Το – προαναγγελθέν – casus belli μεταξύ κυβέρνησης και καναλαρχών σηματοδοτεί η τροπολογία για την διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που ήδη κατατέθηκε και συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Ο αριθμός των – μόνον – 4 αδειών εθνικής εμβέλειας που προβλέπει η κυβερνητική απόφαση αποτελεί και το διακύβευμα του μεγάλου μιντιακού και πολιτικού πολέμου – ενός πολέμου, που βρίσκει σε θέσεις μάχης, έως και εμπροσθοφυλακής στο πλευρό των καναλαρχών, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Μόνον 4 άδειες εθνικής εμβέλειας

Με την τροπολογία η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού και επιλογής των τηλεοπτικών σταθμών περνά στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ακύρωσαν κάθε δυνατότητα συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το οποίο, με βάση τον νόμο 4339/2015, θα αναλάμβανε και την ευθύνη της αδειοδότησης.

Ads

Το στοιχείο – κλειδί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον κι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές της τροπολογίας, είναι ότι το σύνολο των αδειών εθνικής εμβέλειας θα είναι συνολικά και αποκλειστικά 4, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον άδειες σε κανάλια θεματικού, αθλητικού ή ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως ανέμεναν παράγοντες της μινιτακής αγοράς.

Η διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής και η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών, σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εν λόγω τιμή βασίζεται στη γνωστή μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ενώ οι τελικές λεπτομέρειες και η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένονται σε λίγες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΠρώην πρόεδρος του ΕΣΡ: Για αυτό δεν δόθηκαν ποτέ οι τηλεοπτικές άδειες

Το γεγονός ότι θα δοθούν μόνον 4 άδειες θερμαίνει κατακόρυφα το ήδη πολεμικό κλίμα, με τους καναλάρχες να κατηγορούν την κυβέρνηση για «συνταγματική εκτροπή» και «εκβιασμό», επικαλούμενοι το άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος και υποστηρίζοντας ότι η αρμοδιότητα της αδειοδότησης ανήκει μόνον στο Εθνικό Συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης, ως ανεξάρτητη αρχή.

Παιχνίδια υποκρισίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Το ίδιο επιχείρημα και τις ίδιες καταγγελίες εξακοντίζουν, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ένα κρεσέντο ωστόσο υποκρισίας με δεδομένο ότι ήταν τα ίδια – η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι – που τορπίλησαν τρεις φορές την προσπάθεια συγκρότησης από τη Βουλή του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Και τα τρία κόμματα αρνήθηκαν τρεις φορές στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συμμετάσχουν στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ, μην δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συγκρότησης του Συμβουλίου για την οποία απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία 4/5.

«΄Οσες φορές κι αν γίνει ψηφοφορία, δεν θα πιάσουν τα 4/5» ήταν οι χαρακτηριστικές δημόσιες δηλώσεις τόσο του ‘Αδωνι Γεωργιάδη όσο και του Γιάννη Τραγάκη από την πλευρά της ΝΔ, η οποία ωστόσο εγκαλεί τώρα την κυβέρνηση για εκτροπή επειδή παρακάμπτει το… ανύπαρκτο – με ευθύνη της αντιπολίτευσης – ΕΣΡ.

Ο τορπιλισμός του ΕΣΡ από τα τρία κόμματα έγινε με το επιχείρημα ότι ο νόμος δεν εκχωρούσε στο ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και τον καθορισμό του αριθμού των αδειών, δίνοντας αντιθέτως «υπερεξουσίες» στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, καταγγέλλουν τη Νέα Δημοκρατία ότι απλώς έχει αναλάβει ανοιχτά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καναλιών και της διαπλοκής, επιδιώκοντας τη συντήρηση και διάσωσή του, εκτός κάθε νομικού πλαισίου, μιντιακού καθεστώτος των τελευταίων 25 χρόνων.

Η ένταση του πολέμου αναμένεται ακόμη πιο θερμή στη συνέχεια, καθώς το γεγονός ότι θα δοθούν μόνον 4 άδειες εθνικής εμβέλειας προϋποθέτει, εάν όχι κλείσιμο, τουλάχιστον συγχωνεύσεις ήδη υπαρχόντων καναλιών.

Οι συγχωνεύσεις και οι εργαζόμενοι

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «συγχωνεύσεις θα ήταν μια λογική κίνηση»  – πρόκειται, ωστόσο, για μια προοπτική ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένα και τις εσωτερικές συγκρούσεις στην τηλεοπτική αγορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Star και του Mega όπου, παρά τον κοινό μετοχικό κρίκο Βαρδινογιάννη, οι συζητήσεις πιθανής συγχώνευσης ουδέποτε προχώρησαν.

Η απουσία πρόβλεψης για επιπλέον εθνικές άδειες σε κανάλια μη ενημερωτικού περιεχομένου διαμορφώνει επίσης νέα δεδομένα, καθώς αποκλείει τα σενάρια για αδειοδοτήσεις από την «πίσω πόρτα». Εδώ, ενδεικτική είναι η περίπτωση του ANT1 που οι πληροφορίες τον έφεραν να εξετάζει τις δυνατότητες για άδεια εθνικής εμβέλειας ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Συνολικά – και άνευ απροόπτου ή αλλαγών στη Βουλή – το νέο τοπίο που διαμορφώνεται δεν χωρά σε καμία περίπτωση και τα έξι ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν σήμερα πανελλαδικά (Mega, ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, E TV). Οι ιδιοκτήτες, δε, παίζουν ήδη το χαρτί του εκβιασμού απειλώντας με απώλειες θέσεων εργασίας σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, με χαρακτηριστικο το μπαράζ ερωτήσεων που δέχθηκε ακριβώς επ’ αυτού του θέματος χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, επιλέγοντας να δώσει την πρώτη του συνέντευξη για τη διαδικασία αδειοδότησης στο Mega.

Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας ήταν πως οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ως όπλο τους εργαζόμενους, η ένταση όμως αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες και οι τόνοι σήμερα στη Βουλή διαγράφονται πολεμικοί…