Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, όπως και οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε «παράνομη» αλλά όχι «καταχρηστική» την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, που βρίσκονται ήδη στην 9η εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επισημάνει πως η διαθεσιμότητα καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

 
«Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα, όπως ακριβώς κάναμε επί 9 εβδομάδες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της  η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων (ΕΚΠΑ). Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ζητούσε να κριθεί η απεργία «παράνομη και καταχρηστική». Το δικαστήριο δεν έκρινε «καταχρηστική» την απεργία, δίνοντας τη δυνατότητα στους διοικητικούς να κηρύξουν νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα. Αναμένονται οι αποφάσεις και των διοικητικών και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια.
 
Την ίδια στιγμή ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία. «Δεκαπέντε μήνες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε στείρα αντιπολίτευση και σε προσκλητήρια λαϊκής εξέγερσης, μιλώντας εξ ονόματος δήθεν των πολιτών, οι οποίοι όμως δεν τον ακολουθούν». «Επέλεξε να μετατρέψει σε πεδίο βολής την Παιδεία», πρόσθεσε.
 
«Απέναντι σε αυτή την πρακτική και τη στείρα αντιπολίτευση εμείς προτάξαμε συγκροτημένο σχέδιο αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος», υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε με έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου. «Απέναντι σε αυτή την εθνική προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης», δήλωσε και πρόσθεσε: «ακόμη και απέναντι στην ορθολογική διαχείριση των διοικητικών των Πανεπιστημίων στήριξε και επιχείρησε την απώλεια του εξαμήνου, στα δύο Πανεπιστήμια που έμειναν 9 εβδομάδες κλειστά» τόνισε.
 
Ελπίζω είπε «από τη στιγμή που η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε θα καταψηφιστεί σήμερα το βράδυ και η Κυβέρνηση Σαμαρά θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα αλλάξετε και εσείς στρατηγική, θα πάψετε να είσαστε δύσπιστοι, κυρίως απέναντι στη δική σας ικανότητα να καταθέτετε προτάσεις». Παράλληλα εκτίμησε πως «η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης».
 

Έχετε την ευκαιρία, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  να επανορθώσετε στις επόμενες προτεραιότητές μας, στα τέσσερα επόμενα βήματα του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τον υπουργό αυτά είναι:

Ads
  • Πρώτον η αντιστοίχηση όλων των τίτλων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να εναρμονίσουμε σπουδές και αγορά εργασίας, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο τριάντα ετών.
  • Δεύτερον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχολικών εγχειριδίων από μηδενικής βάσης και ο επανακαθορισμός της διδακτέας ύλης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  • Τρίτον το Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή. Σε αυτό τον τομέα κάναμε πολλά, διπλασιάζοντας τη σχολική χρονιά 2013-14 τους απασχολούμενους εκπαιδευτικούς και το ειδικό προσωπικό, αλλά, κακά τα ψέμματα, δεν φτάνουν.
  • Τέταρτον το Νομοσχέδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία. Είναι στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης να συνδέσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την παραγωγή.

 
«Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και στα πανεπιστήμιά της και στα ερευνητικά της Ιδρύματα, για να αποκτήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτούς τους τομείς στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.