Στοιχεία για τον θάνατο ενός 22χρονου Σύρου, του Μοχάμαντ αλ Αραμπ στον Έβρο το πρωί της Καθαράς Δευτέρας φέρνει στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture

Ads

Διαβάστε επίσης

Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα βίντεο που περιέχει σκηνές από τη μετακίνηση του 22χρονου, τους πυροβολισμούς, τις αντιδράσεις των συντρόφων του μετά το χτύπημα, τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, καθώς και μαρτυρίες της οικογένειάς του και αυτοπτών μαρτύρων. 

Η Forensic Architecture συνδυάζει οπτικό υλικό από διαφορετικά κινητά που κατέγραψαν τις στιγμές αμέσως μετά τον πυροβολισμό, όταν έπεσε στο έδαφος με εμφανές τραύμα ο 22χρονος και ο κόσμος γύρω του προσπαθεί να του προσφέρει πρώτες βοήθειες.

Το βίντεο παραθέτει επίσης χάρτες και φωτογραφίες από την πορεία του 22χρονου την Κυριακή, όταν είχε διασχίσει τον Εβρο από την Τουρκία και είχε φτάσει στο σημείο, όπου διανυκτέρευσε, κοντά στις Φέρρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων προσφύγων της ομάδας του, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, όταν άκουσαν πυροβολισμούς. Γύρισαν και είδαν τον 22χρονο σωριασμένο στο έδαφος και ματωμένο, λίγα μέτρα αφού είχε περάσει τα σύνορα, ευρισκόμενος σε ελληνικό έδαφος.

Ads

Καταγράφει επίσης την επιχείρηση μεταφοράς του 22χρονου από άλλους πρόσφυγες πίσω στο ποτάμι, από κει με βάρκα στην απέναντι όχθη και εν συνεχεία οδικώς στο νοσοκομείο των Υψάλων, στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε απορρίψει ως  fake news το βίντεο, ήδη από την Καθαρή Δευτέρα: «Το βίντεο που δείχνει θύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ψευδής είδηση. Καλούμε τους πάντες να δείξουν προσοχή όταν αναμεταδίδουν νέα που προωθούν την τουρκική προπαγάνδα» ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter.

Χθες επανήλθε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας: «Τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές αρχές».