«Φίλε Γιάννη, σκέψου ποια σημαία κρατάς», είπε χθες στην Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απευθυνόμενος στον Γιάννη Ραγκούση.  Ηταν η … συναισθηματική επίπληξη προς τον παλαιό σύντροφο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σήμερα μετέχει στο κόμμα που – κατά Χρυσοχοϊδη – «γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης».

Ads

Ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, την ίδια ώρα κρατούσε τη σημαία του νομοσχεδίου που βάζει στον γύψο τις διαδηλώσεις – του νομοσχεδίου που, για πρώτη φορά μετά το 1974, δίνει δυνατότητα απαγόρευσης συγκεντρώσεων και συναθροίσεων με απόφαση δημάρχων και πρωτοδικών και με εντολή της αστυνομίας. Κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι «πράξη ευθύνης», κατά τον Γιάννη Ραγκούση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «αποφράδα στιγμή για την μεταμνημονιακή μεταπολίτευση» – κατά την Φώφη Γεννηματά, είναι το προϊόν των «θεσμικών εγγυήσεων» που απέσπασε το Κίνημα Αλλαγής για να πει εν τέλει το «ναι» επί της αρχής στο νέο νόμο και το νέο δόγμα που φέρνει η κυβέρνηση ως προς το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της δημόσιας συνάθροισης.

Πρόκειται για ένα «ναι» που ταράζει το παλαιό ΠΑΣΟΚ, εξοργίζει τους συνδικαλιστές του Κινήματος Αλλαγής, και προκαλεί δονήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Και οδηγεί απ’ ευθείας στο ερώτημα ποια σημαία θα κρατήσουν απόψε, στην ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης.

Τα μηνύματα που εκπέμπονταν χθες από την Χαριλάου Τρικούπη ήταν αμφίσημα. Από το περιβάλλον της προέδρου του κόμματος δινόταν η αίσθηση ότι όλοι οι βουλευτές θα στηρίξουν εν τέλει το νομοσχέδιο επί της αρχής παρά τις αντιρρήσεις – λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές – που εκφράστηκαν από τους Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Γιώργο Μουλκιώτη και Λίτσα Λιακούλη. Όμως, μετά την τοποθέτησή του αργά χθες το βράδυ στην Βουλή, θα είναι τουλάχιστον έκπληξη εάν ο Χάρης Καστανίδης υπερψηφίσει το νομοσχέδιο: «Αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του συντάγματος» είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, την οποία και εγκάλεσε διότι δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας στην άσκηση των δικαιωμάτων και ουσιαστικά, όπως τόνισε, απαγορεύει όχι μόνον τις διαδηλώσεις, αλλά ακόμη και τις συγκεντρώσεις πολιτικών κομμάτων. Είναι ενδεικτικό δε ότι ο Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση όλοι – κυβέρνηση, αντιπολίτευση και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ads

Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση. Κατά τις πληροφορίες, είχε μακρά συζήτηση με την Φώφη Γεννηματά και κατέθεσε την διαφωνία του. Το εύρος αυτής της διαφωνίας μένει να φανεί απόψε – αρκετοί όμως είναι εκείνοι στο Κίνημα Αλλαγής που στοιχηματίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να είναι παρών απόψε στην Βουλή. Και, σημειολογικά, καταγράφουν την ηχηρή ανακοίνωση παραίτησης από το Κίνημα Αλλαγής του γνωστού στελέχους του κόμματος και ιδρυτικού μέλους του ΚΙΔΗΣΟ Αλέκου Στάμου: «Δυστυχώς, όταν καταργείς την πολιτική σκέψη, η πραγματικότητα σε εκδικείται», έγραψε στο Facbook ο Αλέκος Στάμου, αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των «παπανδρεϊκών».

Προσώρας, πάντως, το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να καταργεί και να εκδικείται ταυτόχρονα τον εαυτό του. Δοκιμάζοντας τους – εναπομείναντες – ιστορικούς δεσμούς του με την δημοκρατική παράταξη και, μαζί, βασικές αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας…