Τα όσα έκανε η Ελληνική Αστυνομία στη Νέα Σμύρνη, την Κυριακή και την Τρίτη (9/3), μετά την μαζική πορεία, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού από «ομάδα χούλιγαν», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ακολούθησε μια αστυνομική μανία, ώρα μετά τα γεγονότα, με ξυλοδαρμούς πολιτών, τραμπουκισμούς, σεξουαλικές επιθέσεις, προσαγωγές στο σωρό ακόμη και μέσα σε σπίτια. Μοιάζουν με κορύφωση μιας τάσης για κατάχρηση εξουσίας και υπέρμετρη χρήση βίας με κάθε αφορμή, μιας συμπεριφοράς που εκπέμπει τη σιγουριά της ατιμωρισίας και της κάλυψης. 

Ads

Οι πολίτες το ζουν στο πετσί τους, κυριολεκτικά, όμως το επιβεβαίωσε και ο Συνήγορος του Πολίτη: Οι καταγγελίες πολιτών για περιστατικά αστυνομικής βίας το έτος 2020 αυξήθηκαν κατά 75% σε σχέση με το 2019. Κι όμως, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, οι Αρχές έχουν εδώ και καιρό πάψει να ασχολούνται με την επιτροπή για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, της οποίας ο ίδιος είχε τοποθετηθεί επικεφαλής. 

Ό, τι και να συμβαίνει, όσο βίαια και να χτυπά η Αστυνομία, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης είτε δε βλέπουν τίποτα μεμπτό, είτε μιλούν για «μεμονωμένα περιστατικά» για τα οποία διατάσσονται ΕΔΕ των οποίων τα αποτελέσματα πολύ σπάνια γίνονται γνωστά στους πολίτες… αν υπάρχουν. Δεν γνωρίσαμε την αστυνομική βία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο ούτε δύο χρόνια δεν έχουν συμπληρωθεί από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πάρα πολλά και πολύ σοβαρά. Το Tvxs.gr παρουσιάζει επιγραμματικά κάποια από αυτά, μαζί με τα πλέον χαρακτηριστικά βίντεο-ντοκουμέντα.

Μια ενδεικτική λίστα αστυνομικής βίας και… «μεμονομένων περιστατικών». 

Ads

20 Οκτωβρίου 2019 

Ένοπλοι αστυνομικοί εισβάλλουν στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ
και σε αίθουσα του Μall, όπου προβάλλεται η ταινία Joker. Διακόπτεται η προβολή και μεταφέρονται στο τμήμα για αναγνώριση 7 ανήλικοι. Η ΕΛΑΣ επιβεβαιώνει τα περιστατικά αλλά επιρρίπτει την πρωτοβουλία σε υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ με ανακοίνωση του το τελευταίο αποποιείται 
οποιαδήποτε ευθύνη.

7 Νοεμβρίου 2019

Αστυνομικοί πολιορκούν το παραδοσιακό Καφενείο στην πλατεία Εξαρχείων χωρίς ένταλμα εισαγγελέα και συλλαμβάνουν τον Λάμπρο Γούλα. Ο Γούλας καταγγέλλει ότι δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον έγδυσαν και τον έβριζαν χυδαία. Μεταξύ άλλων, ένας φέρεται να του είπε: «Έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες;»

13 Νοεμβρίου 2019

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο τότε υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης δηλώνει: «Το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας». Δεν πρόκειται για περιστατικό αστυνομικής βίας αλλά για ρητό παράδειγμα από επίσημα χείλη της νοοτροπίας που η κυβέρνηση μεταφέρει στο προσωπικό της Αστυνομίας. 

17 Νοεμβρίου 2019

Η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου με κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαδεύεται από επεισόδια, ξύλο και αθρόες προσαγωγές στην περιοχή των Εξαρχείων. Τις επόμενες ημέρες η Ομάδα Νομικής Βοήθειας κατήγγειλε άρνηση μεταφοράς σε νοσοκομείο και απόπειρα εξευτελισμού συλληφθέντων μέσω εκγύμνωσης -μόνο των γυναικών- αλλά και παράνομης φωτογράφισής τους από τους άνδρες των ΜΑΤ. Εδώ ένα χαρακτηριστικό βίντεο:

6 Δεκεμβρίου 2019 

Στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου η Αστυνομία κυνηγά και δέρνει άγρια διαδηλωτές μέσα στους δρόμους των Εξαρχείων. Εδώ ένα από τα χαρακτηριστικά βίντεο: 

18 Δεκεμβρίου 2019

Η Αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Ο Ινδαρές και οι δύο γιοί του ξυλοκοπούνται άγρια στην ταράτσα του σπιτιού τους και προσάγονται στη ΓΑΔΑ, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι τους χωρίς ένταλμα. «Σας διαβεβαιώ κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας», δηλώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

10 Ιανουαρίου 2020

Καταγγελία για βάναυση συμπεριφορά ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ εις βάρος θεραπευόμενων της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω, οι οποίοι επέστρεφαν από προγραμματισμένες αθλητικές δραστηριότητες σε γυμναστήριο. Στις αντιδράσεις των υπευθύνων της Μονάδας, αστυνομικοί απαντούν ότι όχι μόνο θα κάνουν έλεγχο αλλά θα πρέπει να παίρνουν άδεια από αυτούς για να γυμναστούν. 

