Με μεγάλη ένταση επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της διαδικασίας επιλογής των προσώπων που θα στελεχώνουν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, μετά το σάλο που προκλήθηκε με το διορισμό «ημέτερων» από το Μέγαρο Μαξίμου στις διοικήσεις νοσοκομείων.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα είχαν θεσμοθετηθεί στις προηγούμενες ανάλογες κρίσεις (από το 2015 μέχρι σήμερα) και προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοια φαινόμενα, η διαδικασία ήταν η ακόλουθη:

Γινόταν η προκήρυξη των θέσεων (στη λήξη της θητείας των προηγούμενων) και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν τα βιογραφικά τους. Μετά την αρχική λεπτομερή αξιολόγηση των προσόντων τους από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), όσοι προκρίνονταν περνούσαν από την κρίση της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής και με προφορικές συνεντεύξεις.

Η εν λόγω επιτροπή αποτελούνταν από τον γενικό γραμματέα, τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον εκλεγμένο πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας  και δύο μέλη που διόριζε ο εκάστοτε υπουργός. Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν ελεγχόμενη.

Ads

Από τη μεριά της, η νέα κυβέρνηση φρόντισε να αφαιρέσει την αρμοδιότητα του εκλεγμένου προέδρου του ΚΕΣΥ να συναποφασίζει για τους διοικητές και τους αναπληρωτές τους μεταφέροντας την αρμοδιότητα αυτή σε υπάλληλο του υπουργείου, ενώ κατάργησε και τις προφορικές συνεντεύξεις.

Τα θεσμοθετημένα τυπικά προσόντα για αυτές τις θέσεις είναι:

  • Μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας.
  • Η επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
  • Οι ξένες γλώσσες.
  • Το αντικείμενο των σπουδών στο εξωτερικό (αν υπήρχε), το αναγνωρισμένο από ΑΕΙ ή ΤΕΙ εκπαιδευτικό έργο σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.

Κρίνονταν επίσης η προσωπικότητα και οι δεξιότητες των υποψηφίων για τη θέση μέσα από την προφορική τους συνέντευξη, η δοκιμασία της αυτοαξιολόγησης, οι συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες και το όποιο κοινωνικό έργο των υποψηφίων.