Στη μεγάλη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναφέρθηκε, κατά την  ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως αυτή επήλθε λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή. «Δεν ήταν μια από τις χιλιάδες φωτιές που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες κάθε χρόνο. Ήταν μια διαφορετική πυρκαγιά […] που εξαπλώθηκε γρήγορα και κατέστη αδύνατο να περιοριστεί […] άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής». Η παραδοχή του ανατρέπει τους μέχρι σήμερα ισχυρισμούς της ΝΔ, που απέρριπτε τον παράγοντα των «ακραίων φαινομένων» και κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους επικεφαλής της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την ηγεσία της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Ads

Η δήλωση έρχεται να προστεθεί στον διορισμό του πρώην επικεφαλης της ΕΛΑΣ και υπεύθυνου για τη διαχείριση των επιχειρήσεων στο Μάτι, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, στη θέση του  Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, καταδεικνύοντας την υποκρισία, τον αμοραλισμό και την πολιτική τυμβωρυχία μιας εθνικής τραγωδίας. Σημειώνεται πως ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας είχε στοχοποιηθεί και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ανικανότητα», ο οποίος είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του. «Πώς ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι; Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ; Αυτοί μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν και άλλη πυρκαγιά. Ποιος έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;». Ο κ. Τσουβάλας είχε αποπεμφθεί στις 5 Αυγούστου 2018, όμως ο σφοδρός κατήγορός του τον επανέφερε διορίζοντάς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Οι Δηλώσεις

Στην έναρξη της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία» είπε για να συνεχίσει: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας».

Ενδεικτικό της μεταστροφής και της υποκρισίας είναι η αντιπαράθεση των όσων δήλωσε στον ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και των όσων ισχυριζόταν τότε στους ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και σήμερα υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. «Η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην ανικανότητα των υπευθύνων εκείνης της ημέρας», έγραφε στις 15 Αυγούστου του 2018 ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

image

Χαρίτσης: Συστήνουμε στον κ. Μητσοτάκη να παραμείνει εκτός χώρας…

Για «τυμβωρυχία χωρίς αιδώ» με στόχο «μικροκομματικά οφέλη» κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του στη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σήμερα μια ακόμη θεαματικότερη -μάλιστα- “κωλοτούμπα”, από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ! Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι, μίλησε για ακραία καιρικά φαινόμενα και για την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: 

«Συστήνουμε στον κ. Μητσοτάκη να παραμείνει εκτός της χώρας! Φαίνεται ότι μόνο εκεί μπορεί να αφήσει πίσω του το προσωπείο του λαϊκισμού και του ψεύδους, που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη. Το οφείλει πρωτίστως στη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι, πάνω στους οποίους τυμβωρύχησε χωρίς αιδώ προκειμένου για μικροκομματικά οφέλη».

«“Δικαίωση” για τις ανθρώπινες απώλειες, για τις οικογένειες των θυμάτων δεν θα υπάρξει ποτέ. Μόνο η αίσθηση ότι πλέον καταρρέει μια τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης, αλλοίωσης της πραγματικότητας, σκύλευσης της μνήμης νεκρών, αναίσχυντης τυμβωρυχίας, χρήσης της απώλειας συνανθρώπων μας, για λίγες ψήφους παραπάνω. Θλίψη βαθιά…», σχολίασε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, υπενθυμίζοντας πως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πρωτοστατήσει στην εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του εδώ στη Νέα Υόρκη- στην ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα- συνδέοντας την τραγωδία στο Ματι με την κλιματική κρίση! Έστω ετεροχρονισμένα και μετεκλογικά, έρχεται στα λόγια μας!», έγραψε στο Twitter o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης. 

Τα «μαζεύει» το Μαξίμου μετά τον σάλο

Μετά το σάλο – αλλά και την αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος – που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γραφείο του Πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του επιχείρησε να τα «μαζέψει» και πέρασε στην αντεπίθεση. «Η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να έχουμε περισσότερες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Αυτό αυξάνει την ευθύνη του κράτους να τις αντιμετωπίσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου και προσθέτει: «Στο Μάτι η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές και η ανεπάρκεια του κράτους οδήγησε, δυστυχώς, στους 102 νεκρούς».

Μάλιστα ακυρώνοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η φωτιά στο Μάτι «ήταν διαφορετική, δεν ήταν σαν άλλες χιλιάδες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί», το Μαξίμου υποστήριξε πως «φέτος με εκατοντάδες πυρκαγιές δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός. Κλιματική αλλαγή είχαμε και πέρυσι και φέτος». «Σταματήστε να υπενθυμίζετε στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητας σας. Οι Ερινύες θα σας κυνηγούν για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι για το Μάτι υπάρχει ανοιχτή υπόθεση στη δικαιοσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.