Για «δολοφονική και απρόκλητη βία» από τη μεριά της Αστυνομίας, ενώ οι διαδηλωτές διαλύονταν ήσυχα, κάνουν λόγο φοιτητές που ήταν παρόντες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης. Μιλώντας στο tvxs.gr, περιγράφουν πώς χτυπήθηκαν από την Αστυνομία στην πλατεία Ομονοίας, την ώρα που το συλλαλητήριο είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί και εκείνοι αποχωρούσαν ήσυχα προς τα σπίτια τους. Κι ενώ οι φοιτητές λένε πως τουλάχιστον δέκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, στην αναφορά της η Αστυνομία κατέγραψε συμβάντα που έλαβαν χώρα στα Προπύλαια και το Σύνταγμα, δεν αναφέρει πουθενά όμως τη συγκεκριμένη επιχείρησή της στην Ομόνοια.
.
«Ξεκινήσαμε την πορεία από τα Προπύλαια και κατευθυνθήκαμε στο Σύνταγμα. Εκεί υπήρχε μια μικρή ένταση. Στην επιστροφή μας, κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου έγιναν τα σοβαρότερα επεισόδια, με τα τελευταία μπλοκ της πορείας. Εκεί η Αστυνομία έκανε μαζικές προσαγωγές. Εμείς συνεχίσαμε προς την Ομόνοια. Μέχρι να ειδοποιηθούμε όλοι ότι η είσοδος του μετρό ήταν κλειστή, είχαν αρχίσει να φτάνουν μηχανάκια της ομάδας Δράση από την Πατησίων, την Γ’ Σεπτεμβρίου, την Πανεπιστημίου και να κυνηγούν τους διαδηλωτές», καταγγέλλει η Δήμητρα Παπανικολάου, φοιτήτρια Ιατρικής.

Ads

«Η βία και οι συλλήψεις ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, όπου κάναμε την προσυγκέντρωσή μας και συνεχίστηκαν στο Σύνταγμα. Όμως ήταν στην Ομόνοια όπου η βία ήταν πραγματικά δολοφονική. Με το συλλαλητήριο να έχει τελειώσει, τα μπλοκ κατέβαιναν προς την Ομόνοια, προκειμένου να πάρουμε το μετρό και να αποχωρήσουμε. Φτάνοντας, βλέπουμε πως το μετρό ήταν κλειστό και τότε άρχισε η επίθεση», λέει ο Ιάσωνας Μαρκάτος, φοιτητής των Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, ο οποίος έβγαλε τον ώμο του χτυπώντας στο έδαφος, πάνω στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα διαδηλωτή που είχε πέσει στα χέρια των αστυνομικών.

«Έρχονταν με ταχύτητα πετώντας κρότου-λάμψης. Κάποιες έσκασαν πολύ κοντά μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω καλά. Ενώ έτρεχα είδα δύο μοτοσικλέτες να έρχονται προς τα μένα. Για να τις αποφύγω, πήγα να μπω ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταματημένα στο φανάρι. Πριν όμως προλάβω η μία μοτοσικλέτα μου πάτησε το πόδι. Ευτυχώς όχι με όλο της το βάρος. Στον Ερυθρό Σταυρό μου διέγνωσαν κάκωση», περιγράφει η Κατερίνα Μιζρακιάν, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Από τους γύρω δρόμους έρχονταν κατά πάνω μας άνδρες των ΜΑΤ και μηχανάκια της ομάδας Δράση. Κυνηγούσαν τον κόσμο, ο οποίος άρχισε να τρέχει για να ξεφύγει. Αν και δεν περνούσαν συρμοί, μια είσοδος του μετρό ήταν ανοιχτή και διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν εκεί. Χτυπούσαν αδιακρίτως. Χτύπησαν και μια οικογένεια μεταναστών, μόνο και μόνο επειδή βρέθηκε στο δρόμο τους. Ένας άνθρωπος χτυπήθηκε με πυροσβεστήρα από αστυνομικό και πάτησαν μια διαδηλώτρια με μηχανάκι», περιγράφει ο Ιάσωνας Μαρκάτος.

Ads

«Στον Ερυθρό Σταυρό ήμασταν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι από το συλλαλητήριο. Η κυβέρνηση μας χτυπά γιατί έτσι πιστεύει ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις. Χρησιμοποιεί την Αστυνομία ως θεραπεία για πάσα νόσο. Όμως το φοιτητικό κίνημα και τα σωματεία των εργαζομένων δε θα κάνουμε πίσω», καταλήγει ο φοιτητής.

Η ΕΛΑΣ αποκρύπτει την επιχείρηση στην Ομόνοια

Εν τω μεταξύ οι καταγγελίες για άγρια καταστολή κατά το χθεσινό συλλαλητήριο ειναι δεκάδες. Το οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτηθεί δίνει την εικόνα μιας αστυνομικής επιχείρησης ανάλογης με αυτή της 17ης Νοεμβρίου, οπότε και είχαν δεχθεί επίθεση διαδηλωτές επίσης κατά την αποχώρησή τους.

Κατά το χθεσινό (10/2) συλλαλητήριο έγιναν 52 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 24 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει γεγονότα όπως εκείνη τα κατέγραψε στα Προπύλαια και το Σύνταγμα, αλλά όχι στην Ομόνοια. Κάνει λόγο για τραυματισμό τριών αστυνομικών, «οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για τραυματισμούς ιδιωτών».

image