Ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα, στους δρόμους πολλών πόλεων κυκλοφορούν με ποδήλατο άτομα όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, ενώ οι περισσότερες οικογένειες διαθέτουν και ποδήλατα φορτίου, στα οποία μεταφέρουν είτε τα ψώνια τους, είτε τα μικρά μέλη της οικογένειας.

Ads

Στην πραγματικότητα το ποδήλατο δεν αποτελεί έναν τρόπο άσκησης, αλλά έχει ενσωματωθεί στον τρόπο ζωής τους και είναι ο πιο απλός τρόπος για να φτάσουν οπουδήποτε, ακόμα κι όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Φυσικά υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που φροντίζει να εξυπηρετεί τους ποδηλάτες και να τους κάνει τη ζωή ευκολότερη. Σε αντίθεση με άλλους τρόπους μεταφοράς, το ποδήλατο επιτρέπει στους αναβάτες να βλέπουν την πόλη, να μυρίζουν τα αρώματα των φαγητών και της φύσης, να ακούν τους ήχους και να «νιώθουν» την πόλη, ενώ παράλληλα είναι εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον. Από την Κοπεγχάγη μέχρι το Τοκίο και το Μπουένος Αίρες σας παρουσιάζουμε  τις πιο φιλικές στο ποδήλατο πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με το BBC.

Άμστερνταμ

image

Ads

Αν το Άμστερνταμ είναι γνωστό γα τρία πράγματα τότε αυτά μάλλον θα είναι ο ναρκοτουρισμός, οι τουλίπες και τα ποδήλατα. Ο περισσότερος κόσμος εκεί κινείται με τα ποδήλατα όχι μόνο για τις βόλτες αλλά και γα να πάει στη δουλειά.  Και οι συνθήκες για κάνει κανείς ποδήλατο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας θεωρούνται ιδανικές. Όσον αφορά στον πολεοδομικό της σχεδιασμό, η πόλη είναι ασυναγώνιστη, επενδύοντας συνεχώς στην ποδηλασία ως μέσο μεταφορά, ενώ για δεκαετίες κατείχε την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο φιλικές στο ποδήλατο πόλεις. Παρόλο που η κοντινή και γραφική Ουτρέχτη μπορεί να έχει καλύτερους ποδηλατόδρομους, δεν έχει το συνολικό πακέτο του Άμστερνταμ, που είναι επίπεδο και γεμάτο χώρους στάθμευσης για ποδήλατα.

Κοπεγχάγη

image

Όπως και η Ολλανδία, και η Σκανδιναβία είναι γνωστή για τις εξαιρετικές υποδομές που έχει στην ποδηλασία. Στους ποδηλατόδρομους υπάρχουν σε πολλά σημεία κάδοι, όπου οι ποδηλάτες μπορούν να πετούν τα σκουπίδια τους, ενώ στην άκρη της λωρίδας ποδηλάτου, όπου τα ποδήλατα πρέπει να σταματήσουν στο φανάρι, υπάρχει μια ανυψωμένη πλατφόρμα όπου οι αναβάτες μπορούν να ξεκουραστούν χωρίς να κατέβουν από τη σέλα. Επίσης στην Κοπεγχάγη όταν χιονίζει, ο δήμος καθαρίζει τους ποδηλατόδρομους πριν καθαρίσει τους αυτοκινητόδρομους και τα στενά της πόλης. Μάλιστα από το 2016, τα ποδήλατα ξεπερνούν τα αυτοκίνητα και πάνω από το 62% των κατοίκων χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους. Για να διατηρηθεί η ασφάλεια των ποδηλατών, υπάρχουν καθορισμένες λωρίδες και γέφυρες μόνο γι’ αυτούς.

Βερολίνο

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο οι παραπάνω πόλεις σχετικά με την ποδηλασία, αλλά είναι αναμφισβήτητα εξίσου καλή. Με περισσότερα από 700 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων (περίπου το ίδιο με το Άμστερνταμ), υπάρχουν πολλά να δείτε σε αυτή την εκπληκτική και ιστορική πόλη. Οι δρόμοι του Βερολίνου δίνουν προτεραιότητα στους ποδηλάτες, ενώ οι οδηγοί και οι πεζοί είναι εξίσου εξυπηρετικοί. Παράλληλα, οι δρόμοι εκεί είναι σχετικά επίπεδοι και υπάρχουν σχετικά λίγες ανηφόρες.

