Συγκέντρωση φοιτητών που διαμαρτύρονταν για την κατάργηση του ασύλου χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο το μεσημέρι της Δευτέρας. Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο προαύλιο της Σχολής.

Ads

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα ΜΑΤ βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο με άγρια επίθεση κατά των φοιτητών. Ωστόσο, οι φοιτητές ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και στάθηκαν οργανωμένα, μπροστά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου, φωνάζοντας συνθήματα απέναντι στα ΜΑΤ.

Πρόκειται για πρωτοφανείς εικόνες με ΜΑΤ και φοιτητές να βρίσκονται αντικριστά στο προαύλιο ενός Πανεπιστημίου. «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, Η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73», φώναζαν οι φοιτητές, εν μέσω δακρυγόνων και με τους πάνοπλους αστυνομικούς απέναντί τους. 

Τελικά, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, τα ΜΑΤ εξήλθαν από τον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου ωστόσο παρέμειναν αρκετή ώρα απ’ έξω και οι τραυματισμένοι φοιτητές εντός του κτιρίου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Παναγιώτης Παπανικολάου, του οποίου τα παιδιά βρίσκονται εντός της ΑΣΟΕΕ μιλώντας στον Realfm 97,8 επισήμανε πως ένας νεαρός τραυματίστηκε στο κεφάλι μέσα στο προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, ενώ πολλοί φοιτητές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των χημικών.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Οι φοιτητές μετά την αποχώρηση των ανδρών των ΜΑΤ ύψωσαν πανό και ακολούθησε αυθόρμητη πορεία. Ηχηρή απάντηση στην καταστολή και την κατάργηση του ασύλου έδωσαν οι φοιτητές λίγες ώρες αργότερα με ένα μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, διαμηνύοντας πως «θα συνεχίσουν με ανυποχώρητους αγώνες».

Στην ΑΣΟΕΕ, βρέθηκε η βουλευτής του Μέρα25 Σοφία Σακοράφα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προσήχθη μία εκ των επιστημονικών της συνεργατών. Η κα Σακοράφα έκανε λόγο για αστυνομοκρατία και ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί ώστε να φύγουν οι φοιτητές. Επιπλέον, βρέθηκε αντιπροσωπία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ τους οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου αλλά και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κυβερνητικό αυταρχισμό που απειλεί τη νεολαία την εκπαίδευση και το άσυλο. 

Υπενθυμίζεται πως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τις 17 Νοέμβρη με απόφαση της Συγκλήτου, μετά την τελευταία αστυνομική επιχείρηση σε χώρους του, την Κυριακή.

image
image

image

image

image

image

image

image

image

image