Με χημικά και ξύλο σε μια επιχείρηση πρωτόγνωρης βίας από δέκα διμοιρίες ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης από το πλοίο «ΠΗΓΑΣΟΣ» στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Η προκυμαία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, ενώ στη συνέχεια οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην περιοχή Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην έκταση στου Καβακλή, την οποία έχει επιτάξει η κυβέρνηση για δημιουργία κέντρου προσφύγων αλλά και στο Διαβολόρεμα. 

Ads

Στον κεντρικό δρόμο προς την επιταγμένη έκταση οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, ακόμη και με αυτοκίνητα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ακόμη επίθεση κάνοντας εκταταμένη χρήση χημικών. Σε αντίδραση για αυτό που χαρακτηρίζουν κατάληψη του νησιού τους, το παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε σήμερα γενική απεργία. 

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς εικόνες, καθώς όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί», η επιχείρηση απόβασης επιχείρηθηκε να γίνει με απόλυτη μυστικότητα, αλλά αποκαλύφθηκε. Συγκεκριμένα το πλοίο «Πήγασος», που είχε αναχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας από το λιμάνι του Λαυρίου, έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται μάλιστα πως ψευδώς δηλώθηκε ότι είχε βλάβη προκειμένου να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από Λαύριο για Αϊ Στράτη και Λήμνο, Καβάλα, ενώ έξω από τη Μακρόνησο έσβησε το εκπεμπόμενο σήμα μετατρεπόμενο έτσι σε ένα πραγματικά «πειρατικό» καράβι που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης. Κανένας όμως δεν ήξερε τον προορισμό του που ήταν η Λέσβος.

image

Ads

Οι κλούβες και τα οχήματα των ΜΑΤ μέσα στο πλοίο

Όταν τελικά το βράδυ, περίπου στις 11, αποκαλύφθηκε το σημείο άφιξής του, άρχισε να  συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όπου όμως είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης. 

Ταυτόχρονα, στο λιμάνι έσπευσαν και οι πρώτες διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται ήδη στο νησί. Υπήρξε δε και οι πρώτες εντάσεις με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση  χημικών για να διώξουν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους από το λιμάνι, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. 

image

image

Σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί», από το πλοίο κατέβηκαν περισσότεροι από 300 πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι στη βάση οργανωμένου σχεδίου βγήκαν από την είσοδο του αγάλματος της ελευθερίας. Για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους νησιώτες έριξαν χημικά, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης έσπρωξαν τον κόσμο προς την Προκυμαία έως το Λιμεναρχείο όπου παρέμειναν. Υπήρξαν και ξυλοδαρμοί ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους ως μέσο άμυνας.

Στις 4 τα χαράματα, ένα κομβόι από 10 κλούβες, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας (το ειδικό όχημα που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές) και άλλα εξειδικευμένα οχήματα, ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα. 

Ζωντανή Είκονα από το νησί 

Μάχες σε Καράβα και Διαβολόρεμα 

Στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται από τις 6,30 το πρωί πραγματικές οδομαχίες. Εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες. Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν από το Διαβολόρεμα να φτάσουν στο Καβακλή. Στόχος τους να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα που έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης τα χαράματα, ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση. Εκατοντάδες πολίτες με επικεφαλής το Δήμαρχο Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρο και τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη παρατάχθηκαν για να τους εμποδίσουν. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν όχι μία, αλλά δύο φορές, να διασπάσουν το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Διαβολόρεμα. Από την επίθεση των ΜΑΤ έπιασαν μάλιστα και μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος.

Δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνούς από το σημείο:

«Κανένας στη δουλειά, κανένας στο σχολείο, κανένα μαγαζί ανοιχτό»

Στον απόηχο των όσων συμβαίνουν στο νησί το παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε σήμερα γενική αεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς. 

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης.

Καλούμε όλους  τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών.

Να κλείσουν τώρα τα πάντα. Κανένας εργαζόμενος στη δουλεία. Κανένα μαγαζί ανοιχτό, κανένας μαθητής στο σχολειό.

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης».