Το μέλλον του αθλητισμού χωρίς αποκλεισμούς ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Νίκου Παππά την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο στις Βρυξέλλες, και η αίθουσα «Μανώλης Γλέζος» ήταν κατάμεστη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αθλητές, εκπρόσωποι οργανισμών και διεθνών ομοσπονδιών, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού, με στόχο να αναδείξουν την ανάγκη ο αθλητισμός να υπερβαίνει τα οικονομικά, κοινωνικά ή πολιτισμικά εμπόδια, καθώς και το διαφορετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου, προκειμένου να είναι συμπεριληπτικός και να ενθαρρύνει την κοινωνική ενσωμάτωση και συμμετοχή.
Ο Νίκος Παππάς, ανοίγοντας την εκδήλωση, έθεσε το ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει η εκδήλωση, αναφερόμενος στην ουσία του αθλητισμού, ο οποίος, πέρα από όλα τα άλλα, είναι κυρίως «αυτό που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο». Για να συμβεί αυτό, ο αθλητισμός δεν πρέπει να έχει διακρίσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες. «Ο αθλητισμός που οραματίζομαι εγώ τους χωράει όλους, δεν μένει κανείς πίσω» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πάντα θαύμαζα τους αθλητές που δεν ήταν απλώς σπουδαίοι μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά έκαναν σπουδαία πράγματα και εκτός, δεν ήταν αποκομμένοι από την κοινωνία».
Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συμμετοχής στις αθλητικές δραστηριότητες, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που συναντούν πολλοί άνθρωποι λόγω ζητημάτων προσβασιμότητας, προκαταλήψεων, στερεοτύπων και διαχρονικών παθογενειών. Τόνισε πως αυτές οι ανισότητες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και πως απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις. Δεσμεύτηκε ότι, από την πλευρά του, θα αγωνιστεί για πολιτικές και ευρωπαϊκές στρατηγικές που θα εξαλείψουν αυτά τα εμπόδια, διασφαλίζοντας ότι ο αθλητισμός θα είναι πράγματι ανοιχτός σε όλους.
Θανάσης Αντετοκούνμπο: «Δεν θα ήμουν μπροστά σας αν δεν υπήρχε ο αθλητισμός»
Από πλευράς των Ελλήνων αθλητών, ο διεθνής μπασκετμπολίστας Θανάσης Αντετοκούνμπο σημείωσε: «Δεν ήρθα να μιλήσω για το μπάσκετ, αλλά για όσα έκανε το μπάσκετ για την οικογένειά μου». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις διαφορές της Ευρώπης με τις ΗΠΑ στο αθλητικό σκέλος, στις αξίες με τις οποίες πορεύτηκε, καθώς και στις σημαντικές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει ο ίδιος και τα αδέρφια του μέχρι να φτάσουν στο υψηλότερο παγκόσμιο επαγγελματικό επίπεδο. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπήρξαν τουλάχιστον άλλοι 15 Αντετοκούνμπο πριν από τους Αντετοκούνμπο που δεν είχαν την ίδια ευκαιρία.
«Δεν θα βρισκόμουν μπροστά σας εδώ σήμερα αν δεν υπήρχε ο αθλητισμός. Θα με βλέπατε στον δρόμο και θα προσπερνούσατε», κατέληξε συγκινημένος και καταχειροκροτούμενος.
Η αθλήτρια του βόλεϊ Αθηνά Παπαφωτίου, που πρόσφατα ανέδειξε δημόσια το ζήτημα των περιορισμών για τις αθλήτριες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες, επεσήμανε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, όπως η ελλιπής προπονητική υποστήριξη, οι παρενοχλήσεις και η σεξουαλική κακοποίηση, μεταξύ άλλων. Τόνισε ότι η μητρότητα μετατρέπεται από όνειρο κάθε γυναίκας σε ανάχωμα για την αθλητική της καριέρα, υπενθυμίζοντας ότι οι αθλήτριες υπογράφουν ρήτρες για διακοπή του συμβολαίου σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
«Δεν άκουσα ποτέ κάποιον δημοσιογράφο να ρωτά έναν άνδρα αθλητή αν θα τερματίσει την καριέρα του επειδή θα γίνει πατέρας», κατέληξε.
Ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η συμπερίληψη για τους αθλητές με αναπηρία δεν είναι καθόλου δεδομένη, τόσο για να αθληθεί κάποιος όσο και, πολύ περισσότερο, για να κάνει πρωταθλητισμό σε επίπεδο παγκόσμιων διακρίσεων. Σημείωσε παράλληλα ότι ο αθλητισμός δεν διαιρείται σε αθλητισμό για ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα, αλλά τους αφορά όλους, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση που απαιτείται, ώστε ο αθλητισμός για τα ανάπηρα άτομα να αποτελεί εφαλτήριο ή συνέχεια της ζωής τους.
Ο Νίκος Οντουμπιτάν, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αθλητές με τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως και ο ίδιος σε νεότερη ηλικία, οι οποίοι διέθεταν το αθλητικό ταλέντο αλλά δεν μπορούσαν να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να μην κάνουν ποτέ την καριέρα που άξιζαν λόγω των περιορισμών που τους έθετε αυτό το γεγονός. Όπως σημείωσε αυτά τα προβλήματα, παρά το νόμο για την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, η ελληνική πολιτεία δεν τα έχει εξαλείψει ακόμη και ο ίδιος φροντίζει να ευαισθητοποιεί για τα ζητήματα αυτά.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ως μέλος της κοινής πρωτοβουλίας η Ευρωβουλευτής Carolina Morace, επίσης πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο με μεγάλες διακρίσεις στο παρελθόν, η οποία σημείωσε ότι η πολιτική ομάδα της LEFT διαθέτει δύο αναγνωρισμένους αθλητές-ευρωβουλευτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πολιτική με διαφορετική προσέγγιση, αξιοποιώντας τις αξίες που αποκόμισαν από την αθλητική τους διαδρομή.
Επίσης, τοποθετήθηκαν ο Ευρωβουλευτής Mario Furore, η πρόεδρος της Fédération Sportive LGBTQ+ Hélène Germain, οι Παραολυμπιακές κολυμβήτριες Vitoria Bianco και Simone Barlaam, καθώς και η παγκόσμια πρωταθλήτρια της τοξοβολίας Lucilla Boari.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, οι Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Έλενα Κουντουρά, Νικόλας Φαραντούρης, Νίκος Παπανδρέου, Μαρία Ζαχαρία, Νίκος Αναδιώτης, Giuseppe Antoci, ενώ παρέμβαση έκανε επίσης ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης.
Δείτε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω λινκ:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >