Βίαιη ήταν και η απόβαση των ΜΑΤ στη Χίο, όπου οι κάτοικοι διαδήλωναν από τα χαράματα της Τρίτης στο λιμάνι των Μεστών περιμένοντας το πλοίο Blue Star Naxos το οποίο μετέφερε τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης είναι να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου – Βολισού.

Ads

Από νωρίς το βράδυ κάτοικοι και αιρετοί της Χίου βρέθηκαν στο λιμάνι των Μεστών προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη του Blue Star Naxos που μετέφερε τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στο σημείο εστάλησαν άμεσα δυο διμοιρίες που βρίσκονταν ήδη στο νησί και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα επιτέθηκαν χωρίς αφορμή στους συγκεντρωμένους. 

Τα ΜΑΤ έριξαν τεράστιες ποσότητες χημικών με αποτέλεσμα τόσο ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης όσο και ο ιερέας της Καλλιμασιάς και πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου π. Γεώργιος Κωνσταντίνου να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι συγκρούσεις όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά εντάθηκαν ακόμη περισσότερο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το πλοίο Blue Star Naxos, αποβίβασε στο νησί δύναμη 300 ανδρών, το υδροβόλο καταστολής «Αίας», καθώς και γερανοφόρα οχήματα.

Ads

Λίγο μετά τις 3 σύσσωμες οι διμοιρίες των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών αδιακρίτως με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τραπούν σε φυγή ακόμα και στα βουνά, με τα ΜΑΤ όμως να συνεχίζουν να πετούν δακρυγόνα σε βάρος τους, ακόμα κι όταν αυτοί είχαν παγιδευτεί σε γκρεμνό, όπως μεταδίδει το politischios.gr. 

Βίντεο ντοκουμέντο από την απόβαση των ΜΑΤ:



image

Μάχες στο Αίπος

Λίγο μετά τις 5 το πρωί, το κομβόι της Αστυνομίας αναχώρησε για την περιοχή του 17 στο Αίπος. Παράλληλα στο νησί χτυπούσαν οι καμπάνες καλώντας τον κόσμο σε κινητοποιήσεις. Οι κάτοικοι στο Βροντάδο έστησαν οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων. Συγκεντρώθηκαν σε Άγιο Μακάριο και στην περιοχή του Πιτυούς στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό. 

image

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν επί ώρα με τους κατοίκους, οι οποίοι τελικά υπό την πίεση και τη ρίψη χημικών υποχώρησαν με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 9 το πρωί οι δυνάμεις των ΜΑΤ να μπορέσουν να εγκατασταθούν στο 17ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού.

image

image

Η ίδια εικόνα επικράτησε τα ξημερώματα της Τρίτης και στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου εκεί όπου κάτοικοι και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν ουκ ολίγες φορές, φθάνοντας στο σημείο ρίψης ρουκετών και πετρών από τη μία πλευρά και χημικών και δακρυγόνων από την πλευρά της Αστυνομίας.

Τρεις τραυματίες 

Εξαιτίας της ρίψης χημικών προκλήθηκαν 3 εστίες πυρκαγιάς οι οποίες κατασβέστηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία Χίου ενώ 3 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

«Λουκέτο» στην περιφέρεια

Στο μεταξύ, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Π. Μπουγδάνου κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και για  την πρωτοφανή αστυνομική βία που ασκείται τις τελευταίες ώρες στους πολίτες της Χίου». Η Π.Ε. Χίου θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις καταγγελίας και διαμαρτυρίας που οργανώνονται από άλλους τοπικούς φορείς.

«Σφραγίστηκε» το γραφείο του Μηταράκη

Ρολά κατέβασε το πρωί της Τρίτης το πολιτικό γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, υπό τον φόβο αντιδράσεων μετά την απόβαση των ΜΑΤ στο νησί. 

Παραιτούνται τα στελέχη της ΝΟΔΕ Χίου 

Η κυβέρνηση μετράει ήδη τις πρώτες απώλειες. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας και εν αναμονή της άφιξης των ΜΑΤ στο νησί, τα μέλη της ΝΟΔΕ Χίου, κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης αποφάσισαν μαζικές παραιτήσεις ως αντίδραση.