Παρά τη νέα κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων και την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με δεκάδες προσαγωγές, πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας εκδηλώσεις μνήμης για την 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Ads

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμες απαγόρευαν από το πρωί την παρουσία πολιτών στα Εξάρχεια έχοντας κάνει κατάληψη ακόμη και στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο σημείο της εν ψυχρώ δολοφονίας του πριν από 12 χρόνια από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα. Οι προσαγωγές ήταν μαζικές ακόμη και χωρίς να παραβιάζονται τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί. Είναι ενδεικτικό πως προσήχθησαν και πολίτες που ήταν μόνοι τους και ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξη, καθώς η αστυνομία απαγόρευσε και την κατ’ άτομο προσέλευση. Για «κατοχικό καθεστώς της ντροπής και της κατάντιας» έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο καθηγητής και γυμνασιάρχης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο οποίο επίσης απαγορεύτηκε να προσεγγίσει το σημείο μαζί με τη σύζυγό του. 

Πλήθος ντοκουμέντων και μαρτυριών κατέδειξαν τη δράση των αστυνομικών, ένας εκ των οποίων «ξέσπασε», διαλύοντάς την, μέχρι και στην ανθοδέσμη που είχε αφήσει μια γυναίκα. Οι προσαγωγές, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ξεπέρασαν τις 100, μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ οι συλληφθέντες στοιβάχτηκαν σε ορόφους της ΓΑΔΑ χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας.  Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και δικηγόροι, μέλη σωματείων και πολιτικών οργανάσεων της εξωκοινοβουλευτικής και δικηγόροι όπως οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης (Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής). 

Η ένταση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, όταν αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το βιβλιοπωλείο «Εκτός των τειχών» εγκλωβίζοντας πολίτες που ήθελαν να προσεγγίσουν στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και σε διάφορα άλλα σημεία περιμετρικά της περιοχής. Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν κρότου λάμψης μέχρι και στο εσωτερικό πολυκατοικίας, ενώ μηχανές της ΔΙΑΣ έπεσαν πάνω σε δημοσιογράφους και πολίτες. Πλήθος καταγγελιών και για τραμπουκισμούς φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων, οι οποίοι εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους. Ανάλογη αντιμετώπιση από τις αστυνομικές δυνάμεις με ξύλο, τραμπουκισμούς αλλά και προσαγωγές διαδηλωτών υπήρξε τόσο στα Χανιά όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο και φωτογραφίες από τις προσαγωγές

image
image
image

image
image

image

image

image

image
image

image
image

image

image

image

image

Χειροβομβίδα κρότου λάμψης από αστυνομικούς σε είσοδο πολυκατοικίας – Ομάδα ΔΙΑΣ με μηχανές πέφτει πανω σε διαδηλωτές

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί βίντεο από επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια, όπου καταγράφονται άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να πετούν χειροβομβίδα κρότου – λάμψης σε κλειστό χώρο, μέσα στην είσοδο της πολυκατοικίας. Το περιστατικό έλαβε χώρα στον πεζόδρομο της οδού Τσαμαδού.

Παράλληλα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που ανέβασε ο φωτορεπόρτερ, Σάββας Καρμανιόλας, και δείχνει άνδρες της ομάδας Δράσης να πέφτουν με τις μηχανές τους πάνω σε δημοσιογράφους αλλά και διαδηλωτές κοντά στο σημείο του μνημείου του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Στη συνέχεια φαίνεται να προσπαθούν να δημιουργήσουν περίμετρο για τις δυνάμεις των ΜΑΤ προπηλακίζοντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους.

Άνδρας των ΜΑΤ κατέστρεψε ανθοδέσμη από το μνημείο Γρηγορόπουλου

Την ίδια ώρα, ανδρας των ΜΑΤ «συνελήφθη» να καταστρέφει λουλούδια που άφησε γυναίκα στο μνημείο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε μετά τη δημοσίευση του βίντεο, ανακοινώθηκε η διενέργεια έρευνας προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία συγκεκριμένου αστυνομικού των ΜΑΤ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά πάσα πιθανότητα ο αστυνομικός θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Δεν επετράπη η πρόσβαση στην ΚΝΕ

Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια». «Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η φωνή μας δε φιμώνεται! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα» τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Καταγγελίες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Για πρωτοφανή ενέργεια των αστυνομικών αρχών να παρεμποδίσουν δικηγόρους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός, αναφερόμενος σε προσαγωγές-συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

«Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές/συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα από την  ΕΛΑΣ, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. «H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών  που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους», προσθέτει.