Να αποχωρήσουν από το νησί της Λέσβου αναγκάστηκαν ξένοι γιατροί που είχαν πάει εθελοντικά στη Μόρια μετά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που υπέστησαν από ομάδες ακροδεξιών που τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ads

Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς βίαιων περιστατικών που στο στόχαστρο είχαν εργαζόμενους σε διεθνείς οργανώσεις, εν μέσω αυξανόμενου εχθρικού κλίματος που έχει οδηγήσει αρκετές ΜΚΟ σε αποχώρηση από το νησί.

«Φύγαμε από το φόβο για τη ζωή μας», δήλωσε στον Guardian η Βικτόρια Μπράντλεϊ που ήταν μεταξύ των ιατρών. «Ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μπράντλεϊ περιέγραψε πώς ένα κομβόι οκτώ αυτοκινήτων, με το οποίο ταξίδευε η ίδια και οι συνάδελφοί της, βρέθηκε περικυκλωμένο από ένα αγριεμένο όχλο καθώς έφευγαν από την προσφυγική δομή της Μόριας.

Ads

«Όταν τελειώσαμε τη δουλειά μας δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τον κεντρικό δρόμο εξαιτίας των μπλόκων και έτσι περπατήσαμε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, απ’ όπου μας πήραν κάποια αυτοκίνητα. Όχι πολύ μετά, μας σταμάτησαν περίπου 50 άνδρες με ρόπαλα και μεγάλα μπαστούνια με καρφιά. Έσπασαν το παρμπρίζ και έπειτα ένας άνδρας έσπρωξε το πόδι του μέσα από το παράθυρο μου (στο πίσω κάθισμα) και προσπάθησε να με κλωτσήσει στο κεφάλι», ανέφερε η κ. Μπράντλεϊ.

Και προσθέτει: «Δεν ξέρω πώς αλλά κάπως καταφέραμε να οδηγήσουμε πίσω προς το camp και να αναζητήσουμε καταφύγιο εκεί. Οι πρόσφυγες ήταν τόσο ευγενικοί, μας έφεραν φαλάφελ και κουβέρτες. Περάσαμε τη νύχτα σε ένα κοντέινερ. Έκανε πολύ κρύο. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω στις σκηνές».

Η Μπράντλεϊ κανονικά θα έμενε μια εβδομάδα στο νησί αλλά μετά το συμβάν της Κυριακής, οι γιατροί αποφάσισαν να αποχωρήσουν μαζικά την επόμενη ημέρα.

Οι ΜΚΟ κατηγορούνται όλο και περισσότερο για τη διευκόλυνση της άφιξης των μεταναστών στη Λέσβο. Τα οχήματα των εθελοντών έχουν καταστραφεί, καθώς έχουν εξαπλωθεί οι υποψίες ότι οι οργανώσεις βοήθειας έχουν ενθαρρύνει ενεργά τα μεταναστευτικά ρεύματα.