Δύσκολες περιγράφουν τις συνθήκες για τη μετάδοση των γεγονότων οι δημοσιογράφοι στον Έβρο και στις δυο πλευρές των συνόρων. Οι ανταποκριτές που βρίσκονται από την ελληνική πλευρά αναφέρονται σε μαζικούς περιορισμούς και έλεγχο της ροής πληροφοριών από την Αθήνα.
«Από το πρωί της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο συνοριακό πέρασμα στις Καστανιές. Οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν μία φορά τη μέρα την ευκαιρία να εισέλθουν στη ζώνη που φυλάσσεται στενά από τον στρατό και την αστυνομία. Η πρόσβαση έχει πλέον αποκλειστεί από τον ελληνικό στρατό χωρίς αιτιολόγηση», αναφέρει ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle Κώστας Συμεωνίδης.
«Η προσπάθεια δημοσιογράφων να πλησιάσουν στο ποτάμι του Έβρου συνήθως αποτυγχάνει λόγω της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας και του στρατού. Δημοσιογράφοι που εντοπίζονται, πρέπει αμέσως να ταυτοποιηθούν και τους ζητείται να εγκαταλείψουν την περιοχή». Η δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για στρατιωτική ζώνη, αναφέρει ο Κώστας Συμεωνίδης.
Η Αθήνα ελέγχει τη ροή των πληροφοριών
Επί του παρόντος, οι μόνες πηγές πληροφοριών είναι τα επίσημα δελτία τύπου της ελληνικής κυβέρνησης και κυρίως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο δημοσιογράφος της DW αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές κάνουν κυρίως λόγο για «επιτυχείς απωθήσεις» και συλλήψεις μεταναστών, οι οποίοι «έχουν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια». Εντούτοις δεδομένου ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτές τις δηλώσεις. Επίσης υπάρχουν αναφορές για άτυπες αλλά σαφείς συστάσεις αξιωματούχων προς δημοσιογράφους.
Συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία
«Δεν έχει απομείνει πολύ από την αρχικά καλή μεταχείριση των δημοσιογράφων, οι οποίοι έχουν έρθει από εγχώρια ΜΜΕ ή το εξωτερικό. Το πρώτο βράδυ η αστυνομία είχε μοιράσει μέχρι και μπισκότα στους δημοσιογράφους. Στο μεταξύ κρατά προσωπικά τους αντικείμενα ή ακόμη φυλακίζει δημοσιογράφους» αναφέρει ο δημοσιογράφος της Τούντσα Ογκρετέν, ο οποίος κάνει ρεπορτάζ από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της DW, η τουρκική αστυνομία έκλεισε τους δρόμους για τους δημοσιογράφους στη συνοριακή διάβαση του Παζάρκουλε το πρωί της Πέμπτης. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ από μια διασταύρωση μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά.
Τις τελευταίες ημέρες πάνω από δέκα ξένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν. Ο ρεπόρτερ Ιντρίς Σαγιλτζάν από το τουρκικό πρακτορείο Mezopotamya οδηγήθηκε στη φυλακή και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος, αναφέρει ο Ογκρετέν. Και η δημοσιογράφος Πέτρα Προχάζκοβα από την Τσεχία που μετέδιδε για την τσεχική εφημερίδα Denikn συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία. Όπως ανέφερε στη DW, κατέσχεσαν την κάμερά της, το μαγνητόφωνό της, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή της. Βρέθηκε υπό κράτηση για πάνω από έξι ώρες σε τουρκικό αστυνομικό τμήμα κι έπειτα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς αιτιολόγηση.
Στο μεταξύ ο υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϋλού ταξίδεψε την Πέμπτη στα σύνορα ώστε να συνομιλήσει με δημοσιογράφους. Στην ερώτηση ενός Τούρκου δημοσιογράφου απάντησε χαρακτηριστικά: «Με το μέρος ποιας χώρας είσαι; Φαίνεται σαν να μην είσαι στην τουρκική πλευρά».
Πηγή: Deutsche Welle
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >