Σαφείς αποστάσεις από τη θετική στάση που υιοθέτησε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων έλαβε ο Χάρης Καστανίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ads

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ από το βήμα της Ολομέλειας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη».

Αν και δέχθηκε ότι ορθώς εισάγεται ρυθμιστικός νόμος του συνταγματικού δικαιώματος του «συνέρχεσθαι», είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει χρήση της αναλογικότητας. Η εξισορρόπηση του «συνέρχεσθαι» με τις πρόνοιες για την τάξη και την κοινωνικοοικονομική ζωή πρέπει να γίνεται με τη χρήση της αρχής αναλογικότητας, και αυτό δεν συμβαίνει, παρά τα βελτιωτικά βήματα του υπουργού, είπε ο κ. Καστανίδης.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει ότι εάν ο πρόεδρος Πρωτοδικών δεν διατυπώσει γνώμη έως 24 ώρες πριν τη συνάθροιση, αυτό θα αποτελεί τεκμήριο υπέρ της απαγόρευσης της συνάθροισης, επεσήμανε ότι «όταν ρυθμίζεις την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το τεκμήριο (πρέπει να) λειτουργεί πάντα υπέρ του δικαιώματος και όχι κατά».

Ads

Επικαλούμενος τις αρχές της «Επιτροπής της Βενετίας» είπε ότι δεν είναι δυνατό να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με περιορισμούς που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το νόημα μιας δημόσιας συνάθροισης: «Ως παράδειγμα (η επιτροπή της Βενετίας) λέει ότι, αλλοίωση σημαίνει όταν ακόμα αλλάζει και ο τόπος της συνάντησης» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, χαρακτήρισε «αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης» την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. «Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης.

Συμπέρανε μάλιστα ότι εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος – οργανωτής, σημαίνει ότι η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας”.

Τέλος είπε ότι προηγούμενη ρύθμιση του κ. Δένδια για περιορισμούς συγκεντρώσεων, εξαιρούσε τα κόμματα της Βουλής, τριτοβάθμιες οργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Εσείς δεν τα εξαιρείτε και «επιμένετε να αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος» που θεωρεί τα κόμματα ως αποφασιστικό παράγοντα της Δημοκρατίας. Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη, τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη ο κ. Καστανίδης.