Mετά την χθεσινή, εξάωρη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα, ο Ερντογάν πρέπει να «πουλήσει» στο εσωτερικό του ακροατήριο μια συμφωνία αναδίπλωσης, εάν όχι ήττας, στην Συρία. Δεν είναι εύκολη αποστολή και την κάνει ακόμη δυσκολότερη το γεγονός ότι την συνοδεύουν τα φέρετρα με τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες από τις μάχες στο Ιντλίμπ.
Mια διέξοδος, όπως εκτιμούν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, θα μπορούσε να είναι η κλιμάκωση στο «δυτικό μέτωπο» – μια παράσταση αντιπερισπασμού προς εθνική κατανάλωση στην Τουρκία. Κι αυτό είναι το σενάριο που φοβούνται περισσότερο στο Μαξίμου, στο Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω της σωρευμένης θερμότητας στην μεθόριο του Έβρου αλλά και των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τα τουρκικά παράλια.
Αυτή τη στιγμή, και σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που διοχετεύονται από το κυβερνητικό επιτελείο, στην τουρκική πλευρά των συνόρων και στην ευρύτερη περιοχή των Καστανιών υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 5.000 εκτιμάται ότι κινούνται στην βορειότερη πλευρά της μεθορίου. Πίσω από αυτή την προσφυγική «γραμμή» η τουρκική αστυνομία και ο στρατός φέρονται να έχουν προχωρήσει ήδη στην κατασκευή οδοφραγμάτων κι εκεί ακριβώς αναμένεται να αναπτυχθούν οι 1.000 άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που προανήγγειλε ότι θα σταλούν ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Εάν αυτή η προαναγγελία υλοποιηθεί, η εικόνα μιλά από μόνη της: Τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες πρόσφυγες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις ελληνικές και τις τουρκικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Η αποστολή των 1.000 Τούρκων αστυνομικών θα είναι, σύμφωνα με τον Σοϊλού, να «αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις» – γεγονός που σημαίνει πολύ απλά ότι οι πρόσφυγες θα γίνουν «σάντουιτς» ανάμεσα στις ελληνικές δυνάμεις που θα τους απωθούν προς την Τουρκία και τις τουρκικές που θα τους ξαναστέλνουν προς την Ελλάδα.
«Είναι το σκηνικό για την τέλεια προβοκάτσια», σχολίαζε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κορυφαίος υπουργός, αποτυπώνοντας και την μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης – την αγωνία είτε του «ατυχήματος», είτε του υπερβάλλοντος ζήλου που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θύματα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Το εν λόγω σκηνικό έρχεται να κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό η ανεξέλεγκτη δράση των αυτόκλητων πολιτοφυλάκων και ενόπλων στην μεθόριο του Έβρου, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει το τελευταίο 24ωρο στο Πεντάγωνο και για πιθανές κινήσεις της Τουρκίας στην νησιωτική χώρα. Οι κινήσεις αυτές, με βάση τα σενάρια που έχουν εξεταστεί στο υπουργείο Άμυνας, μπορεί να εκφραστούν είτε με μια τουρκική απόπειρα μαζικής προώθησης προσφύγων σε κάποια από τα μικρότερα νησιά του νότιου και όχι του ανατολικού Αιγαίου – ιδιαίτερη προσοχή εδώ δίνεται στο σύμπλεγμα της Μεγίστης – είτε με κάποια προσπάθεια της τουρκικής ακτοφυλακής να εμπλακεί σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ή ακόμη και με αποβίβαση σε κάποιο ακατοίκητο νησί.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενισχυθεί από χθες ο βαθμός και τα μέτρα επιφυλακής στο νότιο Αιγαίο, και σ’ αυτά τα μέτρα εντάσσεται και η απόφαση για την διεξαγωγή της άσκησης «Πυρπολητής» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα μεταξύ Λέρου και Πάτμου.
Με δεδομένη, ωστόσο, την εμφανή πρόθεση Ερντογάν να στήσει σκηνικό σύγκρουσης με ομήρους και «ασπίδα» τους πρόσφυγες, οι όποιες επιχειρησιακές απαντήσεις δεν αίρουν τον εγκλωβισμό της ελληνικής πλευράς. Η εφαρμογή του δόγματος της πάση θυσία απώθησης των προσφύγων και μεταναστών κάνει προφανές σε ποια πλευρά θα χρεωθεί οποιοδήποτε ατύχημα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία πρόθεση να αναζητήσει διέξοδο κλιμακώνοντας την πίεση προς τους ευρωπαίους για ριζικές πρωτοβουλίες από την ΕΕ και για διαμοιρασμό του βάρους του προσφυγικού σε όλα τα κράτη – μέλη. Αντιθέτως, έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «αντιληφθεί και κατανοήσει πως δεν υπάρχει αυτή την στιγμή έδαφος για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση με το Βερολίνο, και όχι μόνο», όπως και ότι έχει συμφωνήσει να μην ζητήσει διεξαγωγή συνόδου κορυφής «καθώς δεν υπάρχει καμία λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >