Με ψήφους 154 υπέρ, 102 κατά και 14 παρών υπερψηφίστηκε η διάταξη για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά από μια θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή και ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) απορρίφθηκαν.

Ads

Την διάταξη υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και καταψήφισε η αντιπολίτευση πλην του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη που ψήφισαν παρών.

Απόντες ήταν 30 βουλευτές. Ανάμεσα τους ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως επίσης και η βουλευτής του κόμματος Λιάνα Κανέλλη. 

Θερμή ήταν η συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο βήμα και διαμήνυσε προς την αντιπολίτευση: «Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή είτε το θέλετε, είτε όχι. Είναι λαϊκή επιταγή». Εξαπέλυσε μάλιστα οξεία επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι κάνουν πλάτες και πουλούν εκδουλεύσεις στους καναλάρχες. 

Ads

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί 

«Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Είστε το πιο παλιό από το παλιό» απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως δημιουργεί το δικό του σύστημα διαπλοκής.

«Πυροτέχνημα» και «στάχτη στα μάτια του κόσμου» χαρακτήρισε την τροπολογία η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω «το νομικό εξάμβλωμα» και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό το τοπίο και να συγκροτηθεί σωστά το ΕΣΡ.

Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και τόνισε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τα ιδιωτικά κανάλια, όπως οι προηγούμενοι έκλεισαν την ΕΡΤ και την κατηγόρησε ότι στήνει το δικό της σύστημα διαπλοκής. 

Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ζήτησε αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες. 

Όλες οι εξελίξεις: