1. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τώρα η ευθύνη της απόφασης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων βαραίνει την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, που πιστεύει ότι θα βαδίσει τον δρόμο του ρεαλισμού, ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τρεις συντελεστές ΦΠΑ και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για εφέτος και το 2016 προβλέπει η πρόταση των 47 σελίδων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές. Ο κύβος για την πολιτική λύση ερρίφθη, οι «Big Five» πήραν τη σκυτάλη από το Brussels Group και η διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Γιούνκερ τίθεται πλέον, και επισήμως, σε επίπεδο κορυφής. Η έξοδος, όμως, από το ελληνικό δράμα εξακολουθεί να προσκρούει στο χάσμα μεταξύ των πιστωτών και, κυρίως, στο χάσμα μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, όπως ήρθε να επιβεβαιώσει η πενταμερής του Βερολίνου.

Ads

2. Το προσχέδιο συμφωνίας που θα προτείνουν οι πιστωτές έχει κλειδώσει και θα παρουσιαστεί άυριο. Ωστόσο, μέσα σε ένα όργιο διαρροών, εμπρηστικών δηλώσεων και φημών παίζεται τις τελευταίες ώρες ο έσχατος, όπως όλα δείχνουν, γύρος της μάχης Αθήνας – πιστωτών. Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ εταίρων-δανειστών και Ελλάδας, δεν είναι θεωρητικά εφικτή αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την ίδια στιγμή που εκτίμησε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «είναι ανεπαρκής». «Όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει…», ήταν η απάντηση του Νίκου Παππά στη νέα τορπίλη Ντάισελμπλουμ. Για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ «μπροστά μας υπάρχει εντατική δουλειά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, συμπληρώνοντας ότι μένουν πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν. Γερμανός κυβερνητικό αξιωματούχος δήλωσε πως είναι απαραίτητο ένα νέο μνημόνιο για να βγουν τα νούμερα.

3. «Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία», που σκοντάφτουν στο ΔΝΤ,  είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Le Monde, με τους δύο ηγέτες να φέρονται ως οι αρχιτέκτονες ενός νέου μοντέλου για την δομή της ευρωζώνης. Στην αντιπαράθεση με την Αθήνα για το χρέος «παίζεται» και το μέλλον της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φέρεται να κάνει τα «στραβά μάτια». Την ίδια στιγμή συμφωνία Ελλάδας – δανειστών και γρήγορα θέλουν οι ΗΠΑ.  Συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη το EuroWorking Group, ενώ στο μεταξύ η Ευρώπη συνεχίζει να πλουτίζει από την ελληνική κρίση…

4. Νέο μήνυμα απόρριψης κάθε συμφωνίας που δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει η Αριστερή Πλατφόρμα, καλώντας την κυβέρνηση να απορρίψει τα τελεσίγραφα των πιστωτών. «Δεν έχουν τεθεί τελεσίγραφα προς την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς» και «δεν θα υπογραφεί τρίτο μνημόνιο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ads

5. To «χαρτί» των εκλογών βγάζουν ξανά στο τραπέζι κυβερνητικά στελέχη στην κορύφωση του μπρα ντε φερ με τους πιστωτές – ένα «χαρτί», πάντως, που μέχρι στιγμής δείχνει περισσότερο διαπραγματευτικό παρά ουσιαστικό. «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει άλλο σκαρί», γράφει το γερμανικό Spiegel. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, σημειώνει πως η Αθήνα παρά την ασθενέστερη οικονομική της θέση «σε διαπραγματευτικό επίπεδο βρίσκονται αναλογικά σε πιο ισχυρή θέση, επειδή έχουν κάνει σαφές ότι εν ανάγκη θα εγκαταλείψουν το ευρώ».

6. Με τις καταθέσεις των εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια. Το πρόβλημα του χρέους ήταν γνωστό και η συνταγή της τρόικας ήταν λάθος το σημερινό συμπέρασμα.

7. Στο πεδίο της αντιπολίτευσης, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ζητάει το ΠΑΣΟΚ, ενώ Επιχειρεί να «μαζέψει» τα περί capital controls η Ντόρα Μπακογιάννη.

8. Περιστατικό ομηρείας σημειώθηκε τα ξημερώματα στο πλοίο Κρήτη 2, που ερχόταν στον Πειραιά από το Ηράκλειο. Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από τα όσα διαδραματίστηκαν.

9. Ο Σεπ Μπλάτερ, που πριν από λίγες ημέρες επανεξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτησή του και συγκάλεσε έκτακτη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

 

 

Η παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ έρχεται στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στη FIFA

10. Ένα νεαρό αγόρι στην Ινδία έπεσε θύμα βιασμού από την ίδια του τη μητέρα, σε μια προσπάθεια να «θεραπευτεί» από τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις ενώ αντίστοιχα λεσβίες βιάζονται από τα ξαδέρφια τους.

Κι ακόμα: Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL διοργανώνει «Ημερίδες Μελέτης» στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Intercontinental, από την Τρίτη 2 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 4 Ιουνίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το χρέος των χωρών της Περιφέρειας, τα αίτια, οι συνέπειες και οι λύσεις, η πολιτική συνοχής ως απάντηση στην οικονομική κρίση, η καταπολέμηση της λιτότητας και των κοινωνικών ανισοτήτων και η αποτύπωση εναλλακτικών λύσεων για την Ευρώπη.

* Σκίτσο του Soloup