Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη –χονδροειδές έστω – σπάσιμο του διπλωματικού πρωτοκόλλου: Ο πρωθυπουργός στην επίσημη συνάντησή του με τον ομολογό του της Βόρειας Μακεδονίας στην Νέα Υόρκη σύστησε πρώτα στον Ζόραν Ζάεφ την… διπλωματική του σύμβουλο Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στην συνέχεια τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος περίμενε στωικά στην σειρά του.

Ads

Προφανώς δεν είθισται, δεν προβλέπεται από κανένα διπλωματικό πρωτόκολλο και δεν εντάσσεται σε καμία ατζέντα «αστικής πολιτικής ευπρέπειας». Σε δεύτερη ανάγνωση ήταν ένα ακόμη από τα φάλτσα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες – και στο οποίο ακόμη και στελέχη της ΝΔ βλέπουν πλέον «ελλιπή προετοιμασία» -, όπως και άλλη μια ένδειξη του νέου, και ιδιότυπου καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ελληνική διπλωματία.

Διαβάστε επίσης:

Σ΄αυτό το καθεστώς, όπως λέγεται ευρέως πλέον στους διαδρόμους  του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, τον πλήρη έλεγχο και την πραγματική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας – και εξωτερικής πολιτικής – έχει αναλάβει από την επομένη κιόλας των εκλογών η κυρία Παπαδοπούλου και όχι ο Νίκος Δένδιας. Διπλωματικοί παράγοντες υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν απών στα τρία πρώτα ταξίδια που έκανε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη σε αντίθεση με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Θυμίζουν επίσης πως η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού ήταν εκείνη που απαίτησε, και εν τέλει επέβαλλε, όλη η επίσημη διπλωματική αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών να περνά απ’ ευθείας στο Μαξίμου και στο δικό της Γραφείο. Και θυμίζουν ακόμη τις εξαιρετικά κακές σχέσεις της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Νίκο Κοτζιά όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών, όπως και το γεγονός ότι η νυν επικεφαλής του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού υπήρξε στενή συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη επί της δικής της θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πέραν της ειδικής σημειολογίας όλων αυτών, εγείρονται δύο ζητήματα: Το πρώτο και πολιτικό – μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα περιθωριοποίησής τους – είναι το εάν τελικά η τοποθέτηση Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν μια απόφαση ελεγχόμενης «αποστρατείας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με δεδομένες και τις ηγετικές βλέψεις που φέρεται να έχει ο υπουργός. Το δεύτερο, διπλωματικό και εξαιρετικά σοβαρό, είναι το κατά πόσο υπήρξε σοβαρή προετοιμασία του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες – μια προετοιμασία που, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκτενόμενα εντός κυβέρνησης, είχε αναλάβει πλήρως το διπλωματικό του Γραφείο και όχι το υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Τα δε ερωτήματα εκκινούν από την απολύτως εξωθεσμική παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Μητσοτάκη στις θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και από την – επίσης εκτός κάθε θεσμικού πλαισίου – παράκαμψη του υπουργού Εξωτερικών από την διπλωματική σύμβουλο, και φθάνουν έως την ακύρωση της «συνάντησης – μυστήριο» που φέρετο να έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και σύμφωνα με τις διαρροές της κυβέρνησης η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ με την έρευνα για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το «ουκρανικό σκάνδαλο», απολύτως διασταυρωμένες πλέον πληροφορίες αποκαλύπτουν πως δεν υπήρχε ποτέ τέτοια συνάντηση στο επίσημο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου. Όπως, επίσης διασταυρωμένα, καμία επίσημη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν ακυρώθηκε μετά την έναρξη της έρευνας  με το ερώτημα της καθαίρεσης κατά του αμερικανού προέδρου.

Το να είχε κανονιστεί κάποια ανεπίσημη, σύντομη, συνάντηση και να ακυρώθηκε είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο. Απέχει μακράν όμως από το πολυδιαφημισμένο «κρίσιμο τετ-α-τετ Τραμπ και Μητσοτάκη» που προανήγγειλε επί μέρες το κυβερνητικό επιτελείο. Όπως λένε, δε, έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες εάν τελικά στην Νέα Υόρκη υπάρξει, μετά από αυτή την εξέλιξη, έστω και ανεπίσημη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, «τότε κάτι πήγε πολύ στραβά στην προετοιμασία του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού».