Δεν είναι μόνο τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που πλέον κατατάσσουν τον Μητσοτάκη στους εθνικιστές ηγέτες της Ευρώπης αλλά και οι ίδιοι οι… εθνικιστές ηγέτες. Η πολιτική της ΝΔ με το προσφυγικό χαροποιεί τον Όρμπαν και τις χώρες του Βίζενγκραντ που είναι μακριά από το πρόβλημα και δίνουν συγχαρητήρια στα «κορόιδα» των εξωτερικών συνόρων, αλλά ο εκρηκτικός συνδυασμός καταστροφικής διαχείρισης και ξενοφοβικής δημαγωγίας έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φαρ – ουέστ.

Ads

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεγάλο κυνισμό, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σύνορα και τα αντανακλαστικά του συντηρητικού κοινού. Μάλιστα, οι πληροφορίες του tvxs.gr θέλουν τις δημοσκοπικές εταιρίες να σπεύδουν το κρίσιμο τριήμερο να κάνουν μετρήσεις ενώ η κυβέρνηση ελπίζει βάσιμα ότι δεν θα αποτυπωθεί η μεγάλη φθορά που έχει καταγράψει με αποκορύφωμα το φιάσκο στα νησιά.

Η ΝΔ όχι απλώς νομιμοποίησε τη ρατσιστική ρητορική αλλά άφησε ανεξέλεγκτες παραστρατιωτικές και ακροδεξιές ομάδες που έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους σε Έβρο και νησιά. Στα ανατολικά σύνορα συρρέουν ακροδεξιοί από όλη τη χώρα αλλά ακόμη και από την Ευρώπη, κυνηγώντας και χτυπώντας όχι μόνο μετανάστες  αλλά επίσης δημοσιογράφους και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τη Δευτέρα το θάνατο ενός Σύρου πρόσφυγα από ελληνικά πυρά αλλά πλέον ο θάνατος φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και η χώρα είναι σοβαρά εκτεθειμένη. Δεν υπάρχει προηγούμενο «πολιτοφυλακής» και ένοπλων συμμοριών σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο στον τρίτο κόσμο. Aυτό υπενθυμίζει και η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ που «βγάζει» από το χάρτη τα νησιά και τον Έβρο, και προϊδεάζει για δραματικές εξελίξεις στον τουρισμό με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκβιάσει την Ε.Ε. και ο Μητσοτάκης τους εργαλειοποιεί για να εκβιάσει την κοινή γνώμη. Όμως  τα δύσκολα ξεκινούν τώρα, όχι μόνο στα νησιά που παραμένουν σε αναταραχή, αλλά και στα χερσαία σύνορα. Η  αποτελεσματική φύλαξη μιας μικρής λωρίδας στο τελωνείο των Καστανέων είναι η εύκολη υπόθεση. Η δύσκολη είναι η ευάλωτη, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων συνοριακή περιοχή, ειδικά όσο ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών υποχωρεί. Αν μάλιστα, η κυβέρνηση ποντάρει στους «οπλαρχηγούς» για να συγκρατήσει τις ροές, οι καταστάσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι απίστευτες.

Ads

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κάθε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, παρά τη συνετή της στάση, προσπαθώντας να καρπωθεί  τα μικροκομματικά οφέλη, εντελώς κοντόφθαλμα. Ίσως να το επιχειρήσει όταν θα «βρει τα σκούρα» και οδηγήσει τη χώρα σε τεράστια κρίση, για να επιμερίσει τις ευθύνες του. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για τον ίδιο και για τη χώρα.