Σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό ήταν μέχρι πρόσφατα ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ο οποίος σήμερα καλείται από τον πρωθυπουργό να να αναλάβει ακριβώς αυτήν την αποστολή, να ολοκληρώσει, δηλαδή, τα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα της επένδυσης.

Ads

Ήδη, μάλιστα, σήμερα ο Δημήτρης Οικονόμου έχει συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να «λύσουν» εκείνα τα ζητήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Lamda Development θεωρούν ότι «εμποδίζουν» την έναρξη των εργασιών.

Όπως αποκαλύπτει το Documentonews.gr, ο υφυπουργός και καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Δημήτρης Οικονόμου, συμμετείχε, στο πλευρό των μελετητών της Lamda Development στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που γίνονταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού. Μελέτες απαραίτητες για την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Δ. Οικονόμου άρχισε να εμφανίζεται στις συναντήσεις εργασίας με τους μελετητές της Lamda Development από τον Μάρτιο του 2018, οπότε και εγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό. Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τα στελέχη του ΥΠΕΝ γίνονταν αφού μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος η Lamda Development θα έπρεπε να καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες για την έκδοση των ΚΥΑ. Και ακριβώς σε αυτό το στάδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σύμβουλος του επενδυτή ήταν ο σημερινός υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ads

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος, ως καθηγητής, ήταν το 2014 επιβλέπων διπλωματικής εργασίας με τίτλο «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ». Μιας εργασίας αποθεωτικής για τους σχεδιασμούς της Lamda Development για την αξιοποίηση του καλύτερου φιλέτου της Ευρώπης.

Φάμελλος: Δεν μπορεί ο κ. Οικονόμου να εκπροσωπεί την πολιτεία 

Στο μεταξύ, ο πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Documento, επιβεβαίωσε ότι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιας για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιρία έκανε με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού.

«H εκπροσώπηση αυτή διαπίστωσα σήμερα ότι βρίσκεται και σε επίσημα έγγραφα πρακτικών που αφορούν επίσημες συναντήσεις. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι η εταιρία βρισκόταν σε συμφωνία με τη ΝΔ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνησή μας. Είναι σαφές ότι η εταιρία επιδίωκε να αλλάξει τη σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, όπως είχαν περιγράψει σε ανακοινώσεις τους ο κ. Σταθάκης και ο κ. Φλαμπουράρης προ των εκλογών», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. 

«Εμείς ενσωματώσαμε σημαντικό μέρος των παρατηρήσεων του επενδυτή, με σκοπό την εξυπηρέτηση και της επένδυσης και του δημοσίου συμφέροντος. Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει έχει να κάνει με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Οικονόμου ήταν σύμβουλος της Lamda Development. Και αναρωτιέμαι με ποια δεοντολογία ο τεχνικός σύμβουλος ή εκπρόσωπος της LamdaDevelopment θα εκπροσωπεί τώρα την πολιτεία στη διαπραγμάτευση για τις παραμέτρους της σύμβασης του Ελληνικού; Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να τοποθετηθεί. Είναι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας η κυβέρνηση ή εκπρόσωποι συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων;», πρόσθεσε. 

»Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να σημειώσω ότι η κυβέρνησή μας είχε προχωρήσει νομοθετικά και σε συμφωνία με τη Lamda Development σε σημαντικές τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης, την οποία είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται το περιβαλλοντικό αλλά και το κοινωνικό συμφέρον. Με διεύρυνση του πάρκου, διεύρυνση της πρόσβασης στην παραλία, σημαντική προτεραιότητα σε κοινωφελείς υποδομές και σε πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

»Είναι σίγουρο ότι εμείς θα δώσουμε τη μάχη και στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία για να παραμείνουν αυτές οι κατακτήσεις που ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι παρά εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων και οφείλει άμεσα ο πρωθυπουργός να πάρει θέση για τη δεοντολογία της τοποθέτησης του κ. Οικονόμου. Δεν μπορεί ο κ. Οικονόμου να εκπροσωπεί την Ελληνική Πολιτεία στη διαπραγμάτευση με την εταιρία με την οποία είχε σύμβαση. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, αφού ο κ. Οικονόμου μέχρι… χτες εκπροσωπούσε συμφέροντα της εταιρίας».