12 Ιανουαρίου 2020

Κάτοικοι της οδού Καλλιδρομίου συγκεντρώνονται έξω από το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. «Δύο φορές μου σπάσανε το αυτοκίνητο και ήταν δίπλα τα ΜΑΤ», δηλώνει ένας από τους κατοίκους, που επισημαίνουν ότι η πραγματική ανομία στα Εξάρχεια είναι οι συμμορίες των ναρκεμπόρων που αυξάνονται και αλωνίζουν την περιοχή. Προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι «να χτυπηθεί πρώτα το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα, και μετά το ποινικό», απαντά στους κατοίκους ο διοικητής του τμήματος.

Φεβρουάριος 2020

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν μεταβεί σε Χίο και Λέσβο για να επιβάλουν στις τοπικές κοινότητες την κατασκευή νέων κλειστών προσφυγικών δομών. Η Αστυνομία χτυπά πολίτες, σπάει τζάμια αυτοκινήτων και κάνει επεισόδια. Εδώ το βίντεο από τα «κατορθώματα» των αστυνομικών στο λιμάνι της Λέσβου, κατά την αποχώρησή τους: 

Κι εδώ αστυνομικοί σπάνε αυτοκίνητα στην τοποθεσία Διαβολόρεμα:

Μάιος 2020

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του πρώτου κύματος της πανδημίας έχει μειωθεί σημαντικά, νέοι και νέες μαζεύονται σε πλατείες. Η κυβέρνηση αποφασίζει να διαλύσει τις πλατείες με τη βία και όχι με συστάσεις. Στις 5 Μαΐου τα ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής ενώ στις 10 Μαΐου λαμβάνει χώρα συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, με χρήση πολλών χημικών, ξύλο και προσαγωγές σε πολίτες

14 Ιουνίου 2020

Έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος δέχεται άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς των ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ που του προκαλούν χτυπήματα στο κεφάλι, σπασμένα πλευρά και θλάση στο συκώτι του. Στη συνέχεια βασανίζεται στο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο 26χρονος έφυγε από τη ζωή ένα μήνα αργότερα, με τον ιατροδικαστή να αποφαίνεται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε οξύ πνευμονικό οίδημα. Ακολουθεί το βίντεο με τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου:

9 Ιουλίου 2020

Η Αστυνομία ασκεί άγρια καταστολή στο Σύνταγμα εναντίον των συγκεντρωμένων κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Παρά τα ντοκουμέντα, στην έκθεση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δεν καταγράφεται κανένα περιστατικό αστυνομικής βίας. Εδώ ένα από τα βίντεο που ανέβηκε στο Διαδίκτυο: 

7 Οκτωβρίου 2020

Λίγα δευτερόλεπτα αφού έχει ακουστεί στα μεγάφωνα ότι η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πανηγυρίζουν έξω από το Εφετείο Αθηνών, τρεις αύρες νερού και πολυάριθμοι αστυνομικοί επιτίθενται στο συγκεντρωμένο πλήθος. Οι ισχυρισμοί της Αστυνομίας καταρρίπτονται από τα σχετικά βίντεο

Λίγες ημέρες αργότερα, ο δικηγόρος του καταδικασμένου για την υπόθεση υπαρχηγού της Χ.Α Χρήστου Παππά, δηλώνει ότι ο εντολέας του δεν σκοπεύει να παραδοθεί στις Αρχές. Έκτοτε παραμένει ασύλληπτος.

19 Οκτωβρίου 2020

Μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης στη ΓΑΔΑ και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων αφήνονται ελεύθεροι οι πέντε μαθητές που συνελήφθησαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 15ης Οκτωβρίου και κρατήθηκαν τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ. Επικαλούμενοι τον κοροναϊό, οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ δεν επέτρεψαν στους 5 ανήλικους να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους όλο το τετραήμερο, ενώ απαγόρευσαν στους συνηγόρους τους ακόμη και να τους μεταφέρουν καθαρά ρούχα και συσκευασμένα τρόφιμα.

31 Οκτωβρίου 2020

Μετά την απαγόρευση αντιφασιστικής πορείας, ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα, στη Λαμπρινή. Ανδρες των ΜΑΤ κυνήγησαν άτομα και εισέβαλαν σε καφετέρια που βρισκόταν σε λειτουργία κι άρχισαν να ξυλοκοπούν ανεξέλεγκτα, σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, όποιομ έβρισκαν μπροστά τοθς. Υπάρχει καταγγελία ότι χτυπήθηκε και ένα μικρό παιδί. Εδώ το σχετικό βίντεο: 

 
6 Νοεμβρίου 2020
 

Βίντεο – ντοκουμέντο δείχνει δέκα αστυνομικούς, με ασπίδες, κράνη και γκλομπ να έχουν ρίξει στο έδαφος έναν νεαρό που φωνάζει «βοήθεια, είμαι πιτσιρικάς”.

