Η χαοτική κατάσταση με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ναζιστικών ομάδων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν ήδη επισκεφθεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με στόχο τη διάδοση εθνικιστικού μίσους. Διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με εικόνες που παρουσιάζουν ακροδεξιούς υποστηρικτές στα ελληνικά νησιά και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Ads

«Η προσφυγική κρίση επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ελλάδα και σταδιακά μετατρέπεται σε κρίση της δημοκρατίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο EURACTIV.com, σχολιάζοντας την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Οι ένοπλες πολιτοφυλακές που συνοδεύονται από ακροδεξιές ναζιστικές ομάδες έχουν ξεκινήσει την παράνομη και επικίνδυνη δράση τους εν μέσω της κλιμακούμενης μεταναστευτικής κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Μαζικές επιθέσεις κατά των προσφύγων στη Λέσβο έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες», εξήγησε ο ευρωβουλευτής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ακροδεξιές ομάδες έχουν επιτεθεί και σε δημοσιογράφους και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίθηκε στις ενέργειές αυτές. Και συνεχίζει: «Οι αποθήκες εφοδιασμού που χρησιμοποιούσαν αλληλέγγυοι πολίτες στη Χίο πυρπολήθηκαν, ενώ υπήρξαν και επιθέσεις εναντίον του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο της κλινικής».

Διαβάστε επίσης: 

Ένα από τα τελευταία περιστατικά με νεοναζί καταγράφηκε στη Λέσβο, όπου σύμφωνα με την τοπική stonisi.gr, πέντε άτομα από το γερμανικό νεοναζιστικό κίνημα βρίσκονται ήδη στο νησί και προσποιούνται ότι είναι δημοσιογράφοι. Πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώθηκε και επεισόδιο με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι. «Θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα» φέρονται να φώναζαν οι νεοναζί- προφανώς αναφερόμενοι στη 13η Δεκέμβρη του 1943 και στη μαζικότερη σφαγή αμάχων από τις δυνάμεις κατοχής των Ναζί στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Ads

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Katharina König-Preuss της Die Linke υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού στο κρατίδιο της Θουριγγίας, αλίευσε πληροφορίες από το ίντερνετ για καλέσματα νεοναζί από την Γερμανία με σκοπό να προσεγγίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επιπλέον, ο αρχισυντάκτης του Greek Hoaxes δημοσίευσε στο Facebook μια φωτογραφία νεοναζί από την Αυστρία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα ακροδεξιών στη Μυτιλήνη δεν επέτρεψε σε πλοίο που ανήκει στη ΜΚΟ Sea Watch να παρέχει εφόδια στο λιμάνι, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας εξέδωσε δήλωση την Πέμπτη, καταδικάζοντας έντονα τα πρόσφατα περιστατικά που απευθύνονται σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και όσους εργάζονται στις ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.