Την πεποίθησή του ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιπροσωπεία του Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Ads

«Βρισκόμαστε στο τέλος μια πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, πιστεύω όμως ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, αυτός είναι ο στόχος μας.
Δεν πιστεύουμε σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Gabriele Zimmer.

«Έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεση υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Πιστεύω λοιπόν πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και αυτή είναι η βασική, η αδιαπραγμάτευτη άποψή μας», σημείωσε επίσης.

«Η μάχη που δίνουνε ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι εξίσου σημαντική και για άλλα κράτη και για άλλους λαούς εντός της Ευρώπης. Στα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών στη Γερμανία και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη γίνεται λόγος για αντίστροφη μέτρηση, ότι φτάσαμε στο τέλος, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί μια λύση. Ίσως να ισχύει, ίσως να βρισκόμαστε πράγματι σε αντίστροφη μέτρηση, όχι όμως μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, είμαι σίγουρη ότι αυτό θα είναι καταστροφή για ολόκληρη την ΕΕ», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της GUE/NGL Gabriele Zimmer.

Ads

«Για μένα και την Ευρωομάδα της Αριστεράς είναι ξεκάθαρο ότι κάτω από τις συνταγές της λιτότητας οι ευρωπαϊκές αξίες αποτυγχάνουν. Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα οικολογικά δικαιώματα αν αυτές οι πολιτικές συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ως εκ τούτου ο αγώνας που δίνετε δεν είναι μόνο δικός σας, θα πρέπει να κάνουμε και εμείς περισσότερα για να κινητοποιήσουμε τους πολίτες στα δικά μας κράτη», κατέληξε.