Επεισόδια ξέσπασαν στο Σύνταγμα με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να διαλύσουν μπροστά από τη Βουλή τους διαδηλωτές του μαζικού συλλαλητηρίου κατά του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, το οποίο πραγματοποιήθηκε την ώρα που εντός βουλής ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (πλην Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη) και Ελληνική Λύση προχωρούσαν την υπερψήφιση του παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και την καθολική καταγγελία για παραβίαση του συντάγματος και θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα υπόλοιπα κόμματα, αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, δικαστικούς, οργανώσεις, σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και η συνομοσπονδία εμπόρων και μικροεπιχειρήσεων, που τους επικαλείται προσχηματικά η κυβέρνηση για να υποστηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο

Ads

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης και η ατμόσφαιρα στο κέντρο έγινε αποπνυκτική, ενώ από μια ομάδα των συγκεντρωμένων εκτοξεύτηκαν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξαν και άγριοι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, ενώ πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από φωτογραφικά ντοκουμέντα, κάνουν λόγο για τραυματίες και πολλές προσαγωγές.

Ενδεικτικά είναι και τα βίντεο (δείτε παρακάτω) με τις αστυνομικές μηχανές να περνάνε μέσα από τον κόσμο, κυνηγώντας και συλλαμβάνοντας διαδηλωτές και απωθώντας άγρια τους υπόλοιπους που επιχειρούν να αντιδράσουν. Ανάλογα περιστατικά, σύμφωνα με καταγγελίες, συνέβησαν και σε άλλα σημεία του κέντρου κατά τη διάλυση της πορείας, ενώ επίσης σε βίντεο (δείτε παρακάτω) έχει καταγραφεί μηχανοκίνητη ομάδα αστυνομικών να προκαλεί και να τραμπουκίζει διαδηλωτές.

image

Ads

Επίσης φωτογραφία ντοκουμέντο δείχνει αστυνομικό με πολιτικά, σακίδιο και ασύρματο να βρίσκεται στο προαύλιο της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε, όπως και η άγρια επέμβαση της αστυνομίας, επίσημες καταγγελίες και εντός του κοινοβουλίου. 

Το αποτέλεσμα της επίθεσης των ΜΑΤ ήταν μεγάλο μέρος της μαζικής διαδήλωσης να υποχωρήσει προς την Πανεπιστημίου,με τις αστυνομικές δυνάμεις να εξαπολύουν κυνηγητό στα γύρω στενά. Ωστόσο ένα μέρος των διαδηλωτών κατάφερε να παραμείνει στην πλατεία Συντάγματος και σταδιακά άρχισε να επιστρέφει και άλλος κόσμος. 

Απαντώντας στις καταγγελίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για «επίθεση τραμπούκων» κατά των αστυνομικών και μίλησε για τραυματίες από την πλευρά της αστυνομίας. 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image