εξαγγέλλει σαν να είναι ο ίδιος επικεφαλής του Υπουργείου μέτρα για αξιολόγηση, εξεταστικό κ.λπ». Διευκρινίζει μάλιστα, πως αν τις εξαγγελίες τις είχε κάνει η υπουργός, η ΟΛΜΕ θα ήταν ήδη έξω από την πόρτα του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «…η κυρία Κεραμέως θα έπρεπε να τον επαναφέρει στην τάξη αλλά δεν το έπραξε. Μήπως γιατί πρόκειται για το σχέδιο του υπουργείου, που ανακοινώνεται από τον κο Αντωνίου, πριν κάνει εξαγγελίες η υπουργός; Ξέρουμε τι μας περιμένει αλλά κινούμαστε θεσμικά».

Διαβάστε επίσης: 

Αξιολόγηση: Δεν θέλουμε να μετατραπεί το σχολείο σε ρινγκ

Ads

«Όταν είδαμε πως η Καθημερινή της Κυριακής, τοποθέτησε τη συνέντευξη του κου Αντώνιου, σε θέση που θα φιλοξενούσε συνεντεύξεις του κου Μητσοτάκη ή του κύριου Τσίπρα, προβληματιστήκαμε έντονα. Γιατί τέτοια υπερβάλλουσα προβολή; Προφανώς γιατί το θέμα τους είναι η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση το έχει αποφασίσει και βρήκαν το πρόσωπο που θα εφαρμόσει όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» λέει ο Θ. Τσούχλος και συμπληρώνει: « Για εμάς, είναι προσβλητικά τα όσα λένε οι ζηλωτές της αξιολόγησης. Μιλάμε για όλη την ιστορία που ξεκινάει από την περίοδο Διαμαντοπούλου έως την περίοδο της Κεραμέως»

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, εξαιρεί την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν εφάρμοσε την ατομική αξιολόγηση, προσθέτει όμως πως η προηγούμενη κυβέρνηση «επέβαλλε» την αποτίμηση του έργου της σχολικής μονάδας. «Δεν μπήκε σε εφαρμογή, αλλά άνοιξε παράθυρο για να συζητάμε σήμερα, αν πρέπει να συμμετέχουν οι Σύλλογοι Γονέων και η Περιφερειακή Διεύθυνση στη διαδικασία. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να μετατραπεί το σχολείο σε ρινγκ. Μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός και η αποτίμηση από τον Σύλλογο Διδασκόντων» Σύμφωνα με τον κο Σούχλα μάλιστα, η κυβέρνηση επαναφέρει τους σχολικούς συμβούλους, για να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί στην αξιολόγηση.

«Αν εφαρμοστεί το σχέδιο του υπουργείου τα μισά παιδιά θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων»

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, «βλέπει» πίσω από τις δηλώσεις Αντώνιου και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας μικρότερο αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά και εξαφάνιση τμημάτων.

«Η δήλωση ότι …θα ακολουθήσουμε το σχέδιο των τμημάτων σημαίνει μείωση εισακτέων. Η επαναφορά της βάσης του 10, σε συνδυασμό με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και τις εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, σημαίνει ότι κάποια παιδιά δεν θα πιάσουν το 10 και θα απορριφθούν. Ακούμε πως το υπουργείο, θα καλέσει τα τμήματα των Πανεπιστημίων να ορίσουν βαθμό βαρύτητας. Δηλαδή, αν η Φιλοσοφική πει πως αν δεν γράψεις 16 στα αρχαία, ό,τι και να έγραψες στα υπόλοιπα μαθήματα, δεν περνάς, αυτό σημαίνει πάλι πως θα απορριφθούν κάποια παιδιά. Αν ήταν ήδη σε ισχύ όλα αυτά, τα μισά παιδιά από αυτά που είναι σήμερα στα πανεπιστήμια, δεν θα ήταν σήμερα φοιτητές.»

Ο κος Σούχλας δηλώνει πως το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι να μειωθούν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια :«Για να το πούμε ευγενικά, θέλουν να κάνουν εξορθολογισμό φοιτητών. Αν περνάει μικρότερος αριθμός φοιτητών κάποια τμήματα θα σβήσουν θα εξαφανιστούν». Συμπληρώνει πως οι μόνοι ωφελημένοι της υπόθεσης θα είναι τα Κολέγια και γενικά τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα. 

Η «αριστεία» και η ψευδής αντίληψη που καλλιεργούν για τα Πρότυπα

«Το Υπουργείο Παιδείας προβάλει το θέμα της αριστείας με λανθασμένο τρόπο. Το θέμα είναι να φτιάξεις όλα τα σχολεία όχι κάποια σχολεία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ  

«Εμείς αποδεχόμαστε τα πρότυπα σχολεία. Διαφωνούμε με τη λογική του υπουργείου, που προκαλεί την κοινωνία με την έννοια της «αριστείας», λέγοντας ότι ένα σχολείο είναι άριστο, ενώ τα άλλα όχι. Ο στόχος είναι όλα τα σχολεία να τείνουν προς το καλύτερο», αναφέρει και συνεχίζει:

«Καλλιεργούν δε την ψευδή αντίληψη,  ότι στα πρότυπα πηγαίνουν τα πιο χαρισματικά παιδιά. Δεν είναι έτσι. Εκεί περνάνε, παιδιά που έχουν υποστεί τη βάσανο των φροντιστηρίων  από μικρά, προκειμένου να εισαχθούν. Δεν υπάρχουν 100 μικροί Αϊνστάιν που θέλει να εξαφανίσει η ΟΛΜΕ λοιπόν. Πληρώνουν χρήμα σε φροντιστήρια και μαύρο χρήμα στα ιδιαίτερα. Αυτές είναι οι ιδεοληψίες και οι εμμονές του Υπουργείου Παιδείας. Ο κύριος Αντωνίου αυτά ασπάζεται και ξεπερνάει και τον ρόλο του προκειμένου να υπερασπιστεί τα σχέδια του υπουργείου»

Η ΟΛΜΕ  θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 23 Νοεμβρίου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τις προσλήψεις των 4.500 εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής, για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση προεκλογικά αλλά και τους μόνιμους διορισμούς έως το καλοκαίρι του 2020.