Εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων, τόσο εντός όσο κι εκτός Βουλής, τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ενστάσεις για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νομοθετήματος εξέφρασε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, ενώ αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί τόσο από τους Δικηγορικoύς Συλλόγους όσο και από την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, τους δικηγόρους και άλλους φορείς.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να στηριχτεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, καθώς και από την Ελληνική Λύση αλλά και από το ΚΙΝΑΛ, όπου υπάρχουν πάντως σοβαρά ρήγματα μετά την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να ψηφίσει «ναι». Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η τοποθέτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έκανε λόγο για νομοθέτημα, που βρίσκεται «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»

Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους απορρίπτουν το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.  H σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των πολτικών αρχηγών είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία». «Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά» τόνισε ο Α. Τσίπρας. κάνοντας λόγο για χουντικά διατάγματα που περιστέλλουν την ίδια τη Δημοκρατία. Παράλληλα τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «φέρνετε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, γιατί φοβάστε τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται». 

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν επί του ζητήματος, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα το θέμα των διαδηλώσεων, ενώ επικαλέστηκε εκ νέου την λαϊκή εντολή που έλαβε πριν από ένα χρόνο. Επιχειρώντας να μιλήσει επί της ουσίας ισχυρίστηκε επίσης πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. 

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στην επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΚΙΝΑΛ για τη θετική στάση που υιοθέτησε απέναντι στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εγκάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου πολιτικού χώρου, κάτι που όπως είπε είναι μεγάλη ντροπή.

«Μεγαλύτερη ντροπή είναι εσείς κ. Γεννηματά να ψηφίζετε το νομοσχέδιο» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνούν κάποιοι ποια ιστορική παράδοση εκπροσωπούν. Έρχονται σε ρήξη με την παράδοση αυτή, αλλά να μη στενοχωριούνται γιατί η δημοκρατική παράδοση έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Όπως είπε είναι η τρίτη φορά που η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει μια κρίσιμη πολιτική και στρατηγική απόφαση, ώστε να γίνει «μαξιλάρι» της ΝΔ, όντας σε αντίθεση με τις πολιτικές αναφορές του χώρου της, και ανέφερε την απλή αναλογική, τη Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις. 

«Η επιλογή σας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «να κάνετε αντιπολίτευση και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μία παράλογη και αυτοκαταστροφική για εσάς επιλογή. Αν θέλετε κυρία Γεννηματά να στηρίξετε την κυβέρνηση, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Το μόνο πρόβλημα για εσάς είναι ότι ίσως ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μην σας έχει και τόσο ανάγκη διότι σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν ως όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα της κυβέρνησής του. Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

«Γελιέστε αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγαλατε έτσι θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο. Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός που θα το ακυρώσουν στην πράξη» υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή. 

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Live μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο

Την ίδια στιγμή, σε συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου καλούν στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα της Αριστεράς, φορείς και συλλογικότητες. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 20:00. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν παράλληλα σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

Καλέσματα έχουν εκδώσει έως τώρα πλήθος σωματείων και συνδικάτων από όλη την Ελλάδα, ενώ δεκάδες είναι τα καλέσματα και οι ανακοινώσεις ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικών σωματείων.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής».

Παράλληλα, συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν «δοσομετρητή» στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντί τους».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα σωματεία μέλη του, και τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου της Αθήνας στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος υπογραμμίζοντας: «Είναι ανάγκη να βρεθούμε όλοι οι εργαζόμενοι εκεί, ενωμένοι, ενάντια στο αντιδραστικό και «σκοτεινών εποχών» έμπνευσης νομοσχέδιο, που επιδιώκει να φιμώσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, περιορίζοντας το δικαίωμα της διαδήλωσης για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Από την πλευρά του, το Δ.Σ ΔΟΕ εκφράζει «την έντονη και πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και της κοινωνικής αντίδρασης μέσω της μεθοδευμένης περιστολής του δικαιώματος στην απεργία και τη διαδήλωση».

Ακόμα, «καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα υλοποιώντας τον αγωνιστικό σχεδιασμό που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.».

Η ΟΛΜΕ σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της: «Το νέο νομοσχέδιο ολοκληρώνει ένα σκληρό αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιδιώκει να βάλει στο “γύψο” την μαζική δράση και τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών, των λαϊκών και πολιτικών οργανώσεων, που αντιστέκονται και παλεύουν ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Διαμορφώνει ένα νέο αντιδραστικό καθεστώς το οποίο στη πράξη επιχειρεί να καταργήσει το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», με στόχο να καταπνίξει τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για τα δικαιώματα τους και να επιβάλλει ανεμπόδιστα την αντεργατική πολιτική».

Τέλος, το ΠΑΜΕ, επισημαίνει: «Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, τους αυτοαπασχολούμενους με τις ενώσεις τους, τη νεολαία με τους συλλόγους τους, τους μαζικούς φορείς να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη στις 8μ.μ. στο Σύνταγμα.

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές οργανώσεις της χώρας δεν πρόκειται να βάλουν δοσομετρητή στη μορφή και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Δε θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντι τους».

Διαβάστε επίσης: