Ολοκληρώνεται την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ εντός της Βουλής η διαδικασία συνεχίζεται πλήθος κόσμου διαδηλώνει στην πλατεία Συντάγματος για «την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού». Το κάλεσμα έγινε από την αξιωματική αντιπολίτευση με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.). «Εθνικά ανεύθυνο» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε πως γινόμαστε «θεατές μιας Δεξιάς και Αριστερής ανωριμότητας». Σημειώνεται πως οι Κουβέλης και Βενιζέλος είχαν και ανοιχτή αντιπαράθεση στη Βουλή για την Κεντροαριστερά και τον «τρίτο πόλο». «Από τη μία η τρομοκρατία και από την άλλη η αυταπάτη» τόνισε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, το λάδι της έχει τελειώσει», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Ads

 
Σημειώνεται πως την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και οι μη προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών» όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λοβέρδος και Αηδόνης (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση των υπολοίπων εννέα βουλευτών.
 
Με αυτά τα δεδομένα η υπερψήφιση της πρότασης μομφής θεωρείται απίθανη. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 142) χρειάζονται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι. Μέχρι τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στηρίζουν εκτός από τους βουλευτές του κόμματος και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, αλλά και οι μη προφυλακισμένοι της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δηλαδή συνολικά 117.
 
Το Σάββατο έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε με αφορμή την ένταση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε πως δέχτηκε επίθεση από τα ΜΑΤ. Η ένταση προκλήθηκε όταν δύο τεχνικοί της ΔΤ «τρύπωσαν» στο ραδιομέγαρο. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που έχουν χρεώθει τα μηχανήματα, εξέφρασαν τους φόβους τους για το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, καθώς η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής δεν έχει ολοκληρωθεί και σε περίπτωση που υπάρξουν φθορές θα θεωρηθούν να λογοδοτήσουν.
 
Εργαζόμενοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο για να μπορούν να έχουν εικόνα των όποιων εργασιών, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν. Τελικά οι δύο τεχνικοί της ΔΤ ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους με απόλυτη μυστικότητα, καθώς μπήκαν κρυφά και αποχώρησαν από την πίσω πλευρά του Ραδιομεγάρου συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, ενισχύοντας τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες των εργαζομένων.
 
Στο κοινοβούλιο έντονος ήταν ο διάλογος μεταξύ του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και του εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη. Εκτός από τον Παναγιώτης Λαφαζάνη και οι κοινοβουλευτική εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ, Νότης Μαριάς και Θανάσης Παφίλης, ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει από την ΕΡΤ τα ΜΑΤ και να ενημερώσουν τη Βουλή τόσο ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και τορπιλισμό της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο υπουργός επικρατείας Δ. Σταμάτης απαντώντας στις καταγγελίες χαρακτήρισε «ηθικούς αυτουργούς» του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία επίθεση σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. «Ο κ. Δένδιας είναι πιο αξιόπιστος από τους δικούς σας βουλευτές», συνέχισε. «Ο Δ. Σταμάτης είναι ο καλύτερος χορηγός του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασης μομφής που κάναμε σε αυτήν την κυβέρνηση η οποία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Δ. Σταμάτη.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Π. Καψή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, με αιχμή την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ. Κατά την ομιλία του ο Π. Καψής κατηγόρησε συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «παγιδευμένος στη ρητορεία του» και ότι «μποϊκοτάρει τη Δημόσια Τηλεόραση», ενώ ο Π. Λαφαζάνης καταλόγισε από την πλευρά του στον κ. Καψή ότι από «υπουργός του ‘μαύρου’ έγινε υπουργός των ΜΑΤ».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ζωντανά οι εργασίες της Ολομέλειας: