«Αμυνόμενη» εμφανίζει τον εαυτό της η αστυνομία σε μια προσπάθεια να απαντήσει στον σάλο από την εξόφθαλμα απρόκλητη διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΕΛΑΣ, «στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας».

Και συνεχίζει η αστυνομία: «Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας. Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε. Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.».

Ανάλογοι ήταν και οι ισχυρισμοί του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «600 υποδέχθηκαν την απόφαση με 150 μολότωφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας». «Στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη», πρόσθεσε. 

Ads

Ωστόσο, το παραπάνω αφήγημα της αστυνομίας σκοντάφτει στην πραγματικότητα, η οποία καταγράφηκε από βίντεο, αλλά και μαρτυρίες και ρεπορτάζ του Tvxs.gr για την αναίτια επέμβασης των ΜΑΤ σε μια μεγάλη, ειρηνική συγκέντρωση. Τόσο το οπτικοαακουστικό υλικό, όσο και οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο γεγονός, ότι η «τυφλή» επίθεση της αστυνομίας στη συγκέντρωση έγινε μέσα σε όχι περισσότερα από δύο λεπτά μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης και ενώ δεκάδες χιλιάδες κόσμου την υποδεχόταν με χειροκροτήματα. Ούτε μολότοφ, ούτε επιθέσεις σε αστυνομικούς, ούτε επιθέσεις σε αστυνομικά οχήματα.

Δείτε σε βίντεο ντοκουμέντο, δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της απόφασης την αντίδραση του κόσμου και την επίθεση της αστυνομίας.