Βαριά εξακολουθεί να πέφτει η «σκιά» πάνω στην κυβέρνηση από τον ορυμαγδό αντιδράσεων που προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των διορισμών των νέων διοικητών νοσοκομείων από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο σάλος δεν κόπασε ούτε μετά την παραίτηση του 80χρονου πολιτευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Πατέρα, από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιχείρησαν να απομονώσουν την «αυτοκριτική» στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει πως οι επιλογές της κυβέρνησης δεν έγιναν με κομματικά κριτήρια.

Ads

Το πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση είναι πως τους διαψεύδει η ίδια πραγματικότητα. Η δε περίπτωση Πατέρα δεν είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» σε σχέση με τις άκρως προβληματικές επιλογές και των υπόλοιπων 111 διοικητών νοσοκομείων, αλλά κι αποκαλυπτική αναφορικά με τρόπο που δρομολογήθηκε η διαδικασία στο σύνολό της. Κι αυτή η «σκανδαλώδης» διαδρομή φαίνεται να ακουμπάει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι άλλωστε μόνο οι πληροφορίες πως η λίστα των νέων διοικητών των νοσοκομείων καταρτίστηκε εξ ολοκλήρου στο Μέγαρο Μαξίμου, και μάλιστα μετά από πέντε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Πατέρας «μαρτύρησε» πως είχε λάβει σχετική δέσμευση προεκλογικά από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ ως αντάλλαγμα για την παροχή στήριξης στις κάλπες.

Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στη λίστα και των υπόλοιπων 111 νέων διοικητών -καθώς μιλάμε περιπτώσεις αποτυχημένων πολιτευτών της γαλάζιας παράταξης ή άλλου είδους εξυπηρετήσεων «ημετέρων»-, δεν μπορεί να μην συμπεράνει κανείς πως και αυτές υπήρξαν προϊόν ανάλογης συναλλαγής, και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο.

Ads

Σε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί προφανώς να περάσει απαρατήρητο το «ξήλωμα» από την κυβέρνηση της ΝΔ του πλαισίου διαφάνειας αναφορικά με την επιλογή διοικητών νοσοκομείων, το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη απογοήτευση και σε μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και στελεχών της ΝΔ, τα οποία διαπιστώνουν πολύ γρήγορα πως οι μεγαλόστομες εξαγγελίες περί αξιοκρατίας έρχονται να ακυρωθούν στην πράξη από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.