«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες». Αυτή ακριβώς ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα τα ξημερώματα, από την Νέα Υόρκη και την σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ads

Και η ακόλουθη ήταν ακριβώς η δήλωση της Νέας Δημοκρατίας στις 8 Μαρτίου – πριν από περίπου έξι μήνες – στην επίσημη ανακοίνωσή της με την οποία σχολίαζε το εισαγγελικό πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι: «Το εισαγγελικό πόρισμα», έλεγε τότε η ΝΔ «διαψεύδει ότι κύρια αιτία της τραγωδίας ήταν η άναρχη δόμηση ή ακόμη και η… κλιματική αλλαγή, όπως έσπευσαν όλοι οι μηχανισμοί της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή να προπαγανδίσουν».

Θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του… πολιτικού διπολισμού, της αυτοακύρωσης δια της πολιτικής υποκρισίας και της προεκλογικής και μετεκλογικής ανακολουθίας: Για την προεκλογική ΝΔ η τραγωδία στο Μάτι ήταν συνέπεια της «ανεπάρκειας» και των «εγκληματικών λαθών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και για τον μετεκλογικό (πρωθυπουργό πλέον) Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Εξ ου και ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει έστω «μια συγγνώμη στην μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς», ο Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε για «υποκρισία, τυμβωρυχία και αναξιοπιστία» και η Ρένα Δούρου για «κατάρρευση μιας τεράστιας επιχείρησης παραπληροφόρησης και σκύλευσης των νεκρών».

Δεν ήταν όμως παρά μόνον η πέμπτη «κωλοτούμπα» Μητσοτάκη μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών – μια «κωλοτούμπα» που ειδικά σε ό,τι αφορά το Μάτι είχε ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας μέρα της διακυβέρνησης της ΝΔ: Όταν τοποθετήθηκε στην θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Κωνσταντίνος Τσουβαλας, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ την… κεφαλή του οποίου ζητούσε επί πίνακι η ΝΔ την επόμενη της καταστροφής στο Μάτι.

Ads

Ακολούθησε η, εξίσου μεγαλειώδης, κυβίστηση στην συμφωνία των Πρεσπών. Προεκλογικά ήταν η – κατά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «εθνικά επιζήμια συμφωνία», ήταν η (κατά Βορίδη) συμφωνία που υπέγραψε μια «κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας», και ήταν επίσης η συμφωνία που έκαναν παντιέρα ο Αντώνης Σαμαρά και οι περί αυτόν «μακεδονομάχοι» για να στήσουν τα συλλαλλητήρια του διχασμού και να ενθαρρύνουν τις εκτός κάθε ορίου πολιτικές ακρότητες. Μετεκλογικά, για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι παρά η συμφωνία που πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα – η συμφωνία «που όχι μόνον θα τηρήσουμε, αλλά θα την τιμήσουμε», όπως δήλωσε ευθέως η Ντόρα Μπακογιάννη. Αντιδράσεις εξάλλου είχε προκαλέσει και ο διορισμός του Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, καθώς ήταν ένας από τους υπέρμαχους της συμφωνίας, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε με τη στήριξή του. Προεκλογικά η ΝΔ δήλωνε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί με οποιονδήποτε έχει στηρίξει και ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Η κυβίστηση… υπ’ αριθμόν τρία, που αποκτά επίσης κυρίαρχη θέση λόγω της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας, ήρθε στο προσφυγικό. Προεκλογικά ήταν ο «ιδεοληπτικός ΣΥΡΙΖΑ» εκείνος που άνοιγε τα σύνορα και καλούσε τους πρόσφυγες «να λιάζονται» στις πλατείες – μετεκλογικά, και κατά τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, οι λόγοι για την  αύξηση των προσφυγικών ροών «δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες», αλλά «έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά».

Η τέταρτη «κωλοτούμπα» ήρθε δια της υπόθεσης «Νοvartis 2». Η θεωρία της «πολιτικής σκευωρίας» με εμπνευστή τον Τσίπρα και εκτελεστικό βραχίονα τον περίφημο «Ρασπούτιν» κατέληξε σε επιδειξη… πολιτικής μεγαλοψυχίας από Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο Τσίπρας τίθεται εκτός κάδρου και η κυβέρνηση… στρίβει δια της Προανακριτικής  – μιας Προανακριτικής η οποία θα έχει ως μόνον κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και, κατά όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Κοινώς, η «σκευωρία» ξέμεινε από «σκευωρούς» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει να κλείσει άρον άρον την υπόθεση μαζί με τα εσωκομματικά του μέτωπα.

Η πέμπτη – και μάλλον όχι έσχατη – κυβίστηση είναι μάλλον και η… κωλοτούμπα διαρκείας που θα ακολουθεί την κυβέρνηση σε όλη την θητεία της. Είναι η «κωλοτούμπα» στο αφήγημα της … εκρηκτικής ανάπτυξης, των χαμηλότερων πλεονασμάτων και της καθολικής μείωσης των φόρων. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές την προεκλογική δήλωση για «ανάπτυξη 4% σε έναν χρόνο» δεν την θυμάται ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η μάχη για άμεση μείωση των πλεονασμάτων έχει επισήμως παραπεμφθεί στο – άγνωστο – μέλλον, και οι χαμηλότεροι φόροι για όλους μεταφράζονται απλώς σε γενναίες φορολογικές μειώσεις κι ελαφρύνσεις για την επιχειρηματική και οικονομική ελίτ…