Μόντρεαλ

image

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά είναι μία από τις πιο ευρωπαϊκές πόλεις στη Βόρεια Αμερική, με γαλλικό σχεδιασμό και γλώσσα. Με περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και 5.000 μέρη για να νοικιάσετε ποδήλατο, είναι εύκολο να κάνετε βόλτες σε μια από τις πιο επίπεδες πόλεις. Στο Μόντρεαλ είναι βέβαιο ότι θα σας αρέσει ιδιαίτερα να κάνετε ποδήλατο στο κανάλι Lachine που προσφέρει υπέροχη θέα στον ορίζοντα.

Τοκίο

Όπως και η Αμερική, η Ασία δεν είναι γνωστή ως ιδιαίτερα φιλική ήπειρος για τους ποδηλάτες της πόλης. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μητρόπολη στον κόσμο αποτελεί εξαίρεση. Εκτός από έναν εντυπωσιακό αριθμό ποδηλατοδρόμων, το Τόκιο διαθέτει ακόμη ξεχωριστά πεζοδρόμια τόσο για τους ποδηλάτες όσο και για τους πεζούς. Είναι όλοι τέλεια σχεδιασμένοι, καθαροί και «φιλόξενοι» για τους ποδηλάτες αλλά και για τους επισκέπτες.

Μπουένος Άιρες

image

Χάρη σε κάποιες αρκετές πρόσφατες εργασίες, η πρωτεύουσα της Αργεντινής (και η πιο δημοφιλής για τους τουρίστες πόλη στη Νότια Αμερική) διαθέτει σχεδόν σχεδόν 300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Παρά το μεγάλο μέγεθος του, το Μπουένος Άιρες έχει πολλά πολύχρωμα μέρη για να ανακαλύψεις. Μάλιστα οι η πόλη προσφέρει δωρεάν ενοικιάσεις ποδηλάτων και οι δρόμοι είναι απολαυστικοί, καθώς έχουν φοίνικες σε όλο το κέντρο της πόλης.

Λουμπλιάνα

Η Λουμπλιάνα είναι η όμορφη αναγεννησιακή και επίπεδη πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες πόλεις για να κάνετε ποδήλατο. Όχι μόνο προσφέρει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, αλλά στο γοητευτικό κέντρο της πόλης δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα – είναι ανοικτό μόνο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και μερικά ταξί. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότεροι από 20 σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων και τα πρώτα 30 λεπτά είναι δωρεάν.

Σαν Φρανσίσκο

Αν και το Πόρτλαντ και το Σιάτλ είναι οι πιο δημοφιλείς πόλεις για τους ποδηλάτες, δεν μπορούν να συγκριθούν με το Σαν Φρανσίσκο όσον αφορά τη θέα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους περίφημους δύσκολους αλλά πανέμορφους λόφους. Την τελευταία δεκαετία, η πόλη έχει επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ποδηλατική υποδομή, δημιουργώντας από το 2010 περισσότερα από 300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Και με ήπιες θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σπάνια θα έχει κακό καιρό για να πάρετε το τελεφερίκ και να περιπλανηθείτε στους δρόμους και το όμορφο λιμάνι πάνω σε δύο τροχούς.

Παρίσι

Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν το Μπορντό και το Στρασβούργο για να κάνουν βόλτες με το ποδήλατο αλλά το Παρίσι είναι εξίσου φιλικό για τα ποδήλατα. Εκτός από τα μουσεία και τα άπειρα αξιοθέατα, η πόλη έχεις τις κατάλληλες υποδομές και για βόλτες με τα ποδήλατα. Και σίγουρα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δείτε την πόλη πάνω σε δύο τροχούς, παρά να πάρετε το μετρό.

Ρίο Ντε Τζανέιρο

image

Χάρη στο καταπληκτικό τοπίο του, το Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι εύκολα μια από τις ομορφότερες πόλεις του πλανήτη. Με περισσότερα από 440 χιλιόμετρα καλά διατηρημένα δρομάκια ποδηλασίας, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τις ομορφιές τις πόλεις. Για λίγο περισσότερο από ένα δολάριο την ημέρα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα από τα 4.000 ποδήλατα από το Bike Rio σε περισσότερους από 400 σταθμούς σε όλη την πόλη.