13 Νοεμβρίου 2020

Παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου και η Αστυνομία μαζί με το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπογδάνο κάνει έφοδο στις ιστορικές εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στην Πατησίων και προχωρά σε προσαγωγές. Ανάλογη έφοδος έγινε και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

14 Νοεμβρίου 2020

Με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας «απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών έως την 18η Νοεμβρίου».

17 Νοεμβρίου 2020

Ανήμερα της Επετείου, η απαγόρευση συναθροίσεων σπάει από κόμματα και πολίτες που τιμούν την ημέρα τηρώντας μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Η Αστυνομία προχωρά σε απρόκλητη επίθεση στα μπλοκ του ΚΚΕ στα Προπύλαια. Εδώ η καταγγελία που είχε κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με πλάνα από την επίθεση της Αστυνομίας: 

Το ίδιο απόγευμα η Αστυνομία μπαίνει με μοτοσικλέτες σε μικρούς δρόμους των Σεπολίων και συλλαμβάνει έναν νεαρό άνδρα και τον πατέρα του στα Σεπόλια. Εδώ το χαρακτηριστικό βίντεο που είχε κάνει τότε το γύρο του Διαδικτύου: 

Αντίστοιχες επιχειρήσεις της Αστυνομίας έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας. Το tvxs.gr εξασφαλίζει φωτογραφίες των χτυπημάτων που έχουν στο σώμα τους φοιτητές στα Γιάννενα, με τους τελευταίους να καταγγέλλουν «ενέδρα».

6 Δεκεμβρίου 2020

Παρά τη νέα κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων, πολίτες προχώρησαν σε εκδηλώσεις για τη 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό. Η Αστυνομία προχωρά σε δεκάδες προσαγωγές «στο σωρό» και κρατά επί πολλές ώρες και στοιβαγμένους παρά την πανδημία ακόμη και ανήλικους

14 Δεκεμβρίου 2020

Επεισόδιο με πυροβολισμό στον αέρα από την Αστυνομία, χρήση δακρυγόνων και βίαιες εξώσεις διαμενόντων σε κοντέινερ σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων. Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει εκδώσει καν ανακοίνωση.

30 Ιανουαρίου 2021

Οπαδοί και μέλη της Χρυσής Αυγής κάνουν εκδήλωση για την επέτειο των Ιμίων με την Αστυνομία να μένει άπραγη, ενώ το ίδιο πρωινό είχε απαγορεύσει σε αντιφασίστες να κάνουν συγκέντρωση, παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει τη σχετική άδεια.

10 Φεβρουαρίου 2021

Άγρια επίθεση της Αστυνομίας σε διαδηλωτές που αποχωρούσαν από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Πατήθηκε διαδηλώτρια από μοτοσικλέτα, χτυπήθηκε διαδηλωτής με πυροσβεστήρα.

Φεβρουάριος και Μάρτιος 2021

Η Αστυνομία διαλύει τις περισσότερες από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση, δικηγόροι δέχονται χημικά και νερό από αύρες. 

22 Φεβρουαρίου 2021

Πρωτοφανής για πανεπιστημιακό ίδρυμα αστυνομική επιχείρηση εντός του Αριστοτελείου. Έγινε χρήση χημικών σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια ατόμου που είχε ακινητοποιηθεί, όπως αποτυπώθηκε σε βίντεο δημοσιογράφου που βρέθηκε στο σημείο:

7 Μαρτίου 2021

Αστυνομικοί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης καταγράφονται από πολίτες να ξυλοκοπούν άγρια πολίτη. Ακολουθεί πορεία κατοίκων εναντίον της αστυνομικής αυθαιρεσίας η οποία επίσης διαλύεται με χημικά. Εδώ το σχετικό βίντεο που αν δεν είχε τραβηχτεί από πολίτη, ίσως να μη μαθαίναμε ποτέ τί πραγματικά συνέβη:

Τρίτη 9 Μαρτίου

Νέα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Νέα Σμύρνη, ώρες μετά τα επεισόδια και τον τραυματισμό αστυνομικού. Πλήθος βίντεο πολιτών που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφουν ορισμένα από αυτά, που καταδεικνύουν την εκδικητική μανία των αστυνομικών και την ανεξέλεγκτη δράση τους. Άγριο ξύλο σε πολίτες, ακόμη και μέσα σε κατάστημα, αναίτιες προσαγωγές στο σωρό ακόμη και μέσα σε σπίτια, σεξουαλικές επιθέσεις, τραμπουκισμοί. Δείτε εδώ ορισμένα από τα ντοκουμέντα της αστυνομικής μανίας στη Νέα Σμύρνη.